Antena 3 in proces cu Kovesi: Jurnalistii acuza hartuiri in instanta

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 14:26
4844 citiri
Antena 3 in proces cu Kovesi: Jurnalistii acuza hartuiri in instanta
Foto: Arhiva Ziare.com

Jurnalistii Antena 3 au prezentat pe post, marti seara, o scrisoare deschisa in care se plang ca au avut parte de "un simulacru de judecata" in cazul procesului cu procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, pe care l-au pierdut in prima instanta.

Inainte de pronuntarea unei decizii definitive de catre Curtea de Apel Bucuresti (CAB), mai multi ziaristi Antena 3, printre care Mihai Gadea, Radu Tudor si Mugur Ciuvica, au acuzat ca "judecatorul fondului Crina Buricea nu a putut indica in sentinta care sunt probele cu care reclamanta a dovedit fapta noastra ilicita", potrivit Pagina de Media.

"Semnalam opiniei publice ca jurnalistii nu mai sunt judecati pe probele care se produc in instanta, ci pe baza Rapoartelor Inspectiei CSM - care nu are atributii in stabilirea raspunderii civile a unor persoane si nu poate emite cu autoritate de lucru judecat - atunci cand este vorba de magistrati precum sefa DNA Laura Kovesi", se mai precizeaza in scrisoarea deschisa.

Apelul Antenei 3 in procesul cu Kovesi se judeca miercuri la CAB, iar jurnalistii postului TV sustin ca "sefa DNA Laura Kovesi a cerut uriasa suma de 1.000.000 lei daune morale pentru ca, intr-o emisiune de televiziune, cativa jurnalisti au pus intrebari si emis opinii absolut normale intr-o societate democratica fata de un eveniment public comentat de intreaga presa".

"Am fost obligati la fond, de judecatorul Crina Buricea de la Tribunalul Bucuresti, la plata unor daune de 250.000 (aproape 60.000 de euro), o suma colosala pe care reclamanta Laura Kovesi nu a putut sa o justifice. A recunoscut in sala ca nu poate dovedi prejudiciul.

Nu a depus niciun inscris pentru a dovedi prejudiciul, dar i s-au acordat despagubiri reprezentand contravaloare unui apartament in Capitala, cea mai mare suma acordata vreodata intr-un dosar de presa", acuza ziaristii Antena 3.

Acestia sustin ca scrisoarea deschisa isi propune sa traga un semnal de alarma "fata de modul in care consideram ca suntem hartuiti in instante de sefa DNA Laura Kovesi, fara ca in apararea noastra sa mai conteze probele si nici macar aparenta unui proces echitabil".

Tribunalul Bucuresti a decis, pe 16 octombrie 2016, ca Antena 3, jurnalistii Mihai Gadea, Razvan Savaliuc, Bianca Nae si analistul Mugur Ciuvica sa-i plateasca dauna morale de 250.000 de lei procurorului sef al DNA, pentru o serie de afirmatii facute la adresa Laurei Codruta Kovesi in emisiunea "Sinteza Zilei" din data de 19 iunie 2014. Decizia nu a fost definitiva, fiind atacata de Antena 3.

Kovesi a castigat pe fond procesul cu Antena3: Cati bani va primi

Kovesi a dat in judecata Antena 3 si mai multi jurnalisti ai postului, reclamand ca in emisiunea respectiva a fost acuzata ca a musamalizat ancheta in care erau cercetati Mircea Basescu si Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#proces Kovesi Antena 3, #scrisoare deschisa Kovesi Antena 3 , #Antena 3