Angajatii TVR vor avea dreptul sa refuze un ordin direct al sefilor. Fara consecinte!

Marti, 24 Decembrie 2019, ora 19:35
8518 citiri
Angajatii TVR vor avea dreptul sa refuze un ordin direct al sefilor. Fara consecinte!
Foto: Arhiva Ziare.com

Angajatii din Televiziunea Publica vor avea dreptul, fara a suferi consecinte, sa refuze un ordin direct al sefilor sau sa participe la realizarea unei productii TV, in cazul in care continutul acesteia este contrar legislatiei actuale sau deontologiei profesionale, invocand astfel clauza de constiinta, inclusa in Contractul Colectiv de Munca din Societatea Romana de Televiziune.

"Actul aditional nr. 3 la Contractul Colectiv de Munca din Societatea Romana de Televiziune a fost semnat astazi, 24 decembrie 2019, de catre echipa de negociere a administratiei SRTV, de conducerea Federatiei Cultura si Mass-Media FAIR-MediaSind in baza mandatelor acordate de membrii afiliati din institutie - Sindicatul MediaSind TVR si Sindicatul Televiziunea Craiova, precum si de catre reprezentanti ai angajatilor.

Documentul cuprinde clauza de constiinta a angajatului TVR care are dreptul, fara a suferi nicio consecinta, sa refuze un ordin direct al sefilor ierarhici superiori sau sa participe la realizarea unei productii TV in cazul in care continutul acesteia este contrar legislatiei actuale sau deontologiei profesionale, invocand clauza de constiinta, conform propriilor convingeri", se mentioneaza intr-un comunicat SRJ MediaSind.

Totodata, angajatul din TVR are dreptul sa refuze divulgarea surselor de informatii, sa-si exprime liber si in public opiniile personale in legatura cu orice evenimente sau persoane, respectand insa intotdeauna deontologia profesionala, sa beneficieze de sprijinul moral si material al angajatorului in privinta pastrarii confidentialitatii surselor, in toate fazele unui proces/civil/penal in care poate fi implicat, pana la pronuntarea unei hotarari definitive si irevocabile.

"Angajatul are dreptul sa refuze sa semneze stirea care a fost modificata prin interventia sefului ierarhic sau a oricarei persoane din staff-ul editorial, pe motiv ca este diferita de forma initiala pe care a dat-o jurnalistul sau pe motiv ca textul sau continutul materialului se opune opiniilor si libertatii de exprimare a jurnalistului", precizeaza federatia sindicala.

Partenerii sociali au convenit ca angajatorul sa acorde 10 salarii de baza in caz de concedieri pentru motive ce nu tin de persoana angajatului, sa coreleze in permanenta salariul de baza minim brut pe unitate astfel ca acesta sa fie intotdeauna cu 5% mai mare decat salariul minim brut pe tara garantat in plata (studii medii si superioare), precum si sa acorde tichete de masa si vouchere de vacanta la valoarea maxima prevazuta de lege.

Nu in ultimul rand, partile au decis sa acorde angajatilor care pleaca in deplasari drepturile prevazute in HG 714/2019, in special cele prevazute in Anexa (adica 230 lei/zi - indemnizatie cazare), precum si sa se acorde sumele pentru inflatia ramasa pentru anul 2019 si inflatia pentru anul 2020.

"Pentru celelalte articole din proiectul de CCM elaborat de MediaSind TVR impreuna cu Sindicatul TVR Craiova si experti ai FAIR-MediaSind si FIJ, administratia SRTV s-a angajat ca in termen de 6 luni sa negocieze Anexa nr 4 privind coeficientii de salarizare din TVR, iar in termen de 60 de zile sa negocieze celelalte drepturi", se mai spune in comunicat.

Desi reprezentantii administratiei impreuna cu reprezentantii salariatilor au solicitat prelungirea CCM cu 12 luni fara nicio alta negociere, reprezentantii FAIR-MediaSind au reusit sa obtina drepturile de mai sus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#drepturi angajati TVR , #TVR