EU Observer: Basescu a divortat de presa romaneasca

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 08:19
3293 citiri

Jurnalistii straini considera catalogarea presei romanesti drept amenintare la adresa securitatii statului ca fiind nedemocratica.

Liderii a trei dintre cele mai importante grupuri politice din Parlamentul European (PE) au trimis, saptamana trecuta, o scrisoare comuna presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, solicitand respingerea paragrafului din Strategia Nationala de Aparare prin care presa este descrisa ca o amenintare la adresa sigurantei nationale, acesta fiind un demers fara precedent, relateaza waz.euobserver.com.

Deputatul roman Rovana Plumb i-a scris, la inceputul acestei saptamani, comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, cerandu-i sa condamne abuzul Guvernului de la Bucuresti impotriva mass-media.

Martin Schultz, presedintele Grupului Aliantei Socialistilor si Democratilor, Guy Verhofstadt, liderul Grupului Aliantei Liberalilor, si Daniel Cohn-Bendit, presedintele Verzilor, au amintit Parlamentului Romaniei ca statele membre UE au obligatia sa adopte legi care nu contravin valorilor si normelor juridice ale Uniunii, precizand ca aceasta "catalogare a presei ca o vulnerabilitate la adresa securitatii inseamna, pe langa un gest nedemocratic, si incalcarea art. 11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, a art. 10 din Conventia Europeanaa Drepturilor Omului si a art. 6 din Tratatul privind functionarea UE".

Noua doctrina a fost anuntata inainte de vacanta de vara, provocand indignarea presei romanesti si critici dure la adresa presedintelui Traian Basescu. Totodata, relatiile dintre presa din Romania si Guvern s-au deteriorat recent, dupa ce mass-media a criticat dur masurile de austeritate, care includ reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, precizeaza sursa citata.

Pentru jurnalistii romani, care militeaza impotriva Guvernului actual, noile masuri semana cu cenzura, amintind de epoca Ceausescu, mai scriu jurnalistii de la EU Observer.

Potrivit documentului transmis spre dezbatere si aprobare Parlamentului de catre seful statului roman, ca urmare a sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), printre principalele slabiciuni identificate se afla fenomenul campaniilor de presa la comanda, cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora. De asemenea, si presiunile exercitate de trusturile de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutiile statului fac ca mass-media sa fie considerata o amenintare.

Comisiile de aparare din Parlament ar trebui sa se reuneasca, saptamana aceasta, pentru a continua discutiile, dar membrii acestora pot face doar recomandari, de care Basescu poate sa nu tina cont.

De la realegerea sa, din decembrie 2009, dupa o companie care a starnit critici din partea presei, Basescu pare ca a divorat de mass-media romaneasca, conchid jurnalistii de la EU Observer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#CSAT amenintare presa , #mass media