Emisiunea Antena3 din care a fost dat afara Ionel Danca (PNL) a ajuns in atentia CNA

Vineri, 29 Martie 2019, ora 16:44
24402 citiri
Emisiunea Antena3 din care a fost dat afara Ionel Danca (PNL) a ajuns in atentia CNA
Foto: Arhiva Facebook/ Ionel Danca

Unul dintre membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Dorina Rusu, s-a autosesizat in legatura cu emisiunea postului Antena3 in care Ionel Danca, purtatorul de cuvant al PNL, a fost dat afara din platou.

Rusu precizeaza ca un astfel de incident a mai avut loc o data si in februarie 2018.

"M-am autosesizat inca de aseara in legatura cu emisiunea Sinteza zilei de la Antena3, din care moderatorul Mihai Gadea l-a dat afara pe purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca, pentru ca acesta avea o parere diferita de a sa in legatura cu unul dintre subiectele discutate in emisiune. Subiectele discutiilor erau legate de justitie, de declaratii ale Cristinei Tarcea, presedinte ICCJ si de plasarea sub control judiciar a Laurei Codruta Kovesi.

Potrivit art 67 din Decizia 220 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual, moderatorii nu trebuie sa profite de aparitia lor constanta in programe intr-un mod care sa contravina exigentelor de asigurare a impartialitatii. Un incident de acest tip a mai avut loc si in februarie 2018, cand acelasi moderator i-a spus aceluiasi invitat: "pupati-o in cur pe Kovesi". In urma acelui incident, postul Antena 3 a fost sanctionat", se arata intr-un comunicat de presa remis vineri Ziare.com.

Membrul CNA subliniaza ca este foarte grav ca un moderator sa aiba o astfel de atitudine doar pentru ca un invitat are o parere diferita.

"Ca membru CNA, consider ca este foarte grav ca un moderator (in acelasi timp director de televiziune) isi permite sa aiba o asemenea atitudine fata de un invitat care are o parere diferita de a sa si de a postului de televiziune pe care il conduce. O asemenea atitudine, din partea unui post cu mare audienta cum este Antena3, contribuie la perpetuarea unui climat de ura si dezbinare in societatea romaneasca", potrivit sursei citate.

Cum se aplica legislatia

De asemenea, un fost membru CNA a explicat cum se aplica legislatia audiovizualului in cazul emisiunii de joi seara de la Antena3.

In timpul emisiunii, invitatii au exprimat opinii diferite, "ceea ce este normal atunci cand se doreste realizarea unui program obiectiv", insa nu a fost cazul joi seara.

Referitor la acest aspect, Legea Audiovizualului 504/2002, art. 3, alin. (2) prevede ca "Toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligattia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor sti evenimentelor sti sa favorizeze libera formare a opiniilor".

De asemenea, potrivit art. 3, alin. (2) din aceeasi lege, la care se adauga Codul de reglementare al continutului audiovizual, art. 66, "In programele de stiri si dezbateri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala sau culturala, trebuie asigurate impartialitatea si echilibrul si sa fie favorizata libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica".

Ori in emisiunea de joi seara tonul discutiilor a degenerat din partea moderatorului Mihai Gadea, care il da afara pe Danca, deci il impiedica sa isi exprime opiniile.

"Gestul in sine de a da afara din platou un invitat (in regim Live, nu in pauza de publicitate) care NU a facut alceva decat sa exprime, cu decenta, opinii contrare, arata intentia clara a moderatorului de a agrava situatia si de a instiga publicul sau la o atitudine ostila acelui invitat.

Amenintarile cu scoaterea cu bodyguard din platou sunt injuste si total disproportionate fata de starea de fapt din platou, stare ca nu presupunea sub nicio forma o astfel de masura radicala. Iata de ce se poate considera ca moderatorul a instigat la violenta", precizeaza fostul membru CNA.

In fine, acesta mai invoca art. 40, alin (5) din Codul de reglementare al continutului audioviazual, care prevede ca "Moderatorii, prezentatorii sti realizatorii programelor au obligattia sa nu foloseasca sti sa nu permita invitattilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violentta".

Scandalul

Purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca, a fost dat afara, joi seara, din platoul emisiunii "Sinteza Zilei", de la Antena3, dupa ce a avut o discutie in contradictoriu cu realizatorul Mihai Gadea si cu senatorul PSD Serban Nicolae.

In timpul emisiunii, Ionel Danca si Serban Nicolae s-au contrat referitor la sefa ICCJ, Cristina Tarcea, si Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei in Cabinetul Adrian Nastase.

La un moment dat, dupa un comentariu al lui Danca, Gadea i-a spus ca se face de ras, iar in consecinta liberalul i-a replicat ca aceasta este o manipulare tipica pentru Antena3.

Atunci, Gadea a solicitat colegilor sai sa ii taie microfonul lui Danca si i-a cerut liberalului sa plece.

Iata aici detalii - Ionel Danca (PNL) a fost amenintat cu bodyguarzii si dat afara din platoul Antena3. Orban asteapta scuze publice de la Gadea (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#CNA emisiune Antena3 Ionel Danca , #CNA