Comisia de cultura din Senat cere CNA sa dea Pro TV "o sanctiune exemplara" in cazul victimei violului

Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 20:45
5987 citiri
Comisia de cultura din Senat cere CNA sa dea Pro TV "o sanctiune exemplara" in cazul victimei violului
Foto: Facebook/Pro TV

Comisia pentru cultura si media din Senat protesteaza fata de modul in care a fost prezentat in emisiunea "La Maruta" subiectul victimei violului din Vaslui, cerand CNA sa analizeze urgent acest caz, precizand ca o "sanctiune exemplara" va contribui la insanatosirea audiovizualului din Romania.

"In seara zilei de marti, 21 iulie 2015, am asistat la un fapt de o gravitate exceptionala: In cadrul emisiunii 'La Maruta', difuzata de postul de televiziune Pro TV, a fost difuzat, in direct, un interviu cu eleva dintr-un sat din judetul Vaslui victima a unui viol in grup.

Acest caz, care a revoltat opinia publica la nivel national, atat prin gravitatea infractiunii comise, cat si prin atitudinea sfidatoare a acuzatilor, la care s-a adaugat si impresia de clementa nejustificata a justitiei, a avut drept consecinta, pe langa traumele fizice si psihice inerente, expunerea victimei unui nemeritat oprobriu al comunitatii locale.

Goana dupa senzational si audienta a realizatorului de emisiuni TV Catalin Maruta, precum si a postului care a gazduit emisiunea a facut ca expunerea victimei sa se extinda la nivel national prin dezvaluirea identitatii ei", se spune intr-un comunicat remis de Comisia pentru cultura si media a Senatului, care este semnat de presedintele Comisiei, senatorul Georgica Severin.

Violul din Vaslui: Cum se apara Maruta, acuzat ca a dat victima la TV fara acord

Comisia pentru cultura si media a Senatului considera ca gestul savarsit de Pro TV, "pe langa faptul ca se situeaza in afara oricaror norme morale, constituie si o incalcare flagranta a prevederilor legale, inclusiv a Codului de reglementare a continutului audiovizual, care interzice in mod expres difuzarea de imagini ale persoanelor aflate in situatia de victima, fara acordul acestora".

"Or, potrivit tuturor informatiilor care ne-au parvenit, inclusiv celor furnizate presei de avocata victimei, acest acord nu numai ca nu a existat, ci, dimpotriva, a existat o promisiune ferma a realizatorilor TV conform careia identitatea elevei nu va fi dezvaluita", se spune in comunicat.

Totodata, Comisia pentru cultura si media din Senat cere Consiliului National al Audiovizualului sa analizeze urgent acest caz.

Violul de la Vaslui - Cazanciuc se simte "dojenit" dupa ce Ponta l-a amenintat cu demiterea: Numai tata sa nu fii

"Protestand in mod vehement impotriva unor astfel de practici care dezonoreaza statutul profesiunii de jurnalist, cerem Consiliului National al Audiovizualului investigarea urgenta a eventualei incalcari a normelor legale si sanctionarea cu maxima asprime a vinovatilor. Este evident ca raul comis nu mai poate fi reparat, dar o sanctiune exemplara va contribui, speram, la insanatosirea mediului audiovizual din tara noastra", mai spune Comisia pentru cultura si media din Senat.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) s-a autosesizat in cazul emisiunii "La Maruta" difuzata marti, la Pro TV, in care a intrat in direct o fata din judetul Vaslui, care a fost violata de sapte tineri, membrii Consiliului urmand sa discute acest caz in sedinta de joi.

In urma difuzarii programului, CNA a primit si noua sesizari de la telespectatori nemultumiti de faptul ca in emisiune imaginea fetei nu a fost protejata, dupa cum au declara reprezentanti ai Consiliului.

Acest subiect figureaza pe ordinea de zi a sedintei CNA de joi.

Tanara si mama acesteia au intrat in direct in emisiunea "La Maruta", fata vorbind despre drama pe care o traieste.

De cealalta parte, Catalin Maruta, prezentatorul emisiunii "La Maruta" de la Pro TV, a spus ca, in emisiunea de marti, a avut un interviu cu mama victimei agresiunii de la Valeni, judetul Vaslui.

"Reporterul nostru i-a cerut interviul, iar ea a fost de acord sa il dea chiar in casa ei, unde se simtea cel mai confortabil si unde a invitat echipa de filmare. Doamna si-a dorit sa vorbeasca cu noi pentru ca, in urma cu o zi, dedicasem aproape toata emisiunea situatiei in care se afla fiica ei si ceream interventia autoritatilor si solidarizarea cetatenilor pentru ca cei sapte suspecti (dintre care trei si-au recunoscut fapta) sa nu se mai plimbe liberi prin oras, in timp ce victimei ii este frica si rusine sa iasa din casa si este condamnata de o mare parte de comunitate.

Mama victimei si-a dorit sa intre in direct cu mine pentru a multumi pentru sprijin si implicare si pentru faptul ca petitia online care cerea dreptate in cazul ei isi triplase in timp record numarul de semnaturi", spune Catalin Maruta, intr-un mesaj publicat miercuri pe contul sau oficial de Facebook.

Potrivit lui Catalin Maruta, tanara, care este majora, a stat in alta camera in timpul interventiei in direct, dar ulterior si-a dorit sa intervina in direct. Totodata, Maruta spune ca are acorduri scrise de la tanara si de la mama ei pentru a fi filmate si difuzate imaginile cu acestea.

Sapte tineri cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani, din localitatea vasluiana Valeni, sunt judecati, sub control judiciar, dupa ce ar fi sechestrat si violat, timp de mai multe ore, in noiembrie 2014, o eleva de 18 ani, care ulterior a fost transportata la spital.

Conducerea Politiei Judetene Vaslui a dispus, marti, ca tinerii din localitatea Valeni acuzati ca au sechestrat si violat-o pe respectiva tanara sa se prezinte zilnic la postul comunal de politie pentru a semna intr-un registru. Decizia schimbarii programului de a se prezenta la Politie in cazul celor sapte tineri, de la patru la sapte ori pe saptamana, a fost luata in urma mediatizarii cazului. De altfel, a fost lansata o petitie online, semnata pana acum de peste 300.000 de persoane, prin care se cere judecarea in stare de arest preventiv a tinerilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#CNA PRO TV viol, #fata violata Vaslui, #Pro TV caz fata violata, #CNA caz fata violata , #CNA