Discutie in sedinta CNA: A fost un miting neautorizat. Reflectarea pe televiziuni, echilibrata, nu am vazut excese - UPDATE

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 15:50
15148 citiri
Discutie in sedinta CNA: A fost un miting neautorizat. Reflectarea pe televiziuni, echilibrata, nu am vazut excese - UPDATE
Foto: captura video site CNA

Membrii CNA s-au reunit, marti, in prima sedinta convocata dupa protestele uriase de duminica, la care li s-a cerut socoteala pentru lipsa de reactie in fata dezinformarilor practicate de mai multe televiziuni de stiri. Desi un membru al Consiliului a sustinut ca nu e nevoie de o pozitie publica deoarece protestele nu au fost autorizate, pana la urma s-a decis prin vot adoptarea unui "comunicat institutional".

Sedinta a fost condusa de Radu Herjeu, membru in CNA din 2015, la propunerea grupurilor parlamentare ale PSD.

Acesta a precizat de la bun inceput ca pe ordinea de zi a sedintei nu figureaza rapoartele facute ca urmare a numeroaselor sesizari depuse dupa protestele din ultimele zece zile pentru ca ele "nu s-au terminat".

"E un numar foarte mare de sesizari, e un demers imposibil (...) Joi, in sedinta urmatoare, rapoartele vor fi gata si vor fi pe masa consiliului", a declarat el, propunandu-le colegilor sa decida "daca e necesar ca CNA sa raspunda printr-un comunicat doleantelor celor care au manifestat" in strada.

Radu Calin Cristea a sustinut ca "nu e oportuna" aceasta solutie.

"Din doua ratiuni. In primul rand, nu stim cui sa o adresam. Cui? Pornind de la inceputul inceputurilor, e vorba de un miting neautorizat, in afara legii. Sunt foarte riguros in acesta privinta (...)

Apoi, reflectarea pe televiziuni, in special la mitingul ultim, parerea mea este ca a fost relativ echilibrata si nu am gasit excese si alte lucruri", a declarat Radu Calin Cristea.

La randul sau, Monica Gubernat a sustinut ca e nevoie si de alte comunicate pentru ca, poate, "concetatenii nostri vor sa ne vada la serviciu" sau poate vor "sa vada ca amendam televiziunile in functie de incalcari, nu de numele moderatorului".

Radu Herjeu a replicat spunand ca pentru contestatarii institutiei "nu exista nuanta".

"Cei de la CNA fac sau nu fac, trebuie injurati sau nu, atat (...) Eu as merge si as reinstaura obiceiul bun de a avea conferinte de presa lunare si de a informa. Erau cetateni care ma injurau ca eu duminica noaptea, pe 22, nu am inchis Romania TV. Nu am vazut niciun site sa spuna 'CNA are bubele lui, dar nu are cum sa inchida televiziuni", s-a plans el.

In schimb, Dorina Rusu a subliniat: "Suntem datori sa avem o pozitie, suntem garantii interesului public".

"Acel public considera ca nu ne-am indeplinit misiunea, trebuie sa raspundem, mi se pare chiar o datorie. Cate mitinguri din 1990 incoace au fost neautorizate, incepand cu Piata Universitatii, si care au dat intr-un fel sau altul masura a ceea ce inseamna democratie in Romania?", a intrebat aceasta retoric.

De asemenea, Rasvan Popescu a sustinut ideea emiterii unui comunicat, in care sa se spuna: "Am luat act de acest proces, avem in lucru o serie de reclamatii pe problematica ridicata de protestatari, care vor fi analizate cu celeritate, in prima sedinta".

In schimb, Florin Gabrea a propus sa se dea publicitatii un comunicat mai amplu, explicativ, in conditiile in care el a sustinut ca "cererile celor din strada erau mai mult decat intemeiate".

S-a trecut la vot, iar singurii care s-au opus emiterii oricarui tip de comunicat au fost Radu Calin Cristea si Monica Gubernat.

Ulterior, Radu Herjeu a supus la vot si tipul de comunicat care sa fie remis presei, unul "institutional" sau unul "de substanta, prin care institutia pare ca are si o opinie vizavi de doleantele manifestate".

Valentin Jucan, Florin Gabrea si Dorina Rusu au votat pentru cea de a doua varianta, dar toti ceilalti au fost impotriva.

"Opinii avem la noi acasa", a subliniat Monica Gubernat.

In schimb, Dorina Rusu a subliniat: "Desi suntem garanti ai libertatii de exprimare, trebuie sa fim si garanti ai informarii obiective si corecte a publicului".

Sedinta a continuat, urmand ca in partea a doua a ei, dupa pauza, sa se decida continutul comunicatului care va fi dat publicitatii.

Pe ordinea de zi a mai figurat "monitorizarea emisiunilor din campania electorala in care se fac referiri la domnul Soros". Mai exact in sedinta de astazi au fost dezbatute numeroasele sesizari facute in perioada 20-22 noiembrie 2016, cand diversi politicieni si reprezentanti ai ONG-urilor au fost acuzati ca sunt platiti si ii fac jocurile miliardarului american George Soros.

In ciuda faptului ca sedintele care sunt publice ar trebui sa poata fi urmarite live pe site-ul CNA, transmisia directa de astazi a avut numeroase intreruperi de sunet.

Contactat de Ziare.com, Valentin Jucan ne-a explicat: "Cativa membri au prins tehnica de a nu vorbi la microfon pentru a nu se inregistra si a nu se auzi pe transmisiune".

"Initial sistemul era prevazut cu doua microfoane performante, ambientale, care captau sunetul in cazul in care nu se vorbea la microfon. Au fost scoase, nu le-au dorit. A disparut si monitorul de pe hol care era plasat la intrare si difuza imaginile si sunetul din sala", a adaugat acesta.

UPDATE 15:30 - CNA a remis presei comunicatul in care face referire la nemultumirile exprimate in timpul protestelor.

"Consiliul este constient de misiunea sa de garant al interesului public in domeniul comunicarii audiovizuale, precum si al libertatii de exprimare si, in egala masura, trebuie sa vegheze la informarea corecta si obiectiva a publicului.

Mentionam ca departamentul de specialitate din cadrul institutiei a monitorizat, ca urmare a reclamatiilor primite si a autosesizarii, posturile de stiri, cu privire la modul in care acestea au reflectat evenimentele din ultima perioada, aflate in prezent pe agenda publica. Monitorizarea a cuprins si zilele in care s-au desfasurat manifestatii la Bucuresti si in alte orase din tara.

Dupa finalizarea rapoartelor de monitorizare, acestea vor fi cuprinse cu celeritate pe ordinea de zi a urmatoarelor sedinte publice, urmand sa fie luate masurile care se impun, in conformitate cu prevederile legislatiei audiovizualului", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#CNA reactie comunicat proteste , #CNA