Doua spoturi in care MAI ii invata pe alegatori cum sa voteze, interzise pentru ca sunt gresite (Video)

Marti, 10 Mai 2016, ora 16:42
2084 citiri
Doua spoturi in care MAI ii invata pe alegatori cum sa voteze, interzise pentru ca sunt gresite (Video)
Foto: Captura YouTube/Jandarmeria Romana

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, marti, interzicerea a doua dintre cele trei spoturi ale campaniei "Tu votezi. MAI te informeaza", CNA constatand ca acestea nu sunt in concordanta cu legea alegerilor.

In cadrul sedintei de marti, CNA a discutat o adresa de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) referitoare la cele trei spoturi ale campaniei "Tu votezi. MAI te informeaza" privind legislatia electorala.

Cele trei spoturi sunt: "Verifica valabilitatea actului de identitate!" - care nu prezinta nereguli, "Interzise in cabina de vot!" - care nu mentioneaza cazurile exceptionale in care o pesoana poate intra insotita in cabina de vot si "Nu iti vinde votul!" - conform caruia candidatii pot oferi bunuri cu valoare simbolica, ceea ce e interzis, potrivit discutiilor dintre membrii CNA.

Imaginea sefului SRI, folosita in campania electorala (Video)

In spotul "Interzise in cabina de vot!" se afirma ca "prezenta oricarei persoane in cabina de vot in afara celei care voteaza, constituie contraventie", fara a se mentiona cazurile exceptionale (cum ar fi cazul persoanelor cu dizabilitati).

Iar in spotul "Nu iti vinde votul!" se spune ca "oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase, altele decat cele cu valoare simbolica, constituie infractiune si se sanctioneaza conform legii".

Valentin Jucan a atras atentia colegilor sai ca nici obiectele cu valoare simbolica (tricouri, pixuri) nu pot fi oferite: "In spot se spune ca nu sunt permise lucrurile bunurile cu valoare financiara, dar, potrivit legislatiei, sunt interzise si cele cu valoare simbolica".

Alegeri locale 2016: Cum votam pe 5 iunie - Iata procedura de vot

Dupa vizionarea celor trei spoturi, Lorand Turos a spus ca, in opinia sa, spoturile "sunt clipuri de promovare a Ministerului de Interne", considerand ca in majoritatea timpului din spot "se promoveaza MAI".

Avand in vedere ca aceste spoturi cu scop de informare sunt deja in difuzare, Consiliul a hotarat emiterea unei decizii de intrare in legalitate, la propunerea lui Valentin Jucan.

"Clipurile ar trebui sa intre in legalitate, sa aiba un continut care sa respecte legea alegerilor locale", a spus Jucan, cel care a acondus sedinta.

Acesta a considerat ca in cazul clipului "Nu iti vinde votul!" ar trebui "sa se precizeze cui se adreseaza" si sa fie corectat "din punctul de vedere al obiectelor permise", adaugand ca si cele cu valoare simbolica sunt interzise, conform legii.

Decizia de intrare in legalitate (privind informarea corecta si completa) pentru doua dintre cele trei spoturi MAI a fost votata de toti cei noua membrii prezenti la sedinta de marti.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#spoturi MAI gresite, #spoturi MAI interzise , #CNA