Freedom House: Presa este doar partial libera in Romania

Vineri, 02 Mai 2014, ora 20:44
2257 citiri
Freedom House: Presa este doar partial libera in Romania

Presa este doar partial libera in Romania si in alte 67 de tari, printre care Republica Moldova, Grecia, Croatia, Bulgaria, Serbia, Ungaria si Italia, potrivit raportului "Freedom of the Press 2014", realizat de Freedom House.

Conform raportului Freedom House, care analizeaza situatia libertatii presei in 197 de tari si teritorii din lume, in 2013, numai 63 de tari au o presa libera (32%), pe primele locuri situandu-se Suedia, Norvegia si Olanda.

Intre tarile care au o presa libera se numara si Finlanda si Belgia (ambele situandu-se pe pozitia a 4-a la nivel international), Germania (locul 18), Canada (locul 26), Republica Ceha (locul 27), SUA (locul 30), Franta (33), Marea Britanie (36), Spania (52) si Israel (62).

In acelasi timp, 68 de tari (35%) au fost considerate ca avand o presa partial libera anul trecut, Romania fiind inclusa intre acestea si ocupand locul 84 la nivel global, aceeasi pozitie cu Republica Dominicana si Botswana.

In randul tarilor in care presa a fost partial libera anul trecut se numara si Italia (locul 64), Ungaria (locul 71), Serbia (locul 74), Bulgaria (locul 78), Croatia (locul 83), Grecia (92), Bosnia si Hertegovina (103) si Republica Moldova (112).

La nivel global, 66 de tari (33%) nu au o presa libera, iar ultimele pozitii sunt ocupate, in ordine, de Coreea de Nord (197), Turkmenistan (195) si Uzbekistan (195). Printre tarile care nu au o presa libera sunt mentionate in raport si Rusia (locul 176), China (183) si Belarus (193).

Pe de alta parte, potrivit raportului realizat de Freedom House, libertatea presei a fost in 2013 la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu. Declinul a fost cauzat de o regresie semnificativa in privinta libertatii presei in mai multe state din Orientul Mijlociu, inclusiv Egipt, Libia si Iordania. De asemenea, s-au inregistrat deprecieri in privinta libertatii presei in Turcia si Ucraina, dar si in unele tari din Africa de Est. Totodata, Freedom House remarca si deteriorarea petrecuta la nivelul presei din SUA, care este in general un mediu relativ deschis, conform raportului.

Totodata, raportul Freedom House a stabilit ca doar 14% din locuitorii lumii traiesc intr-o tara cu presa libera, in timp ce 42% locuiesc intr-un stat cu presa partial libera, iar 44 - intr-o tara cu presa lipsita de libertate.

Freedom House este o organizatie non-guvernamentala internationala cu sediul central la Washington, care face cercetari si pledeaza pentru libertatea presei si respectarea drepturilor omului. Anual, Freedom House lanseaza un raport privind gradul de libertate al presei din numeroase tari.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#presa libera Romania, #libertate presa Romania, #cenzura presa romania , #presa