Sindicalişti din Televiziunea Română și radioul public cer directori interimari pentru 30 de zile

Marti, 02 Noiembrie 2021, ora 13:08
1888 citiri
Sindicalişti din Televiziunea Română și radioul public cer directori interimari pentru 30 de zile
TVR FOTO Facebook/ TVR

Radioul şi Televiziunea publice din România se află într-un blocaj instituţional fără precedent, susțin reprezentanţii sindicatelor din cele două instituţii.

Aceștia propun anularea procedurii de desemnare a noilor membri ai consiliilor de administraţie, numirea unor directori generali interimari la SRR şi SRTv pentru 30 de zile la şi demararea procedurilor de constituire ale celor două consilii de administraţie.

"Astfel, directorii generali interimari vor putea gestiona situaţia administrativă şi economică, vor putea achita drepturile salariale şi vor putea demara alegeri ale reprezentanţilor salariaţilor în CA, iar partidele politice din Parlament, Preşedinţia şi Guvernul României, vor putea desemna reprezentanţii în acelaşi timp, conform algoritmului", se menţionează într-un document protest semnat de liderii Federaţiei Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune, Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV, Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România, Secţiei române a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni (AEJ) şi Freedom House România.

Potrivit documentului, adresat preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Florin Cîţu, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi liderilor politici, salariaţii celor două instituţii publice de media "sunt revoltaţi şi disperaţi" pentru că, "deşi în decursul timpului au muncit şi servit cu profesionalism, devotament şi sacrificii la bunul mers al instituţiei, în schimb aceştia nu-şi vor mai primi nici drepturile ce li se cuvin".

"Vă informăm că cele două instituţii media publice, strategice, ale statului român, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi Societatea Română de Televiziune (SRTV), au ajuns în situaţia de a nu mai avea niciun fel de conducere începând cu data de 29 octombrie a.c. (conform art. 18 din Legea 41/1994 rep.).

Din acest moment, SRR şi SRTV au încetat fiecare plată către orice beneficiar! Nu mai există persoană desemnată cu putere administrativă care să semneze în calitate de ordonator principal de credite. Salariaţii sunt disperaţi de faptul că nu-şi vor mai putea primi drepturile salariale în noiembrie, conform Contractelor Colective de Muncă, iar cele două instituţii publice de media au intrat deja în incapacitate de plată. Mai mult, pentru prima dată de la înfiinţarea Legii 41/1994, de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTv, nu este respectat dreptul salariaţilor de a alege şi de a fi aleşi în calitate de reprezentanţi ai salariaţilor în cele două Consilii de Administraţie, încălcându-se astfel art. 19 alin.2 lit.b) din Legea 41/1994 rep", se arată în document.

Sindicaliştii reamintesc că joi, 28 octombrie 2021, PSD a atacat la Curtea Constituţională legea privind aprobarea OUG 89/2021, care are ca obiect de reglementare asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune, în cazul mandatelor stabilite prin hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, iar vineri, 29 octombrie 2021, au expirat mandatele lui Liviu Popescu (Radio) şi al Ramonei Săseanu (TVR), fără a exista o soluţie de prelungire sau înlocuire a directorului general interimar la SRR şi SRTV, aprobată de către Parlamentul României.

Tot în data de 29 octombrie 2021, a avut loc şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului unde s-au stabilit procedurile pentru desemnarea membrilor consiliilor de administraţie ale Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune. Termenul pentru depunerea candidaturilor pentru Consiliile de Administraţie ale celor două instituţii este 12 noiembrie a.c., iar până pe 15 noiembrie a.c. urmează să fie audiaţi candidaţii în Comisiile pentru Cultură şi Mass-Media ale Parlamentului şi numiţi membrii Consiliului de Administraţie în plenul Parlamentului

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#sindicate TVR probleme economice, #conducere TVR, #directori interimari , #stiri media