Antena 1, Antena 3 si Realitatea TV, somate de CNA - cu ce au gresit

Joi, 25 Februarie 2016, ora 20:124314 citiri
Antena 1, Antena 3 si Realitatea TV, somate de CNA - cu ce au gresit
Foto: CNA

Antena 1, Antena 3 si Realitatea TV au fost somate joi de CNA pentru intrarea in legalitate deoarece nu au asigurat interpretarea in limbaj mimico-gestual sau prin titrare sincron ca sa ajute persoanele cu deficiente de auz sa aiba acces la informatii de actualitate.

Aceeasi somatie urmeaza sa fie adresata si posturilor: West TV (Arad), MDI TV (Targoviste) si Traditii TV (Targoviste). Alte 92 de posturi locale care nu isi indeplinesc obligatiile ce decurg din art. 42 vor primi scrisoare de atentionare.

Lorand Turos, membru al Consiliului National al Audiovizualului, a atras atentia asupra faptului ca o televiziune locala ar trebui sa beneficieze si de sustinere pentru a asigura interpretarea in limbaj mimico-gestual sau prin titrare.

Decizie drastica de la CNA: Un post TV este obligat sa intrerupa emisia

"In primul rand, televiziunea publica, avand si studiouri teritoriale, ar trebui sa faca acest lucru. (...) Nu poti unui post local din Carei, localitate cu 10.000 de locuitori, sa ii ceri sa angajeze un interpret mimico-gestual sau sa il pui sa investeasca in aparatura, soft de titrare, pentru ca nu are cum, da faliment.

Dai o sarcina unei companii private, fara sa contribui cu ceva. Nu vorbim de faptul ca aceste companii, televiziunile locale, sunt excluse practic de la fiecare program de dezvoltare europeana, de la IMM-uri. Deci, daca statul da televiziunilor o sarcina, sa dea si finantare sau macar posibilitate de finantare, sa acceseze anumite fonduri pentru a indeplini aceste sarcini", a declarat el.

Conform situatiei prezentate de CNA, prevederile art. 42 nu sunt respectate de catre cinci dintre cele 18 posturi de televiziune transmise pe satelit si 92 dintre cele 306 posturi de televiziune difuzate prin cablu.

Comparativ cu situatia din 3 iunie 2015, numarul posturilor care nu respecta aceste prevederi a scazut de la 134 la 97.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News