CNA e somat sa urmareasca toate emisiunile din seara protestelor si sa sanctioneze derapajele

Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 23:255663 citiri
CNA e somat sa urmareasca toate emisiunile din seara protestelor si sa sanctioneze derapajele
Foto: Arhiva Ziare.com

USR a cerut luni Consiliului National al Audiovizualului (CNA) monitorizarea integrala a programelor de stiri si dezbaterilor din ziua de 22 ianuarie 2017 care au reflectat protestele si sanctionarea derapajelor in cel mai scurt timp posibil.

Protestele vazute la Romania TV: Tehnocratii si sorosistii, in strada. Iohannistii au batut un jandarm (Galerie foto)

Minciuna de la Romania TV ca Iohannis cere legea gratierii, urmata de sesizari record la CNA: Nu poti sa te faci ca nu vezi!

"In ziua de 22 ianuarie, in mai multe orase ale Romaniei au avut loc proteste pasnice impotriva intentiei guvernului de a adopta doua ordonante de urgenta al caror continut a fost criticat atat de societatea civila si de opozitia parlamentara cat si de o importanta parte a institutiilor statului din zona de justitie.

De-a lungul serii, in timp ce mitingul era in desfasurare si dupa incheierea sa, o parte din posturile de televiziune care au relatat evenimentele au facut-o, in opinia noastra, fara sa respecte legea audiovizualului, codul de reglementare a continutului audiovizual si legislatia europeana in materie, incalcand totodata cerintele minime ale codurilor deontologice pe care si le-au asumat si ale reglementarilor legale in baza carora le-a fost acordata licenta. Astfel publicul telespectator a fost expus unui torent de informatii false, difuzate cu rea-intentie si, probabil, in unele cazuri, fara discernamantul esential profesiei de jurnalist", se arata in sesizarea USR.

Potrivit documentului citat, "tolerarea unui astfel de comportament in zona mediei electronice este de natura sa aduca prejudicii grave si intr-un final ireparabile climatului de toleranta si buna intelegere din societatea romaneasca".

"Va solicitam, asadar, sa monitorizati integral programele de stiri si dezbateri din ziua de 22 ianuarie 2017 care au reflectat protestele din toata tara si sa aplicati pentru abaterile constatate, in conformitate cu misiunea dvs., sanctiunile prevazute de legislatia in vigoare in cel mai scurt timp posibil.

Va avertizam, doamnelor si domnilor membri ai Consiliului National al Audiovizualului, ca impartiti responsabilitatea pentru un spatiu mediatic onest cu radiodifuzorii carora le acordati licente de emisie si pe care, din punct de vedere legal, trebuie sa ii supravegheati. Credem ca abaterile de la deontologie si etica jurnalistica sunt atat de grave incat doar o analiza a intregii transmisii a posturilor de stiri din seara de 22 ianuarie poate stabili o imagine clara a felului in care populatia a fost informata despre ceea ce se intampla in centrul marilor orase ale Romaniei", a cerut USR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News