Comisia de Etica a TVR il acuza pe Tanase, dupa ce n-a difuzat "Mostenirea clandestina"

Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 19:52
2410 citiri
Comisia de Etica a TVR il acuza pe Tanase, dupa ce n-a difuzat "Mostenirea clandestina"
Foto: Arhiva

Comisia de Etica a TVR sustine ca decizia directorului interimar Stelian Tanase de a intrerupe difuzarea unui episod al documentarului "Mostnirea clandestina" este "excesiva" si "hazardanta".

Productia ar fi trebuit sa fie transmisa pe 7 februarie, pe TVR Moldova, insa Tanase a intrerupt difuzarea, acuzand-o pe jurnalista Monica Ghiurco, care a realizat episodul, de documentare insuficienta si propaganda comunista, informeaza Mediafax.

Ghiurco a sesizat Comisia de Etica a TVR, sustinand ca intreruperea documentarului reprezinta "un act de cenzura". Membrii comisiei au spus ca gestul facut de directorul general este "de o gravitate incontestabila".

TVR, amendata de CNA - nu a putut dovedi scoaterea unui documentar de pe post

"Dincolo de inadvertentele din regulamente privind definirea cenzurii, exista suficiente elemente care arata ca decizia de intrerupere a difuzarii unui episod din documentarul 'Mostenirea clandestina' pe TVR Moldova, din alte motive decat cele tehnice sau de forta majora, a fost una excesiva, hazardata si, prin scandalul creat, daunatoare pentru imaginea televiziunii publice", a sublinia comisia.

Membrii acesteia au mai adaugat ca, "contrar celor sustinute de directorul general interimar, episodul 9 din Mostenirea clandestina' (...) indeplinea conditiile prevazute de normele interne, avand fisa de emisie aprobata de producatorul executiv al canalului TVR International inca din data de 4 februarie".

Directoarea TVR International, obligata de Stelian Tanase sa opreasca emisia TVR Moldova

"Fara a absolutiza evaluarile juriului Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania, este greu de crezut ca un program premiat de aceasta organizatie profesionala cu doar cateva luni in urma nu intruneste standardele calitative ale conducerii SRTv.

In ceea ce priveste criteriul relativ al 'oportunitatii' - adica al gradului de adecvare al unui subiect/material intr-un anumit moment -, este nefiresc ca, la 25 de ani de la caderea regimului Ceausescu, un produs jurnalistic care abordeaza aspecte controversate ale politicii externe din perioada comunista sa fie considerat inadecvat", au mai mentionat membrii comisiei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Stelian Tanase Mostenirea clandestina, #intrerupere Mostenirea clandestina, #Comisie etica TVR Tanase , #TVR