Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Aberatia zilei: "Ciocu mic, in targu mare" - cum joaca pe degete un baron local legea si banii publici

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 13:59
9134 citiri
Aberatia zilei: "Ciocu mic, in targu mare" - cum joaca pe degete un baron local legea si banii publici
Foto: captura YouTube/TV Galati

Presedintele Consiliului Judetului (CJ) Galati, Nicolae Bacalbasa, incalca legea flagrant si la vedere, insa nu se teme. Sume importante de bani publici ajung la televiziunea la care el este... moderator, in ciuda faptului ca CNA interzice acest lucru.

Medic de profesie, ajuns la sefia CJ Galati in 2012 pe valul USL, Bacalbasa are propria sa emisiune in grila TV Galati, intitulata "Ciocu mic, in targu mare", scrie Stiri de Galati.

Potrivit articolului nr 68 din Decizia nr. 220/ 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual: "Radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni de stiri si dezbateri prezentate sau moderate de oameni politici care detin functii sau demnitati publice ori purtatori de cuvant ai institutiilor publice, precum si de persoane desemnate public sa candideze sau care si-au anuntat public intentia de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidentiale".

Pentru a fenta legea, anul trecut, Bacalbasa a acceptat ca realizator si moderator al emisiunii sa fie o alta jurnalista, el fiind insa unicul invitat. Ulterior, insa, a dat fata la o parte si s-a asezat el insusi pe scaunul moderatorului, fara ca pe generic sa ii apara numele, scrie sursa citata.

Cum era de asteptat, in emisiunile presedintelui CJ Galati e laudat... presedintele CJ Galati si sunt criticati adversarii politici.

De exemplu, in luna decembrie, Bacalbasa a avut ca invitat un subaltern care imediat ce a gasit prilejul a deschis robinetul cu laude. "Totul a inceput de la dumneavoastra din birou, am discutat niste proiecte foarte importante (...) Acum un an si jumatate, stiti si dumneavoastra, totul a pornit de la dumneavoastra din birou, intr-o dimineata, cand am luat hotararea si dumneavoastra ne-ati sustinut, sa putem sa aplicam niste proiecte europene foarte importante", s-a aratat profund recunoscator directorul de la Serviciului Judetean de Administrare a Domeniului Public si Privat din cadrul CJ Galati.

Jurnalistii galateni spun ca politicianul-moderator de emisiune are deseori derapaje verbale pe care nu le sanctioneaza nimeni. Daca pe unii i-a acuzat de "golanie extrema" si de "tradare nationala", pe altii i-a avertizat ca ii vine "sa ia toporul" si sa "le dea in cap".

Televiziunea TV Galati la care presteaza nestingherit Nicolae Bacalbasa este a PSD, fiind detinuta de familia deputatului PSD Florin Paslaru - sotia si fiul impartindu-si fifty-fifty partile sociale, scrie sursa citata.

In 2015, Consiliul Judetean Galati, condus de politicianul-moderator Nicolae Bacalbasa, a incheiat doar doua contracte de publicitate, ambele cu TV Galati. Suma totala platita din bani publici a fost de aproape 20.000 de euro. Contractele au fost semnate fara licitatie publica, pentru ca suma este sub plafonul cerut de lege. Banii au fost dati pentru transmiterea sedintelor Consiliului Judetean, lucru facut oricum si gratis de un alt post de televiziune.

Intrigati de situatie, jurnalistii de la Romania Libera i-au cerut explicatii presedintelui CJ Galati, in baza legii accesului la informatii publice, insa Nicolae Bacalbasa a refuzat sa le raspunda la intrebari.

Nu e de mirare. Anul trecut, cotidianul a dezvaluit ca in 2014 Nicolae Bacalbasa a decontat din banii CJ Galati cheltuieli pentru deplasari totale de 42.750 de km (mai mult decat lungimea Ecuatorului!), pe lista figurand chiar si distantele parcurse de politician pentru a participa la emisiuni difuzate de Antena3 sau Romania TV, dezvaluirile fiind confirmate ulterior de Curtea de Conturi.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Nicolae Bacalbasa moderator televiziune , #televiziune