25 de ani...de "libertate"

Autor: Valentin Jucan - membru CNA
Luni, 03 August 2015, ora 13:00
3412 citiri

Nu gasesc nicaieri enuntate drepturile pe care le invoca public tot mai multi, anume dreptul de a distruge pe altul sau pe sine, dreptul la a jigni, dreptul la ofensa adusa demnitatii, dreptul la a falsifica informatiile transmise publicului e.t.c.

Nimic din ce se intampla in societatea romaneasca, in ultimii 25 de ani, indeosebi in presa audiovizuala, nu are vreo legatura cu drepturile si libertatile pe care le regasim in familia europeana din care ne dorim sa facem parte.

Pesemne ca principiul libertatii individuale care se opreste acolo unde incepe libertatea celuilalt este, inca, un fenomen de neinteles pentru romani.

In decadenta promovata de televiziuni, cei 25 de ani de democratie se traduc int-un nou tip de "libertate", anume acea care permite sa distrugi orice si pe oricine, libertatea de a fi dezmatat, libertatea de a exhiba nerusinarea in fata audientei, libertatea presei de a cultiva limbajul mitocanesc, calomnia si asasinatul moral, libertatea copilului de a-si sfida parintii, libertatea de a consfinti anormalul drept normal, libertatea de a promova non-valoarea drept virtute, libertatea insului de a crede ca poate face oricand orice doreste...

Oricine se simte deranjat atunci cand politetea este inlocuita cu ofensa, cu injuratura. Reactia apare de indata. Si totusi... observ ca atunci cand un astfel de moment se petrece in fata noastra, cu alti "actori" implicati in mica sceneta de prost gust, reactia este una de amuzament, parca de spectacol de vara, racoritor. "Ce bine i-a zis-o!"

Nu pot sa nu remarc rolul televiziunii in acest peisaj uman dezolant.

De cand servesc patria in Consiliul National al Audiovizualului, mi s-a dat sa diger, in mod continuu, teza cum ca totul face parte din libertatea de exprimare, iar distrugerea moralitatii publice, chiar si simpla injuratura in direct, fac parte din aceeasi libertate (...) dar pe care eu, de fapt, nu o inteleg. Nici nu o voi intelege, pentru ca nu doresc.

In 12 martie 2003, C.N.A. a lansat o campanie de descurajare a acelor programe din mass-media audiovizuala care promoveaza - mai ales la adresa copiilor si a tineretului - gustul pentru violenta, crima, sexualitate, vulgaritatea limbajului. Aceleasi sunt si temele perene ale Bisericii, care, la randul ei, s-a angajat sa sprijine orice demers in acest sens.

Primul, C.N.A.-ul, a falimentat moral de fiecare data cand, in loc sa reactioneze, conform menirii si a angajamentelor luate, a preferat sa protejeze politic televiziunile care, in fuga dupa bani, au ajuns sa prezinte actul violului ca pe unul aproape firesc, cumva la ordinea zilei.

A doua, Biserica, chiar in cazul moralitatii publice, a uitat ca increderea imensa de care se bucura poate fi folosita in sensul rechemarii enoriasilor la respect si decenta. O reactie din parte Bisericii, referitoare la prea mult mediatizatul viol de la Vaslui, a fost asteptata prea mult. Mult prea mult.

Constat ca nici in ceea ce priveste responsabilitatea Ministerului Educatiei lucrurile nu stau mai bine. Ceea ce se numeste educatie media este ignorat, chiar respins cu perseverenta.

Nu-i nimic, ca ilustrii nostri conducatori, cu lucrari de masterat sau doctorat plagiate, sunt prezentati de catre televiziuni drept victime politice, chiar "baieti destepti" sau "descurcareti in viata".

Aceleasi televiziuni ne invata ca adevaratul nostru viitor se cladeste in sediile de partid, nu in sediile gradinitelor, scolilor si universitatilor. Si tot aceleasi televiziuni impun nerusinarea ca modalitate de reusi in viata.

Nu stiu cand vor constientiza institutiile statului ca starea spirituala si morala a romanilor este pervertita. Nu stiu cand vor intelege ca sanatatea, educatia si cultura reprezinta sangele oricarei natiuni. Nu stiu cand va fi sa fie inteles faptul ca a desconsidera principiile moralitatii, in orice domeniu, este cancer pentru acest neam crestin.

P.S. Ii multumesc, mereu, Parintelui Bartolomeu Anania pentru invatamintele sale.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#presa Romania, #libertatea presei Romania, #democratie presa Romania , #CNA