Al doilea om in stat nu era in apele lui!

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 01 August 2016, ora 08:15
19690 citiri

Ma uit la televizor doar la intreceri sportive. Vineri seara, aveam de ales intre meciul de tenis Nishikori-Dimitrov si partida de fotbal Mechelen-Bruges. Am ezitat o clipa, asa ca am luat la rand canalele TV. Ce am vazut merita, cred, inregistrat ca fragment de cultura civica.

La postul public se derula, in direct, emisiunea Muzici si traditii in Cismigiu. M-am bucurat sa aflu ca orasul meu e in centrul atentiei generale.

Cand colo, era vorba despre refrene folclorice, din epoca ceausista tarzie. In fata scenei din frumosul parc, mici grupuri de cetateni incinsesera o hora.

Am zis sa vad si ce ofera canalul al doilea al TVR. Tocmai incepuse telejurnalul. Stirea pe care am prins-o era despre "un caine mort gasit intr-un tarc" in Campina. "E normal?", intreaba reporterul. Cineva ii raspunde: "s-a gasit pe podea si o plosnita, domnule".

La Antena 1, am dat de divertisment, sub titlul Plasa de stele. Razbunarea vedetelor. Recunosc, cu rusine, ca vedetele imi erau absolut necunoscute. Una dintre ele isi indemna colegii de platou: "bai, faceti si voi ca ploaia!". Peste cateva secunde, altcineva intreba: "de ce nu se aduna cacareaza in cutii?".

Drept raspuns, doar niste chicoteli. Apoi, eroilor de pe micul ecran li s-a infatisat un film in care cativa insi de 50-60 de ani (alte vedete?) adunau broaste de pe caldaram, iar un june (tot vedeta?) cu un costum de clovn tragea cu pusca in cauciucul unui automobil.

Schimb canalul si ajung la Antena 3, la Exces de putere: doi moderatori si cinci invitati contesta, cu gesticulatie ampla, deciziile justitiei in cazul Bogdan Olteanu, explicand ca totul e o "manevra", destinata sa impiedice PSD sa faca guvern cu Tariceanu, la toamna. Ziarista blonda aminteste ca seful Senatului a fost "aici, in platou", apoi tipa: "Repet! Al doilea om in stat nu era in apele lui!".

B1, post de stiri concurent, trateaza tot cazul viceguvernatorului BNR. Avocatul acestuia explica publicului: "citit mot a mot, comunicatul DNA incalca prezumtia de nevinovatie". Un ziarist cu un nivel de educatie peste medie ii da partial dreptate: asa e, zice el, DNA trebuia sa recurga la "conditionalul optativ".

La Digi 24, un "specialist in psihologia deciziei" vorbeste despre terorism, dar relativizeaza termenii discutiei, zicand ca, de fapt, ar fi vorba despre "o epidemie de violenta mediatizabila". Pretios si dezlanat.

Fac un scurt popas la Kanal D. Aici ruleaza un film: Bahar - viata furata. M-am multumit cu o singura replica: "O sa te fac sa ma uiti, margareta mea!", rosteste un domn bandajat la cap si sprijinit intr-o carja, care pupa, dragastos, un portret feminin dintr-un tablou.

Ma intampina, dupa aceea, enorma banda galbena de la Romania TV. Cu negru, se pot citi urmatoarele: "Bataie cu sora sa", apoi "Divort de milioane, cat il costa pe Borcea femeile din viata lui?". Pana sa aflam raspunsul la aceasta intrebare fundamentala, mai avem parte de un anunt cu negru pe galben: "Becali, apel disperat! De ce se teme de moarte?". Invitatii din studiou dezbat daca la un divort trebuie sau nu sa fie deschisa o sticla de sampanie. "Depinde", zice moderatoarea, cu un suras cam fortat.

Imi iese in cale si Prima tV, unde e difuzat un film din anii optzeci - Declaratie de dragoste. Vad scena in care unul dintre actori pune muzica la un casetofon. Realizez ca o parte importanta din public nu stie ce reprezinta un asemenea aparat.

Ma refugiez, in cautarea unei dezbateri democratice, la Realitatea TV. Moderatorul, cu accent ardelean, spune pe un ton iritat: "Politica asta inseamna bani, femei, influenta, justitie". Un politolog da o replica ironica: "Pai, nu-i bine?".

Moderatorul nu pricepe, asa ca tuna si fulgera: "ce e cu ciocoismele astea pe banii poporului? Eu, unul, m-am saturat de ciocoi". Un critic literar, aflat si el printre invitati, e nemultumit ca aude replici populiste. Dar vocile se suprapun si nu mai poti pricepe nimic.

Pana la urma, m-am uitat cum l-a batut Nishikori pe bulgar...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#emisiuni tv, #emisiune TVR, #emisiune Antena, #emisiune Realitatea , #televiziune