Datoriile TVR nu trebuie sterse fara garantia ca institutia iese de sub controlul partidelor

Autor: George Mioc - CEO
Duminica, 08 Mai 2016, ora 16:40
7006 citiri

Sunt un republican din Texas, om de dreapta, si nu ascund faptul ca nu cred ca rolul statului este sa subventioneze mass-media, indiferent cat de bune ar fi intentiile declarate.

Pe de alta parte, constat ca in toata Uniunea Europeana exista posturi de radio si de televiziune de stat, asa ca n-ar fi realist sa sustin ca televiziunea romana sa intre in faliment si sa se vanda la bucata.

Insa nu cred ca publicul din Romania va fi de acord - ba chiar as estima ca se va revolta - daca Guvernul va sterge datoriile uriase ale institutiei si va majora taxa radio-tv, obligatorie, fara sa existe garantia ca aceasta institutie va fi reformata in profunzime.

Atata vreme cat TVR va fi televiziunea partidului aflat la putere, eu unul m-as opune cu toata forta la o stergere a datoriilor, pentru ca, in minutul urmator, vor aparea altele, iar peste cativa ani o vom lua de la capat.

In Statele Unite, exista posturi publice - fac diferenta intre "publice" si "de stat" - care primesc bani de la Congres. Dar numirile si atributiile conducerii CPB (Corporation for Public Broadcasting) sunt legiferate in asa fel incat sa se evite o imixtiune politica in decizia editoriala.

In consiliul de administratie al CPB - numit de presedintele SUA si confirmat de Senat - sunt patru republicani si patru democrati.

CPB-ul nu face decat sa dirijeze fonduri catre radioul public - NPR - si catre televiziunea publica - PBS. Sistemul este relativ complicat si facut in asa fel incat sa diminueze influenta politicului. PBS este de fapt o asociere a nu mai putin de 354 de statii de televiziune, majoritatea acestor statii fiind la randul lor sustinute de organizatii non-profit - de exemplu, universitati.

In 2012 (cand candidatul republican Mitt Romney a provocat o dezbatere pe acest subiect), PBS si NPR au primit de la guvernul american 445 de milioane de dolari, adica 0,014% din bugetul central. Dar doar 15% din banii PBS vin de la guvernul federal, iar in cazul NPR procentul este si mai mic, de 2%. Reteaua ar putea supravietui si fara bani de la Washington DC. PBS si NPR au surse de finantare alternative, din zona corporatiilor, a fundatiilor sau a universitatilor.

Nu vreau sa mai intru in detalii - la postul Vocii Americii, care emite strict pentru strainatate, nici nu ma mai refer - se vede ca sistemul este complet diferit de cel din Europa, dar sunt cateva lectii pe care Romania le poate invata.

In opinia mea, consiliile de administratie, numite politic de catre Parlament, la propunerea mai multor institutii, trebuie sa fie bipartizane si sa se ocupe strict de gestionarea si supervizarea, intr-un mod cat mai transparent, a finantelor Societatii Romane de Televiziune si a Societatii Romane de Radiodifuziune.

Politica editoriala trebuie scoasa, pe cat posibil, de sub influenta consiliilor. Scriu "pe cat posibil" pentru ca si in Polonia, si in Ungaria, puterea politica s-a lacomit la controlul asupra radio-televiziunii publice, asa ca imi este greu sa cred ca in Romania se vor adopta, peste noapte si in mod real, nu declarativ, standardele etice de la BBC.

In schimb, CA-urile trebuie sa-si asume masurile dure de restructurare, care vor fi inevitabile.

Struto-camila de acum, in care consiliile de administratie sunt un amestec de politruci si cripto-lideri sindicali, nu va face decat sa mentina blocajul. Pana la urma, daca TVR va continua sa acumuleze datorii, isi va intrerupe emisia cand nu va mai avea acces la nicio transmisiune internationala si-i vor fi taiate utilitatile.

In orice caz, micul santaj practicat de TVR, care nu mai transmite Eurovisionul din cauza unei datorii la EBU si spera sa fie salvata de Guvern fara sa ia nicio masura de reforma, nu este acceptabil.

Cred ca noul consiliu de administratie este o adunatura de clienti politici, chiar daca unii isi spun "jurnalisti". Doamna trimisa in CA-ul TVR de catre presedintele Iohannis a turnat la Securitate, scrie negru pe alb in documentele CNSAS, chiar daca dansa a obtinut verdict ca nu ar fi colaborat. PSD si PNL se lupta doar pentru a-si numi un apropiat in fruntea consiliului, nu pentru ca ar avea vreun plan de salvare.

Incalcandu-mi, deci, temporar, principiile de republican de dreapta, scriu acum ca TVR trebuie sa mai primeasca o sansa, dar conditionat.

Conditionat de o restructurare dura, de depolitizare, de numirea unui management competent si, mai ales, de recastigarea increderii publicului. Aceasta ar fi ultima sansa. Daca o va rata, sunt convins ca mai toti romanii - indiferent daca sunt de dreapta sau de stanga - se vor intreba ce pierd, daca se pune lacatul pe aceasta institutie de propaganda a partidului aflat la putere.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#datorii sterse TVR, #politizare TVR , #TVR