Este presa controlata politic? - sondaj CIADO

Vineri, 17 Mai 2013, ora 14:22
2641 citiri
Este presa controlata politic? - sondaj CIADO

Un sondaj realizat de Centrul International Antidrog si pentru Drepturile Omului releva faptul ca 59% dintre respondenti considera ca politicienii incearca sa influenteze mass-media. Cercetarea a fost realizata comparativ cu datele din 2011, cand 64% dintre respondenti credeau acelasi lucru.

Cu toate acestea, la sondaj, 51% dintre cei intrebati au spus ca mass-media este independenta, doar 38% crezand ca presa este aservita politic.

Sondajul a fost realizat in perioada 12-16 mai, avand ca tema rolul si influenta mass-media in Romania, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Scopul sondajului este aflarea perceptiei publice asupra calitatii media din Romania, implicatii politice, politici editoriale etc.

La sondaj au participat 2.100 de persoane intervievate in 27 judete si Bucuresti.

La intrebarea "Considerati ca mass-media va poate influenta in a va forma o parere asupra unei persoane sau asupra unui subiect de interes public?", 64% dintre respondenti au spus ca "Da", fata de 75% in 2011, semn ca increderea in presa a scazut in ultimii doi ani.

In acelasi timp, doar 33% dintre respondenti cred ca patronii de trusturi media influenteaza politica editoriala a unui post sau formatul unui ziar, cifra asemanatoare cu cea din 2011.

In cazul televiziunilor, respondentii sunt de parere in proportie de 35% ca moderatorii exprima pareri dictate de patroni, procent in crestere cu 5% fata de 2011. 58% dintre respondenti considera ca moderatorii exprima pareri profesionale, restul neraspunzand la aceasta intrebare.

31% dintre respondenti cred ca moderatorii sunt influentati si fac emisiuni la comanda politica, fata de 29% cat era procentul in 2011. Majoritatea de 57% dintre cei chestionati crede insa ca realizatorii TV isi fac profesionist treaba fara sa se lase comandati politic.

In acelasi timp, 63% dintre cei intrebati au spus ca mass-media din Romania le ofera informatiile pe care le considera de interes, perceptia aici este insa mult deteriorata fata de anul 2011, cand 75% au raspuns in acest fel.

B.B.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#incredere presa sondaj, #presa comanda politica sondaj , #mass media