Care sunt tarile cu cea mai cenzurata presa din lume

Marti, 21 Aprilie 2015, ora 22:54
6612 citiri
Care sunt tarile cu cea mai cenzurata presa din lume
Foto: publik.md

Eritreea si Coreea de Nord se afla pe primele doua pozitii ale clasamentului tarilor cu cea mai cenzurata presa din lume, releva un studiu realizat de Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ), cu sediul la New York.

Arabia Saudita, Etiopia, Azerbaidjan, Vietnam, Iran, China, Myanmar si Cuba completeaza primele zece pozitii ale acestui clasament negativ caracterizat de hartuirea jurnalistilor si cenzura Internetului.

Studiul, care face parte dintr-un raport pe 2014 ce va fi publicat integral pe 27 aprilie, ia in calcul mai multe criterii, printre care absenta presei private sau independente, blocarea website-urilor, restrictii asupra inregistrarii electronice de catre jurnalisti, restrictii asupra libertatii de miscare a jurnalistilor, bruierea transmisiunilor posturilor straine de radio si TV si blocarea corespondentilor de presa straini.

In Eritreea, multi jurnalisti au parasit tara din cauza riscului de a fi incarcerati. Cel putin 23 de jurnalisti sunt in detentie fara a fi fost pusi sub acuzare, releva raportul CPJ.

Potrivit acestuia, la Phenian, regimul condus de Kim Jong-un practica pe scara larga limitarea accesului la Internet si controlul asupra producerii si a diseminarii tuturor relatarilor de presa din tara. Articolul 53 al constitutiei nord-coreene prevede libertatea presei, dar cu un birou al agentiei Associated Press localizat in sediul de la Phenian al Agentiei centrale de presa nord-coreene (KCNA) si cu un mic corp de presa strain din tari cu aceleasi orientari politice accesul la surse de stiri independente este extrem de limitat.

Continutul aproape integral al celor 12 principale ziare si 20 de periodice din Coreea de Nord se concentreaza pe declaratiile si activitatile conducerii politice a tarii.

In Azerbaidjan, unde presedintele Ilham Aliev se afla la putere din octombrie 2003, principala sursa de informatie este reprezentata de posturile de radio, care sunt detinute si controlate de stat sau de apropiati ai administratiei de stat. Posturile straine sunt ingradite sau semnalul lor prin satelit este bruiat.

Site-urile de stiri si social media sunt blocate in mod arbitrar, iar cel putin 10 jurnalisti si bloggeri, printre care reputata jurnalista Khadija Ismailova, se afla in inchisorile azere. Mai multi jurnalisti critici la adresa guvernului au parasit tara in 2014, iar cei care au ramas sunt tinta atacurilor si a hartuirilor, nu au voie sa calatoreasca sau sunt inculpati pe baza unor acuzatii fabricate, mai mentioneaza CPJ.

Studiul mai releva ca in Vietnam, unde premierul Nguyen Tan Dung este la putere din 2006, guvernul nu permite tiparirea vreunei publicatii private sau posturi de radio si TV private. Bloggerii independenti care relateaza despre chestiuni sensibile se confrunta cu persecutii sub forma atacurilor pe strada, arestarilor arbitrare si sentintelor la inchisoare grea pentru acuzatii de "actiuni contra statului".

In 2014, cel putin 16 jurnalisti erau intemnitati in Vietnam. Autoritatile vietnameze blocheaza accesul la website-uri critice la adresa guvernului, printre care blogul Danlambao, care scrie despre politica, drepturile omului si disputele cu China. In septembrie 2013, o noua lege a extins cenzura la platformele social media, considerandu-se ilegala postarea oricarui material, inclusiv articole din presa straina, considerate ca "se opun statului" sau "fac rau securitatii nationale".

Pentru mai mult de un deceniu, China s-a aflat printre cele trei tari cu cei mai multi jurnalisti incarcerati din lume. Documentul 9, un raport secret datat din 22 aprilie 2014, din care au aparut fragmente in mediul online si in presa internationala, a inclus dispozitia de a "combate sapte pericole politice" si a respins conceptul de "valori universale" si promovarea "viziunii Occidentului despre media". La finalul lui noiembrie 2014, Xu Xiao, poet si jurnalist la revista Caixin, a fost arestat sub banuiala de "periclitare a securitatii nationale" - mentioneaza Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#cenzura presa, #cea mai cenzurata presa , #presa