Ce parere au membrii CNA despre proiectul de lege care prevede posibilitatea demiterii si suspendarii lor

Marti, 21 Aprilie 2015, ora 18:50
3891 citiri
Ce parere au membrii CNA despre proiectul de lege care prevede posibilitatea demiterii si suspendarii lor
Foto: CNA

Opt membri ai Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au dat un aviz negativ in privinta unui proiect de lege care prevede ca membrii CNA pot fi demisi pentru nerespectarea sau incalcarea atributiilor de serviciu si pot fi suspendati de drept din functie in cazul inceperii urmaririi penale.

Decizia de a nu sustine aceasta initiativa legislativa de modificare a actualei Legi a audiovizualului a fost luata cu unanimitatea voturilor membrilor prezenti la sedinta de marti a CNA: Dorina Rusu, presedinte de sedinta, Rasvan Popescu, vicepresedintele Consiliului, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Buda, Radu Herjeu si Radu Calin Cristea. La sedinta CNA de marti nu participa presedintele Consiliului, Laura Georgescu, si doi membri - Florin Gabrea si Gabriel Tufeanu.

Un fost sef CNA a fost ales din nou in conducerea Consiliului

CNA a dat acest vot dupa ce Consiliul a primit o adresa de la Guvernul Romaniei - Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, prin care a solicitat punctul de vedere al membrilor Consiliului in legatura cu aceasta propunere legislativa, care vizeaza in mod concret modificarea articolului 13 din Legea audiovizualului.

Acest proiect care modifica Legea audiovizualului este initiat de deputatii Liliana Minca, Daniel Fenechiu, Stefan Dalca, Stefan Burlacu si Marinel Cristinel si se afla in consultare publica la Camera Deputatilor.

Potrivit proiectului, membrii Consiliului National al Audiovizualului vor putea fi demisi la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului si in cazul nerespectarii sau incalcarii repetate a atributiilor de serviciu. In prezent, membrii Consiliului pot fi demisi doar daca sunt in incapacitate de a-si exercita atributiile mai mult de sase luni si daca sunt condamnati penal printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Initiatorii mai propun in proiect ca, in cazul inceperii urmaririi penale sau al trimiterii in judecata, membrii CNA sa fie suspendati de drept, fie pana la terminarea urmaririi penale - in situatia in care se finalizeaza cu netrimiterea in judecata -, fie pana la pronuntarea unei hotararii definitive - in situatia trimiterii in judecata.

Initiatorii motiveaza necesitatea proiectului prin faptul ca, in ultima perioada, CNA a fost subiect de disputa politica si publica, situatia interna poate fi caracterizata prin disfunctionalitate, iar in prezent legea nu prevede situatia unui membru CNA urmarit penal sau trimis in judecata, ceea ce poate duce la "planarea unor dubii asupra acestuia in privinta eticii care ii permite sa mai voteze in cadrul Consiliului".

Laura Georgescu nu demisioneaza de la sefia CNA, asa ca se "intra intr-un bucluc si mai mare"

"De asemenea, nici ipoteza in care incalca, in mod repetat, atributiile prevazute de lege nu este sanctionata, desi, cu siguranta, activitatea este perturbata in acesta situatie", mai sustin initiatorii.

Pe de alta parte, cei opt membri ai CNA prezenti la sedinta de marti a Consiliului au considerat ca acest proiect de modificare a Legii audiovizualului afecteaza stabilitatea mandatului membrilor CNA si independenta Consiliului si incalca prezumtia de nevinovatie.

Membrul CNA Radu Herjeu a spus ca acest proiect de lege nu prevede de cate ori trebuie sa incalce un membru al CNA atributiile de serviciu pentru a fi considerat ca "in mod repetat" nu isi respecta atributiile.

"Si cine stabileste de cate ori am incalcat atributiile de serviciu? (...) In cazul inceperii urmaririi penale, un membru este suspendat de drept, dar urmarirea penala poate sa dureze vreo doi ani si jumatate (...) dupa doi ani si jumatate, procuratura poate sa zica 'Ups, este un NUP (Neinceperea urmaririi penale, n.r.) '", a spus Radu Herjeu.

El a mai spus ca Legea audiovizualului aflata in vigoare prevede totodata ca "Membrii Consiliului pot fi demisi, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, in urmatoarele situatii: a) in cazul incapacitatii de a-si exercita functia pentru o perioada mai mare de 6 luni; b) in cazul unei condamnari penale aplicate printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva".

"Prevederi scoase din buzunar"

Totodata, Radu Herjeu a mai spus ca cele doua propuneri care apar in initiativa legislativa sunt "scoase din buzunar". "Mie mi se par amandoua prevederile scoase din buzunar si facute ca da bine sa zicem ceva de membrii CNA", a spus Herjeu.

La randul sau, membrul CNA Lorand Turos a spus ca initiativa legislativa nu prevede "criterii obiective" in privinta suspendarii membrilor CNA. "In primul rand, cine si pe ce criterii obiective stabileste acest lucru? Daca dorim sa dispara total independenta unei institutii, atunci, da (parlamentarii - n.red.), pot sa modifice dansii legea in acest sens. Autonomia aceste institutii chiar in acest lucru consta, in stabilitatea mandatului", a mai spus Lorand Turos.

De asemenea, potrivit lui Lorand Turos, initiativa legislativa "incalca un principiu elementar de drept, prezumtia nevinovatiei". "Nu exista niciun precedent, nimeni nu-si pierde un mandat pentru ca este urmarit penal", a mai spus Lorand Turos.

Membrul CNA Rasvan Popescu a spus ca textul initiativei legislative este confuz. "Nu exista nicaieri o asemenea abordare la nivelul institutiilor omoloage noua in plan european", a spus Popescu.

La randul sau, membrul CNA Viorel Buda a glumit, spunand "Stiu de la Newton ca orice actiune are si o reactiune". Viorel Buda a spus ca aceasta initiativa legislativa este un efect al faptului ca CNA a inchis OTV, facand referire la faptul ca initiatorii au facut parte din fostul partid al lui Dan Diaconescu, cel care a patronat aceasta televiziune.

"Cred ca acum reziduurile de la OTV vor sa inchida CNA", a spus Buda.

"Suntem un organism de reglementare autonoma. Nu are cine a ne controla pe noi daca ne indeplinim sarcinile sau repetat le-am incalcat", a mai spus Viorel Buda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#lege audioviziual demitere membri CNA, #proiect lege demitere suspendare membri CNA , #CNA