Cand intelectualii devin propagandisti (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 23:55
9439 citiri
Cand intelectualii devin propagandisti (Opinii)

Adrian Papahagi si Teodor Baconschi s-au suparat pe un articol scris de Sabina Fati, in care il critica pe presedintele Traian Basescu. O critica decenta, civilizata, argumentata cu care poti sa fii sau nu de acord.

Poate sa iti placa sau nu stilul, scriitura, logica d-nei Fati. Poti sa o simpatizezi sau sa o detesti. Poti sa contraargumentezi, sa iti exprimi dezacordul cu ideile d-nei Fati.

Traim intr-o tara inca libera, cu libertate de exprimare, in limitele decentei, pe deplin garantata. Orice ziarist isi poate spune liber punctul de vedere, argumentat si decent formulat. Oricare cititor, om politic sau nu, are dreptul sa aiba si sa exprime o contraopinie la cele cele afirmate de un jurnalist. Este un joc democratic si extrem de util.

De la Adrian Papahagi si Teodor Baconschi, doi intelectuali rafinati cu o imensa cultura, ar fi fost de asteptat ca aceste principii ale comunicarii si libertatii presei sa fie dincolo de orice exceptie. Ei bine, cei doi au inteles sa riposteze la critica d-nei Fati cu atacuri la persoana (pe Facebook): "Tot asa, fetelor (Sabina Fati si Alina Mungiu - n.red)! Destepte, frumoase si devreme-acasa ca voi greu gasesti!" (Adrian Papahagi) si "ambele sunt imaculate anticonceptional" (Teodor Baconschi). Mai mult, dl. Papahagi lasa sa se inteleaga tendentios ca d-na Fati ar manata de cine stie ce interese obscure sa scrie ceea ce a scris. Mircea Badea poate sa se inverzeasca de invidie, are concurenta mare.

Mi se pare o atitudine incalificabila pentru doi intelectuali si pentru doi oameni politici tineri, intrati in politica tocmai pentru a promova autentice valori democratice si etice. Atacul acesta josnic, care implica si aspectul unor femei, arata cat de mare este pericolul decaderii dupa intrarea in arena politica. Si mai arata un anumit tip de mentalitate profund viciata, de tip stalinist indraznesc sa spun: cine nu e cu noi e impotriva noastra si trebuie demonizat.

Ma intreb, daca argumentatia d-nei Fati s-ar fi referit la un adversar politic al domnilor Papahagi si Baconschi, cu cate urale ar fi intampinat domniile lor articolul? Si mai intreb, d-na Fati era tot "imaculata anticonceptional" in vara anului trecut cand lupta la baioneta in apararea statului de drept? Atunci era buna? Acum a fost rea? Nu sunt o admiratoare a d-nei Mungiu, am mari rezerve in privinta domniei sale, dar si in privinta domniei sale atacurile de acest tip sunt inacceptabile.

Scandaloasele atacuri de astazi la adresa d-nei Fati imi amintesc de confesiunea pe care mi-a facut-o recent o alta doamna, care a facut cariera in apararea curajoasa si constanta a statului de drept, a anticoruptiei si integritatii, doamna care imi spunea ca atatea mizerii cate a inghitit de la Partidul Miscarea Populara nu a inghitit de la nimeni, nici macar de la PSD. Imi amintesc si de furia dezlantuita impotriva d-nei Macovei pentru ca nu a optat pentru traseism politic.

Se pare ca in loc sa prezinte principii si proiecte, in loc sa se afirme ca purtatoarea unui alt tip de mesaj, PMP are un set de propagandisti decisi sa manjeasca tot ce misca fara a se culca si trezi cu icoana lui Traian Basescu la capatai. Pe toti cei care considera ca presedintele poate gresi, iar atunci cand socotesc ca a gresit il critica folosind aceeasi unitate de masura aplicata tuturor oamenilor politici.

Detestam, nu-i asa?, discursul de tip Antena 3, dar nu stiu cum se face ca il folosim fara rezerve atunci cand trebuie sa executm pe cineva pentru delict de opinie.

Si ma intreb, cui foloseste acest tip de sanctificare a unei personalitati? PMP pare din ce in ce mai putin un partid si din ce in ce mai mult un cult, avand in centru o zeitate, o intruchipare a perfectiunii pe pamant, un izbavitor fara de pacat si prihana. Este o atitudine inhibanta pentru oameni care vor sa creada in idei, in principii si valori, nu in eroi mitologici reincarnati, pentru oamenii care refuza sa fie ca oile unui pastor si isi rezerva dreptul la evaluare.

As vrea sa fiu bine inteleasa. Nu apar o colega de breasla. Condamn cu severitate o mentalitate, o raportare la libertatea de opinie si un derapaj inacceptabil de la regulile unei comunicari civilizate.

P.S.

Ulterior, dl. Papahagi a largit cercul inculpatilor pentru "delict de opinie":

"Justitiarismul admirabililor jurnalisti robespierrieni Andreea Pora, Sabina Fati, Mircea Marian, Ioana Ene Dogioiu sau Laurentiu Mihu se converteste impecabil in arma pentru cei rai. Ca sa nu mai vorbesc de pericolul pe care il sadesc in societate: cei buni au legitimat deja abuzul unui Parlament care isi va baga nasul in tranzactii private, au intarit ponciful "sarac si cinstit", au subrezit forta celui care se bate, cat mai poate, cu adevaratii banditi din aceasta tara, au relativizat raul prin maximalism moral (ce paradox!) ", scrie dl. Papahagi pe Facebook.

Compania selecta ma onoreaza. Ii amintesc d-lui Papahagi ca justitiarismul meu robespierrian nu l-a iertat pe niciun lider politic, in frunte cu domnii Antonescu si Ponta. La fel de robespierriana eram si vara trecuta in apararea statului de drept.

Meritele lui Traian Basescu sunt una, erorile domniei sale, alta, primele nu le acopera pe celelalte si daca cineva a dat munitie railor, acela este insusi presedintele. Ceea ce e imoral la Ponta si Antonescu e imoral si la Basescu. Masura si exigentele sunt aceleasi. Stiti, d-le Papahagi, mi-e prieten Platon, dar mai prieten imi este adevarul!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Adrian Papahagi Teodor Baconschi Sabina Fati, #libertatea de exprimare , #jurnalisti