Fota: Strategia de Aparare nu contine referiri negative fata de institutiile de presa

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 23:26
1309 citiri
Fota: Strategia de Aparare nu contine referiri negative fata de institutiile de presa
Foto: Gandul.info

Consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, Iulian Fota, a afirmat ca textul Strategiei Nationale de Aparare poate fi modificat, insa a apreciat ca temerile legate de limitarea libertatii presei sunt nefondate.

In cadrul dezbaterii "Apararea drepturilor si libertatii presei", Iulian Fota a afirmat ca textul strategiei face o distinctie clara intre institutiile de presa in sine si tipul de comportament care poate fi o vulnerabilitate de securitate a Romaniei.

"Facem distinctie intre un anumit tip de comportament si institutia ca atare care este mass-media. Este prima data cand o strategie de aparare nationala ofera un loc presei, un rol clar in ceea ce tine de controlul democratic al politicii de securitate nationala. Toate manualele recunosc un rol presei in politica de securitate. Pentru prima data recunoastem faptul ca, alaturi de Parlament, mass-media este invitata si incurajata sa exercite controlul democratic. Nu exista referiri negative la adresa institutiilor de presa", a declarat Fota.

Acesta a precizat ca la sectiunea "Vulnerabilitati" au fost incluse toate amenintarile cu sursa interna care, doar potential, afecteaza securitatea Romaniei.

"Strategia incearca sa anticipeze ce poate fi important ca tara pe viitor. Noi am exprimat aici niste temeri, dar este posibil ca aceste temeri sa nu se materializeze", a spus Iulian Fota.

Acesta a exemplificat prin faptul ca, prin intermediul presei, relatia cu Statele Unite a fost sistematic denigrata in ultimii trei ani.

"Nu cred ca ce face presa este doar treaba presei. Presa are putere si acest lucru cere responsabilitate (...) Afirmatia ca este pusa la zid presa este ipocrita si fara fundament", a spus consilierul presedintelui Basescu.

In fata temerilor referitoare la posibilele limitari ale libertatii presei, Fota a precizat ca strategia nu este o lege care sa prevada pedepese sau sa creeze obligatii, ci doar un document politic.

Intrebat daca presedintia are intentia sa revina asupra paragrafelor legate de presa, Iulian Fota a evitat sa dea un raspuns categoric, precizand totusi ca trebuie instituit un dialog, iar daca argumentele pentru o pozitie sau alta vor fi justificate, seful statului este dispus sa modifice textul.

"Presedintele si-a exprimat disponibilitatea de a discuta si chiar de a modifica o anumita prevedere daca exista argumente solide pentru acest lucru", a conchis Fota.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Iulian Fota consilier prezidential, #strategie nationala de aparare , #mass media