Candidat la CNA: A opri manipularea in televiziune e ca si cum ai da o lege sa nu mai ploua

Luni, 09 Februarie 2015, ora 16:55
1912 citiri
Candidat la CNA: A opri manipularea in televiziune e ca si cum ai da o lege sa nu mai ploua
Foto: site oficial Radu Herjeu

Candidatul din partea Camerei Deputatilor pentru calitatea de membru titular al CNA, Radu Herjeu, a sustinut, luni, la audierea in comisiile pentru cultura ale Parlamentului, ca a opri manipularea in televiziune este ca si cum ai spune sa se dea "o lege prin care sa nu mai ploua niciodata in Romania".

"Eu cred ca CNA are la dispozitie cele necesare pentru a crea un mediu decent si curat in mass-media vizuala. Cat despre manipulare, nu cred ca aceasta se poate face fara a interfera cu politica editoriala a postului, lucru pe care stim ca legea nu il permite, pentru ca, sincer, noi toti manipulam. Vrem, nu vrem, in fiecare interactiune pe care o avem cu cineva, manipulam.

A opri manipularea in televiziune este ca si cum ai spune sa se dea o lege prin care sa nu mai ploua niciodata in Romania. Nu se poate. Manipularea prin mijloacele cu foarte mare impact la public este cateodata atat de subtila, incat nicio lege nu ar putea sa o opreasca", a afirmat Herjeu.

Totusi, el a spus ca mijloacele normative pe care le are CNA sunt suficiente pentru a apara interesul public impotriva manipularilor in masa.

Candidatul a aratat ca unul dintre lucrurile pe care si le-a propus sa il faca in CNA, daca va primi votul Parlamentului, va fi sa stranga legatura cu societatea civila.

"Exista o prevedere potrivit careia CNA poata educa societatea civila privind efectele pe care mass-media le poate avea. Eu as vrea sa trec de lucrul acesta, sa trec dincolo de aceasta functie de reglementare, de a da sanctiuni, de a arata cu degetul, la cea de a educa pe cei care sunt beneficiarii si victimele manipularii prin mass-media.

In acest moment nu manipularea este cea mai mare problema in mass-media romaneasca", a aratat Radu Herjeu.

Intrebat care este cea mai mare problema in mass-media romaneasca, acesta a raspuns: "Lipsa de educatie, de bun simt si de decenta".

Chestionat de deputatul Madalin Voicu daca impartaseste ideea ca jurnalistii ar trebui amendati de CNA pentru greselile gramaticale pe care le fac, Herjeu a declarat ca ii este teama de faptul ca sanctiunile ar fi atat de multe, incat CNA nu ar putea sa se ocupe cu altceva si ca ar fi discutii interminabile in legatura cu topica unei fraze.

"Libertatea la opinie nu poata fi ingradita in nici un fel, nici de CNA, nici de alte organisme legale, dar cred ca este responsabilitatea jurnalistilor de a-si trasa propriile limite, de a avea o viziune pe termen lung asupra societatii in care traiesc si nu asupra bucaticii lui, pe care o are de gestionat.

Eu cred ca problema, in acest moment, in Romania, este neasumarea responsabilitatii de catre cei care au o influenta, de multe ori, mult mai mare decat isi inchipuie", a mai spus Herjeu.

Primul vot favorabil pentru noii membri CNA. Cine sunt si ce au facut pana acum

El a mentionat ca lucreaza in audio-vizual din 1993 si ca acest lucru reprezinta un avantaj fata de multi alti membri ai CNA, care au privit aceasta institutie doar din perspectiva unui telespectator.

Radu Herjeu a primit, luni, in unanimitate, votul favorabil al comisiilor reunite pentru cultura ale Parlamentului.

In ultimii ani, Radu Herjeu a lucrat la mai multe televiziuni, radiouri si publicatii. Pana in aprilie 2014, Radu Herjeu a fost editor-prezentator de stiri la Romania TV. Inainte de Romania TV, acesta a lucrat la televiziunile B1 TV, National TV, Alpha TV si Antena 1. El a lucrat si la posturile Radio Romantic si Radio Total, dar si la publicatiile Jurnalul National, Privirea si Curierul National, potrivit CV-ului postat pe blogul sau.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#manipulare televiziune Herjeu CNA , #CNA
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ăsta-i cel mai bun argument ca să le cumpere-ai noștri pe toate!