Cauzele apariției mătreții la bărbați și posibile rezolvări

Advertorial
Joi, 18 Mai 2023, ora 18:41
4045 citiri
Cauzele apariției mătreții la bărbați și posibile rezolvări
FOTO: freepik.com

Mătreața este o problemă care poate afecta orice om la un moment dat în viața. De obicei, mătreața apare începând cu debutul pubertății, iar șansele de a apărea scad după 50 de ani. Această problemă a scalpului poate apărea din diverse cauze și necesită un tratament specific. Uneori, trece de la sine, deoarece este vorba despre o sensibilizare temporară a scalpului. În cele mai multe cazuri, va fi nevoie de mici schimbări în rutina de îngrijire a scalpului pentru a elimina mătreața. Cel mai bine este să mergi la un medic dermatolog pentru a-ți consulta scalpul, deoarece în unele cazuri, mătreața poate determina chiar și căderea părului, în funcție de cauza apariției acesteia.

Cauzele apariției mătreții

Nu există o singură cauză a apariției mătreții la bărbați. Motivul din cauza căreia apare aceasta poate diferi de la om la om, de aceea este bine să analizezi foarte bine ce s-a întâmplat în momentul în care ai observat-o prima dată și dacă nu reușești să identifici o cauză anume, să te adresezi unui medic dermatolog.

Cel mai adesea, mătreața este cauzată de excesul de sebum, care poate fi asociat cu: dermatita seboreică, dereglare hormonală sau malassezia. Dermatita seboreică este o afecțiune necontagioasă care apare la persoanele cu scalp gras. În unele cazuri, factorii declanșatori nu se cunosc, însă se pare că stresul este unul dintre aceștia. Astfel, oamenii pot considera că au mătreață, când de fapt au dermatită seboreică.

Am menționat și dereglarea hormonală care poate apărea la orice vârstă și chiar și bărbații se confruntă cu această problemă. De aceea, dacă aparent nu există o altă cauză, se vor solicita analize suplimentare și dacă este cazul, se va iniția un tratament.

Malassezia este o altă afecțiune a scalpului gras. De fapt, este o ciupercă prezentă la nivelul scalpului care în momentul în care se înmulțește necontrolat, cauzează supra stimularea glandelor sebacee, inflamarea scalpului si descuamarea lui.

Știai că și produsele de styling pot cauza mătreața? Acest lucru se întâmplă din două motive: fie alegi unele produse nepotrivite tipului tău de scalp sau faci alergie la un anumit ingredient, fie speli părul prea rar, iar produsele cosmetice adăugate zilnic nu fac decât să inflameze scalpul. Spre exemplu, poți alege produse de la ibarber.ro și poți cere informații suplimentare reprezentaților magazinului online pentru a afla ce ți se potrivește având în vedere că ai mătreață.

Alte două cauze la care poate nu te-ai fi gândit este reprezentată de temperaturile scăzute și la aerul uscat din locuință din timpul iernii. Astfel, mătreața poate apărea ca urmare a sensibilizării și deshidratării scalpului.

Alte cauze ale apariției mătreții ar putea fi:

  • clorul din piscine
  • apa sărată a mării
  • stres
  • schimbarea anotimpului
  • purtarea frecventă și pe termen lung a căciulilor, pălăriilor sau șepcilor
  • fumatul
  • poluarea
  • unele intoleranțe alimentare care se manifestă și extern
  • duritatea apei
  • anumite deficiențe de vitamine și minerale, în special de zinc și vitamina B3
  • igienă incorectă și/sau incompletă a parului și în special a scalpului.

Posibile rezolvări pentru mătreața la bărbați

Pentru a scăpa de mătreață, cel mai simplu este să identifici exact cauza apariției acesteia. Dacă aplici mai multe produse, s-ar putea ca situația să se înrăutățească. Astfel, poți merge la un dermatolog care te va consulta și care îți va pune întrebările corecte pentru a afla de ce te confrunți cu mătreața.

Până ajungi la programarea la medic, poți încerca unele metode care s-ar putea să dea rezultate. Spre exemplu, analizează-ți scalpul și părul. Dacă ai un par gras și implicit un scalp asemănător și te speli o dată pe săptămână, cel mai bine ar fi să mărești numărul de spălări, mai ales dacă aplici și diverse produse de styling. Este doar un mit faptul că părul spălat mai rar nu se va mai îngrășa la fel de repede. Sebumul care se acumulează inflamează scalpul și chiar poate duce la slăbirea rădăcinii firului de păr și la căderea acestuia.

Apoi, dacă folosești un șampon 2 în 1, cu balsam inclus sau un șampon cu un parfum foarte puternic, schimbă-l cu un șampon blând, fără balsam și s-ar putea să observi dispariția mătreții.

De asemenea, când aplici produse de styling, încearcă să nu aplici direct pe scalp. Spre exemplu, spray-ul cu fixativ pulverizează-l de la cel puțin 25 cm distanță și încearcă să îl direcționezi spre firele de păr, nu spre scalp.

Sperăm să te ajute aceste sfaturi despre cum poți afla care este cauza mătreții și cum poți scăpa de aceasta!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#matreata, #cauze matreata, #matreata barbati , #stiri sanatate