CNA recomanda presei sa trateze cu discernamant scurgerile de informatii din anchete

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 21:22
1286 citiri

CNA a decis, in sedinta de joi, sa recomande posturilor de televiziune sa trateze cu discernamant scurgerile de informatii din anchete, precum si acuzatiile aduse fara dovezi partilor implicate in actul de justitie.

"Aceste cerinte sunt impuse chiar de legile si codurile deontologice care reglementeaza ori ghideaza activitatea partilor implicate intr-un proces si in dezbaterea publica a acestuia", arata un comunicat al CNA.

CNA face referire la Legea privind liberul acces la informatiile de interes public (Legea 54/ 2001), conform careia "se excepteaza de la accesul liber al cetatenilor (...) informatiile privind procedurile judiciare, daca publicitatea acestora aduce atingere asigurarii unui proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile aflate in proces" (art.12).

De asemenea, Consiliul face trimitere si la Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor (Hotararea CSM 328/ 2005), care prevede ca, "in cazul in care, potrivit legii, lucrarile au un caracter confidential, judecatorii si procurorii sunt obligati sa pastreze materialele respective in incinta instantei sau parchetului si sa nu permita consultarea lor decat in cazul prevazut de lege" .

Totodata, Codul deontologic al ziaristului adoptat de Clubul Roman de Presa prevede ca "Se va evita publicarea comentariilor si luarilor de pozitie asupra unor cauze aflate pe rol in justitie. Aceasta nu exclude relatarile obiective asupra faptelor in evolutia lor. Ziaristul nu se substituie institutiilor si puterilor publice" (art.5), precizeaza comunicatul.

Consiliul National al Audiovizualului reaminteste si importanta respectarii prezumtiei de nevinovatie. "In vederea asigurarii unui proces echitabil, radiodifuzorii nu trebuie sa permita ceea ce poate fi interpretat ca o tentativa de influentare a justitiei", se arata in finalul comunicatului.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#CNA scurgeri informatii anchete, #recomandare CNA , #mass media