Dispute intre parlamentari inaintea votului pentru sefia TVR

Luni, 11 Aprilie 2016, ora 20:02 1960 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Votarea noului presedinte-director general al TVR in Parlament a generat dispute aprige intre parlamentari, seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu afirmand ca nu poate fi desemnat in aceasta functie un reprezentant al salariatilor, respectiv Monica Ghiurco, sustinuta si de PNL.

"Nu cred ca Parlamentul are obligatia sa ratifice automat deciziile pe care le ia Consiliul de Administratie al televiziunii. Parlamentul are obligatia si responsabilitatea sa acorde votul lui acelei persoane pe care o considera indreptatita sa conduca destinele televiziunii.

In fata persistentei acestor propuneri care vad ca se ciocnesc de majoritatea din Parlament, nu cred ca cei care alcatuiesc majoritatea au de ce sa aiba vreo retinere sau inhibitie. Mai mult de atat, suntem astazi intr-o situatie in care cred ca nu face decat sa incununeze o incercare care n-a reusit nici in perioada comunista, si anume sa aducem oamenii muncii la conducerea intreprinderilor. Si atunci erau pusi specialisti sa conduca intreprinderile, astazi vad ca propunerea pe care a facut-o CA este sa desemnam presedinte director general un reprezentant al angajatilor", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

El a afirmat ca este o propunere inedita pe care PNL o sustine "cu mare fervoare".

"Sigur ca ar trebui sa nu ne mai mire avand in vedere populismul de care a dat dovada in ultima perioada, asa incat aceasta propunere li se pare cu totul fireasca. Este anormal, stimati colegi. Nu reprezentantul salariatilor ar trebui sa fie conducatorul televiziunii publice. Daca vreti sa aplicati sistemul acesta, sigur ca transformam Romania in altceva, dar nu intr-o societate in care, pana la urma, exista niste reguli si in functionarea intreprinderilor", a adaugat Tariceanu.

Replica lui Gorghiu

In replica, Alina Gorghiu, a reamintit ca Irina Radu provenea tot din randul salariatilor TVR.

"Inainte de aceasta propunere, le amintesc colegilor care au vorbit inainte, ca tot un salariat al TVR a fost directorul televiziunii, tot un salariat pe care astazi ii jignim la modul general a indeplinit mandatul de interimar propus de PSD. Inteleg ca atunci cand sunt salariati independenti de PSD sunt prosti, cand sunt salariati ai PSD ii punem si interimari, ii facem si propuneri in Plenul Parlamentului. Vreau sa va spun un singur lucru, ca si concluzie, cu tot grupul PNL din Camera si Senat sa venim sustinem un candidat care nu este de pe lista PNL. Rar se intampla sa mai vezi un partid care sa spuna "Da domnule, oamenii mei sunt oamenii mei, oamenii PSD-ului sunt oamenii PSD-ului, hai, sa ne copleseasca ratiunea si bunul simt si sa venim cu o propunere care nu este suspectata de politizare". Insa, PSD, ALDE si alti acoliti vor sa transforme TVR, astazi, in aceeasi platforma de propaganda in an electoral. Va rog sa nu o faceti", a mai spus

Replica Alinei Gorghiu a generat o alta replica din partea presedintelui Senatului.

"Este evident ca antevorbitoarea de la acest microfon nu a inteles nimic. Intr-o forma aluziva a fost ca fostul presedinte director general al televiziunii era tot un om din televiziune. E adevarat, dar e o diferenta enorna: nu era reprezentantul salariatilor", a replicat Tariceanu.

Scrisoare deschisa adresata premierului Ciolos: Restructurati TVR, nu o bagati in insolventa

El a mai spus ca a doua mare diferenta este faptul ca persoana la care s-a referit, Irina Radu, a fost director interimar.

"Daca vreti sa puneti sindicatele sa conduca institutiile, sigur ca e si asta o propunere care va onoreaza fara doar si poate ca liberali ce sunteti. Fosti liberali", a mai spus Tariceanu.

Si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a avut o nemultumire cu privire la avizul negativ al Comisiei de cultura care trebuie votat de deputati si senatori.

"Este a doua intalnire consecutiva in care noi inventam la regulament si un aviz negativ il dezbatem in plen. Interpretam deciziile Curtii dupa cum vrem noi si Comisile pentru cultura nu vor sa ia o decizie. Legea, in primul rand, spune > propunerea CA, suntem de acord, acel articol nu spune ca daca comisiile au un aviz negativ trebuie sa ceara din nou la CA. Consiliul de Administratie nu are atributii cu privire la activitatea pe care noi o facem, conform deciziei Curtii Consitutionale", a spus Zgonea.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News