Toader a retras acreditarile pentru doi jurnalisti incomozi UPDATE Ministrul Justitiei a revenit asupra deciziei la interventia premierului

Vineri, 22 Martie 2019, ora 14:47
17310 citiri
Toader a retras acreditarile pentru doi jurnalisti incomozi UPDATE Ministrul Justitiei a revenit asupra deciziei la interventia premierului
Foto: Facebook/ Ovidiu Oanta

Ministerul Justitiei a refuzat sa prelungeasca acreditarile jurnalistilor ProTV si Realitatea TV, Ovidiu Oanta si Ionela Arcanu. Ulterior, insa, Tudorel Toader a declarat pentru Ziare.com ca a revenit asupra deciziei, la solicitarea premierului Viorica Dancila.

Ovidiu Oanta, reporter Pro TV, a publicat vineri pe contul sau de Facebook raspunsul primit din partea Ministerului Justitiei, care i-a refuzat acreditarea pe 2019.

"Tudorel Toader isi duce la bun sfarsit amenintarea: Ministerul Justitiei mi-a retras acreditarea. Oficial mi s-a comunicat ca mi se refuza acreditarea pentru 2019, raspunsul fiind dat, nu in doua zile, la cererea din ianuarie, ci la doua luni distanta. In plus, nu mi se comunica explicit in ce fel am afectat activitatea Ministerului Justitiei. Probabil prin sutele de intrebari pe care i le-am adresat ministrului Justitiei", a scris Oanta pe Facebook.

Mesajul primit din partea ministerului a fost: "Solicitarea dumneavoastra de acreditare a fost respinsa, in conformitate cu art. 18 alin. 3 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public".

Articolul la care face referire ministerul prevede: "Autoritatile publice pot refuza acordarea acreditarii sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul ziarist, in conditiile si in limitele legii".

Intr-o alta postare pe Facebook, alaturi de fotografii cu legitimatiile, Oanta a revenit: "Ministerul Justitiei refuza nejustificat sa ma mai acrediteze dupa ce in repetate randuri Tudorel Toader mi-a spus ca imi va interzice accesul in minister, revoltat de intrebarile mele deranjante".

Si jurnalistei Ionela Arcanu de la Realitatea TV i-a fost retrasa acreditarea. Aceasta a scris pe pagina ei de Facebook ca "a primit interzis la Ministerul Justitiei anul acesta".

UPDATE 1 - Ulterior, la solicitarea Ziare.com, ministrul Tudorel Toader a precizat ca, la cererea premierului Viorica Dancila, a revenit asupra deciziei de retragere a acreditarilor.

Totodata, intrebat care a fost, concret, motivul pentru care nu a dorit sa le prelungeasca acreditarile, Toader a spus ca "nerespectarea regulilor de conduita".

Jurnalistii Ovidiu Oanta si Ionela Arcanu au declarat pentru Ziare.com ca pana in acest moment au primit doar decizia prin care li se refuza prelungirea acreditarii, nu si cea prin care se revine asupra ei.

UPDATE 2 - Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a scris pe Facebook ca in documentele de acreditare exista o clauza ce prevede respectarea regulilor de conduita.

"Despre respectarea clauzelor de acreditare! In documentele de acreditare la MJ, exista o clauza prin care se prevede "ma angajez sa respect regulile de conduita".

In repetate randuri, am facut apel pentru respectarea respectivei clauze!" scrie Toader pe Facebook.

Totusi, ministrul Toader nu spune ce regula au incalcat cei doi jurnalisti de a luat decizia de a nu le prelungi acreditarea.

UPDATE 3 - Reprezentantii Pro TV au transmis, vineri, in urma solicitarii News.ro, ca, prin refuzul nejustificat de a-i acorda acreditarea lui Ovidiu Oanta si implicit postului de televiziune, Ministerul Justitiei refuza dreptul romanilor de a fi informati corect, obiectiv si bine documentat, si au adaugat ca vor analiza optiunile pentru contestarea deciziei.

"Refuzul oferit de Ministerul Justitiei nu contine nici un fel de explicatie cu privire la motivul pentru care a fost respinsa cererea de acreditare pentru anul 2019 a jurnalistului Ovidiu Oanta, unul dintre cei mai competenti si experimentati profesionisti din domeniu. Timp de peste 17 ani, Ovidiu a acoperit cu obiectivitate si responsabilitate cele mai importante subiecte din domeniul justitiei.

Prin refuzul nejustificat de a-i acorda acreditarea lui Ovidiu si implicit Pro TV, cea mai urmarita televiune din tara, Ministerul Justitiei refuza dreptul romanilor de a fi informati corect, obiectiv si bine documentat. Jurnalele Stirile Pro TV inregistreaza cea mai mare audienta de pe piata media din Romania, iar actiunea Ministerului Justitiei nu face decat sa ii impiedice pe romani sa afle informatiile, noutatile si planurile institutiei.

Vom analiza ce optiuni avem pentru contestarea acestei decizii", a transmis Pro TV.

Ce scrie in documentul de acreditare la Ministerul Justitiei

In formularul de acreditare la Ministerul Justitiei exista o clauza in care scrie "Consimt sa respect regulile privind accesul si conduita pe timpul prezentei la activitatile/evenimentele organizate de Ministerul Justitiei".

Printre aceste reguli se numara respectarea demnitatii si intimitatii persoanelor aflate in cladire, filmarile si fotografiatul doar in interiorul sediului Ministerului Justitiei exclusiv in spatiul destinat presei sau in incaperile destinate presei, respectarea regulilor privind pastrarea curateniei si fumatul in institutiile publice, precum si instructiunile de securitate a muncii.

Pe 4 martie, Tudorel Toader i-a avertizat pe jurnalistii care au incercat sa ii puna intrebari: "Va promit urmatorul lucru: am solicitarile de reacreditare, in masura in care nu dati curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi actiona in consecinta. Va rog, asadar, sa respectati".

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#acreditare Ovidiu Oanta Ministerul Justitiei , #jurnalisti
Comentarii