Ajutor de stat pentru televiziuni, de ce nu si pentru presa scrisa si online?

Luni, 15 Iunie 2015, ora 14:53
9356 citiri
Ajutor de stat pentru televiziuni, de ce nu si pentru presa scrisa si online?
Foto: Arhiva Ziare.com

Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT) sutine ca initiativa Guvernului de a oferi ajutoare televiziunilor care difuzeaza emisiuni informative si culturale este binevenita, dar atrage atentia ca si presa tiparita si site-urile de stiri ar trebui sa beneficieze de acelasi tratament.

"Continutul de calitate ajunge la publicul larg in egala masura prin tv, radio, presa scrisa si mediul online. Ajutorul de stat trebuie sa urmareasca interesul publicului larg si modul in care acesta se informeaza", arata reprezentantii BRAT intr-un comunicat de presa remis luni.

Institutia este de parere ca "o astfel de initiativa este benefica si utila in domeniul audiovizualului si in egala masura in domeniul presei scrise si al mediului online".

"Emisiuni sau articole informative, culturale si educative de interes public sunt difuzate atat prin intermediul audiovizualului (radio si TV), cat si prin intermediul presei scrise tiparite si al mediului online.

Cele doua medii mentionate, presa scrisa tiparita si mediul online, se confrunta cu o serie de dificultati persistente si severe, aceste medii alocand resurse financiare si umane importante pentru productia si distribuirea de programe informative, culturale sau educative, articole care in termeni economici sunt mai putin eficiente (au valoare comerciala mult redusa comparativ cu articole sau materiale de divertisment) ", au explicat oficialii BRAT.

Televiziunile si posturile radio primesc 15 milioane de euro de la Guvern pentru emisiuni culturale

Dezechilibru in mass media

Ei considera ca oferirea ajutorului de stat in domeniul audiovizualului, fara a sprijini in egala masura domeniul presei scrise si al mediului online, va crea "dezechilibre semnificative in mass media si va aduce un avantaj economic domeniului audiovizual".

"Pentru a-si atinge cat mai bine obiectivul de a oferi publicului larg continut de calitate, informativ, cultural si educativ, Guvernul trebuie sa aiba in vedere ca diseminarea acestui tip de continut se realizeaza prin intermediul tuturor celor 4 medii (tv, radio, presa scrisa, online). Astfel, oferirea ajutorului de stat echilibrat intre cele 4 medii poate fi solutia otima pentru atingerea obiectivului asumat", au precizat reprezentantii institutiei.

Guvernul a dat o ordonanta care-i permite sa sponsorizeze televiziunile - Un membru CNA vorbeste de ticalosie

Comentariile reprezentantilor BRAT vin dupa ce Guvernul a adoptat miercurea trecuta o ordonanta de urgenta care prevede ca Executivul va aloca circa 15 milioane de euro pentru a sprijini financiar televiziunile si posturile de radio care difuzeaza emisiuni de informare si culturale, de interes public.

Initiativa a fost contestata inclusiv de mai multe organizatii de media, care considera inoportuna instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru televiziuni, in perioada 2015-2016, solicitand Guvernului sa reconsidere aceasta optiune.

Organizatiile de media nu vor ajutor de stat pentru televiziuni in campania electorala

Organizatiile spun ca "instituirea unor astfel de masuri in plin sezon electoral (a doua jumatate a anului 2015 si anul 2016) ridica majore semne de intrebare in ceea ce priveste intentiile Guvernului si erodeaza de la bun inceput credibilitatea televiziunilor care vor primi astfel de ajutoare".

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#ajutor stat televiziuni, #ajutor stat presa scrisa, #ajutor stat presa online , #televiziune