CEDO da liber ca Iisus si Fecioara Maria sa fie folositi in reclame

Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 10:17
4598 citiri
CEDO da liber ca Iisus si Fecioara Maria sa fie folositi in reclame
Foto: Arhiva Facebook/ Robert Kalinkin

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis marti ca Lituania a amendat in mod nejustificat o companie care isi promovase produsele prin intermediul unor reclame in care se faceau referiri la Iisus si la Fecioara Maria.

Curtea de la Strasbourg a decis ca autoritatile lituaniene "au pus pe primul loc protectia sentimentelor persoanelor religioase, fara a lua in calcul in mod adecvat dreptul companiei la libertatea de expresie", potrivit publicatiei The Baltic Course.

Campania publicitara in cauza promoveaza haine create de designerul Robert Kalinkin si a fost lansata in anul 2012. In materialele publicitare apar un barbat cu parul lung si o femeie in rochie alba. Mesajele sunt: "Iisuse, ce blugi ai!", "Maria, ce rochie ai!", "Maica Domnului, ce rochie ai!" si "Iisuse si Maria, ce haine purtati!".

La acel moment, Inspectoratul de Stat pentru Produse Non-Alimentare din Lituania a amendat compania care beneficia de pe urma campaniei publicitare. De asemenea, mai multe instante din Lituania au decis ca anunturile incalca morala publica.

Chiar si asa, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca "reclamele nu par sa aduca jigniri gratuite si nu par profane, nu instiga la ura in baza motivelor religioase si nu ataca nicio religie intr-o maniera gratuita".

Instanta europeana a mai apreciat ca:

"Autoritatile au considerat ca aceste reclame incalca morala publica din cauza ca au folosit simboluri religioase pentru 'scopuri superficiale', ca au denaturat scopul acestor simboluri si ca sunt 'nepotrivite'. In viziunea Curtii, asemenea afirmatii ale instantelor au fost vagi si n-au explicat de ce referirile la simboluri religioase au fost jignitoare. Singurul argument a fost ca aceste simboluri religioase au fost folosite pentru scopuri nereligioase", se arata in motivarea instantei europene.

De asemenea, potrivit CEDO:

"Nu se poate presupune ca toti cei care apartin cultului crestin gasesc reclama jignitoare, iar Guvernul (lituanian - n.red.) nu a oferit nicio dovada care sa probeze contrariu. Chiar presupunand ca majoritatea lituanienilor ar considera reclamele jignitoare, oricum (amendarea societatii care beneficiaza de pe urma lor - n.red.) ar incalca valorile Conventiei (Drepturilor Omului - n.red.) " in conditiile in care obliga minoritatea sa accepte un punct de vedere al unei majoritati.

Robert Kalinkin a salutat decizia CEDO si a sustinut ca niciodata scopul reclamelor nu a fost sa jigneasca, potrivit declaratiilor pe care acesta le-a facut pentru BNS.

Inspectoratul de Stat pentru Produse Non-Alimentare si Biserica Romano-Catolica au anuntat ca urmeaza sa isi exprime punctele de vedere privind decizia CEDO.

Circa 77% dintre lituanieni se declara romano-catolici, potrivit celui mai recent recensamant al populatiei, realizat in anul 2011.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#reclama Iisus Fecioara Maria Lituania, #CEDO Lituania Iisus reclama, #Iisus reclama interzisa Lituania CEDO , #publicitate