2013 - cel mai intunecat an pentru libertatea presei

Vineri, 02 Mai 2014, ora 15:21
1427 citiri
2013 - cel mai intunecat an pentru libertatea presei

Libertatea presei a inregistrat in 2013 cel mai intunecat an din ultimul deceniu, in special in Egipt, in Turcia si in Ucraina, dar si in SUA in ceea ce priveste problemele de securitate nationala, mentioneaza un raport al Freedom House, dat publicitatii joi, informeaza France Presse.

Potrivit raportului anual al organizatiei neguvernamentale Freedom House, doar 14% din populatia lumii are acces la o presa 'libera' sau o persoana din sapte. Un procent de 44% din populatia de pe glob traieste in zone unde presa 'nu este libera' si un procent de 42% in zone unde mass-media sunt 'partial libere', puncteaza raportul.

'Asistam la un regres general al libertatii presei, cu guverne si actori privati care ataca jurnalistii sau restrictioneaza accesul acestora la evenimente, fie prin cenzurarea continutului, fie prin concedierea lor din motive politice', trage Freedom House un semnal de alarma.

Din cele 197 de tari si teritorii monitorizate in 2013, Freedom House identifica 63 de tari cu presa libera, 68 cu presa partial libera si 66 de tari cu presa cel mai putin libera.

Romania se situeaza la mijlocul clasamentului, cu scorul numeric 84, in categoria tarilor cu presa partial libera. Acelasi scor numeric il au Botswana si Republica Dominicana, conform raportului publicat pe site-ul organizatiei Freedom House.

Republica Moldova are scorul numeric 112, la fel ca Libanul si Tunisia.

Evaluarea generala a exercitarii libertatii presei a regresat la cel mai scazut nivel din 2004 si numarul persoanelor care au acces la media libera este cel mai mic din 1996.

Printre tarile a caror presa nu este libera se numara China (183), iar printre cele cu presa partial libera se afla India, doua tari care numara mai mult de o treime din populatia lumii. Rusia este de asemenea calificata ca o tara a carei presa nu este libera (176), din cauza controlului strict exercitat asupra mass-media si incercarilor de a cenzura blogosfera sau surse de informare din afara.

SUA sunt notate in scadere in raportul de anul trecut (30) din cauza 'dorintei limitate a inaltilor oficiali de a furniza informatii reprezentantilor presei' si luarea jurnalistilor ca tinta in anchete penale.

Olanda, Norvegia si Suedia sunt tarile cu presa cea mai libera, impartind toate scorul numeric 1, fiind urmate de Belgia cu scorul numeric 4. Pe ultimele locuri se situeaza Turkmenistanul, Uzbekistanul (ambele cu scorul numeric 195) si Coreea de Nord cu scorul 197.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Freedom House libertatea presei 2013 , #presa