CNA a stabilit televiziunile din lista "must carry": Una dintre ele are doar cinci telespectatori pe an

Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 14:33
8282 citiri
CNA a stabilit televiziunile din lista "must carry": Una dintre ele are doar cinci telespectatori pe an
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a stabilit, joi, lista posturilor de televiziune care trebuie retransmise obligatoriu ("must carry") in 2017 de toti operatorii de cablu din Romania.

Printre acestea se numara atat Antena 1, cu un indice annual de audienta de 573.544.000 de telespectatori in 2016, cat si Telestar 1, cu un indice anual de audienta de 5 telespectatori.

Serviciile de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, care vor face parte din lista "must carry" in 2017 sunt: Antena 1, Kanal D, Romania TV, Antena 3, National TV, Prima TV, Antena Stars, B1 TV, Digi 24, Realitatea TV, Favorit TV, Happy Channel, Kiss TV, Taraf TV, Trinitas, ZU TV, U TV, Music Channel, National 24 Plus, TV H, Inedit TV, Hit Music, Neptun TV, Speranta TV, Nasul TV, Alfa Omega Tv, Credo TV, Travel Mix, eStrada TV si Telestar 1.

Din lista televiziunilor "must carry" vor face parte si posturile publice TVR 1, TVR 2, TVR 3, precum si studiourile teritoriale Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.

La lista se adauga si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte: TV5 si Moldova 1, care a fost amanat pana la rezolvarea de catre Compania "Teleradio-Moldova" a problemelor ce vizeaza transmisia programului Moldova 1 pe teritoriul Romaniei.

Lista televiziunilor "must carry" in 2017 va fi publicata pe site-ul CNA. Articolul 81 din Legea audiovizualului prevede: "Consiliul va publica anual lista cuprinzand serviciile de programe care beneficiaza de autorizatia de retransmisie".

"Mi se pare inadmisibil sa obligam o companie de cablu sa transmita o televiziune care are un telespectator sau 139 de telespectatori. In felul asta, legea a incurajat existenta unor televiziuni care nu-si justifica existenta.

Sa obligi un radiodifuzor, in loc sa aiba libertatea sa aleaga un post local sau un post regional care are mult mai multi telespectatori si o mult mai mare audienta in zona in care difuzeaza, sa transmita o televiziune la care nu se uita nimeni. Nu noi, legislatia (...) Sper ca anul viitor sa se rezolve acest lucru si 'must carry' sa mai tina cont si de faptul ca 'must' ar trebui sa fie un 'must' pentru interesul public", a spus Radu Bogdan Herjeu.

De aceeasi parere a fost si Gabriel Tufeanu, care a glumit spunand ca si teletextul va face parte din lista "must carry".

"Nu e normal ca pozitia 45, nu conteaza cum se numeste canalul respectiv, sa fie in 'must carry'. Nu se poate asa ceva. Si noi dorim ca televiziunile sa aiba un nivel. Pai, cum sa fie daca toata lumea e in 'must carry'?

Si teletextul o sa fie in 'must carry'. Propun concret sa trimitem un amendament, sa propunem modificarea articolului 82 din 504 si sa aprobam, sa cerem un 'must carry' real", a spus Gabriel Tufeanu.

Iata prevederile articolului respectiv

Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta, arata articolul 82 din Legea audiovizualului.

Potrivit aceluiasi articol, distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligatia, la nivel regional si local, sa includa in oferta lor cel putin doua programe regionale si doua programe locale, acolo unde acestea exista, criteriul de departajare fiind ordinea descrescatoare a audientei.

"In mediul rural, pentru retele cu mai putin de 100 de abonati Societatea Romana de Televiziune poate asigura gratuit receptia programelor publice, in vederea retransmisiei", mai arata articolul.

De asemenea, articolul 82 din Legea audiovizualului prevede ca in localitatile in care o minoritate nationala reprezinta o pondere mai mare de 20% distribuitorii vor asigura si servicii de transmitere a programelor care sunt libere la retransmisie, in limba minoritatii respective. Astfel, din lista "must carry" 2017 va face parte si Erdely TV, program regional in limba maghiara.

"In limita posibilitatilor, distribuitorii care retransmit servicii de programe prin retele de comunicatii electronice vor include in ofertele lor de programe serviciile publice ale Societatii Romane de Radiodifuziune, ale unui program de radiodifuziune national si ale unui program de radiodifuziune local, private", mai arata articolul 82 din Legea audiovizualului.

Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#televiziuni lista must carry, #CNA lista must carry, #televiziuni must carry , #televiziune