CJI, despre noul Cod de insolventa: Creeaza premisele unui abuz

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 22:34
1483 citiri
CJI, despre noul Cod de insolventa: Creeaza premisele unui abuz
Foto: Business Week

Reprezentantii Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) sustin ca articolul din noul cod al insoventei care presupune ridicarea licentei de difuzare in cazul televiziunilor sau a radiourilor aflate in insolventa este restrictiva, aduce atingere libertatii presei si creeaza premisele unor abuzuri.

"O eventuala suspendare a licentei audiovizuale va pune radiodifuzorul in situatia de a inceta emisia, taindu-i astfel posibilitatea de redresare financiara prin prestarea activitatii economice principale. Sistarea emisiei presupune si incalcarea contractelor in derulare, ceea ce ar putea atrage noi sarcini si sanctiuni financiare pentru radiodifuzor", arata Centrul de Jurnalism Independent, potrivit Mediafax.

Blaga: PDL trimite o scrisoare catre Reding pe Codul insolventei

CJI solicita Parlamentului sa respinga prevederile din codul insolventei care aduc atingere libertatii presei.

"Consideram ca acest text nu raspunde criteriilor de urgenta care sa justifice adoptarea de reglementari prin OUG, cu atat mai mult cu cat un proiect de lege echivalent se afla in prezent in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Justitiei. Solicitam Parlamentului sa ia in discutie OUG 91/2.10.2013 si sa respinga prevederile care aduc atingere libertatii presei si liberei concurente", se mai spune in comunicatul CJI.

Gusa: Ponta vrea sa falimenteze Realitatea Tv - cearta pe Codul insolventei

ActiveWatch si Reporteri fara Frontiere au transmis un mesaj similar si condamna modul in care acest cod al insolventei a fost adoptat in Guvern "in totala lipsa de transparenta".

Cele doua organizatii cer Parlamentului sa respinga acest articol care "pune in pericol libertatea presei si dreptul cetatenilor la libera informare". In caz contrar, ONG-urile spun ca se vor adresa Comisiei Europene.

Monitorul Oficial a publicat vineri Codul Insolventei

Monitorul Oficial a publicat vineri Legea Insolventei, care cuprinde paragraful 3 al articolului 81 si paragraful 2 al articolului 348, a caror existenta a fost descoperita de postul Realitatea TV si care au aparut in lege fara sa existe in varianta care a fost supusa dezbaterii publice.

Primul articol va produce efecte juridice fata de companiile mass-media care se afla in insolventa, obligand CNA sa suspende licenta de functionare posturilor de televiziune si de radio pana la aprobarea unui plan de reorganizare de catre judecatorul sindic.

Astfel, paragraful 3, din articolul 81 arata: "In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizionala, in sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului.

In planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi suspuse (sic!) aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului".

Un al doilea articol din legea insolventei, 348, introduce caracterul retroactiv al al aplicarii acestei legi, prin punctul 2.

Art. 348 (2) arata: "Prezenta lege se aplica si procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare la data intrarii sale in vigoare, cu exceptia dispozitiilor art. 183-203, care se aplica doar cererilor introduse dupa data de intrare in vigoare a acesteia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Jurnalism Independent abuz presa codul insolventei, #cod insolventa libertatea presei, #presa libertate abuz ingradire , #presa