CEDO a dat dreptate unui jurnalist condamnat pentru ca l-a criticat pe Mazare: Ce despagubiri primeste

Marti, 27 Iunie 2017, ora 15:41
7197 citiri
CEDO a dat dreptate unui jurnalist condamnat pentru ca l-a criticat pe Mazare: Ce despagubiri primeste
Foto: Arhiva Hepta.ro

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca Romania a incalcat dreptul la libera exprimare al unui jurnalist atunci cand l-a condamnat pentru afirmatii facute la adresa fostului primar al Constantei Radu Mazare.

Jurnalista Feri Predescu, din Constanta, a fost condamnata in 2007 de o instanta si a trebuit sa ii plateasca 50.000 de lei lui Mazare pentru criticile pe care i le adusese in mass-media. Considerandu-se nedreptatita, ea s-a adresat CEDO, care i-a dat dreptate stabilind ca prin condamnarea ei a fost incalcat Articolul 10 din Conventia Europeana a drepturilor omului, se arata intr-un comunicat al APADOR-CH.

Mai exact, Radu Mazare s-a adresat instantei dupa ce jurnalista a afirmat intr-o emisiune TV din august 2006 ca orasul Constanta este impartit intre "oamenii lui Mazare si oamenii care sunt impotriva lui Mazare". Edilul a dat-o in judecata si i-a cerut sa prezinte scuze publice, dar si sa ii plateasca daune in valoare de 200.000 RON.

Judecatoria Constanta a respins actiunea, dar Tribunalul Constanta i-a dat dreptate primarului, condamnand-o pe jurnalista sa plateasca daune morale in valoare de 50.000 RON, si cheltuieli de judecata in valoare de 7.197 RON. Curtea de Apel a mentinut decizia tribunalului, iar jurnalista a achitat, cu dificultate, tot ce i s-a cerut, dupa care s-a adresat CEDO, unde a fost reprezentata de Diana Hatneanu, avocat membru al APADOR-CH.

In pledoaria sa, avocatul a facut apel, printre altele, inclusiv la precedentul Mazare si Cumpana contra Romaniei, caz pronuntat in 17 decembrie 2004. CEDO a constatat ca prin condamnarea lui Radu Mazare, pe atunci jurnalist la Telegraf, pentru calomnie si insulta s-a adus o atingere disproportionata dreptului la libera exprimare, informeaza sursa citata.

Prin decizia publicata marti, CEDO a obligat statul roman sa-i plateasca jurnalistei Feri Predescu suma de 14.000 de euro daune materiale, plus suma de 4.500 de euro ca prejudiciu moral.

"Decizia CEDO a demonstrat ca am avut dreptate. Radu Mazare mi-a facut mult rau. Dupa procesul in Romania, nu am fost lasata sa-mi desfasor activitatea nici pe plan profesional, reusindu-se, prin parghiile politice la indemana, inlaturarea mea din doua institutii de presa. (...) Mazare a disparut intre timp sub avalansa de dosare penale de coruptie, eu nu", a declarat Feri Predescu la aflarea deciziei.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Feri Predescu CEDO Mazare proces , #jurnalisti