ADN-ul de Neanderthal poate explica de ce unii oameni sunt matinali. Este o moștenire de la ”verii noștri cu sprâncene groase”

Joi, 14 Decembrie 2023, ora 11:15
2855 citiri
ADN-ul de Neanderthal poate explica de ce unii oameni sunt matinali. Este o moștenire de la ”verii noștri cu sprâncene groase”
ADN-ul de Neanderthal ar putea fi o explicație a tendinței unor oameni moderni de a se trezi dimineața devreme FOTO: Washington Post

Oamenii de știință au descoperit că genele moștenite de la verii noștri preistorici cresc tendința de a ne trezi devreme în regiunile cu zile scurte de iarnă.

Oamenii care se culcă devreme și se trezesc devreme ar putea să le mulțumească strămoșilor lor antici pentru acest obicei – sau cel puțin neanderthalienilor cu care au procreat strămoșii lor, spun oamenii de știință.

ADN-ul moștenit de la verii noștri cu sprânceană groasă poate contribui la tendința unor oameni de a fi matinali, fiindu-le mai confortabil să se trezească și să se culce mai devreme decât alții.

În timp ce majoritatea genelor pe care oamenii moderni le-au câștigat prin încrucișarea antică au fost eliminate de evoluție, o mică parte a rămas, cel mai probabil pentru că i-au ajutat pe oamenii moderni timpurii să se adapteze la noul mediu când au părăsit Africa pentru Eurasia.

„Prin analizarea fragmentelor de ADN de Neanderthal care rămân în genomul uman modern, am descoperit o tendință izbitoare”, a spus John Capra, epidemiolog la Universitatea din California din San Francisco. Multe dintre ele au afectat genele care guvernează ceasurile biologice ale oamenilor moderni, a spus el, în majoritatea cazurilor „creșterea tendinței de a fi o persoană matinală”.

Valurile de Homo sapiens au migrat din Africa în Eurasia acum aproximativ 70.000 de ani. La sosire, ei i-au întâlnit pe oamenii de Neanderthal, care s-au adaptat deja la viața în climatul rece, care ocupaseră teritoriul cu sute de mii de ani mai devreme. Datorită încrucișării dintre grupuri, oamenii în viață poartă până la 4% din ADN-ul de Neanderthal, inclusiv gene legate de pigmentarea pielii, păr, grăsime și imunitate, scrie The Guardian.

Capra și colegii săi au analizat ADN-ul de la oamenii moderni și de la neanderthalieni și au descoperit diferite variante genetice implicate în ceasurile biologice sau ritmurile circadiene ale celor două grupuri. Din moment ce strămoșii oamenilor moderni s-au împerecheat cu oamenii de Neanderthal, era posibil ca unii oameni în viață să poarte variantele de Neanderthal, au motivat ei.

Pentru a verifica, cercetătorii au apelat la UK Biobank, care deține informații genetice, despre sănătate și despre stilul de viață pentru o jumătate de milion de oameni. Nu numai că mulți oameni au purtat variantele, genele au fost în mod constant legate de trezirea devreme, scriu oamenii de știință în Genome Biology and Evolution.

Dar a fi o persoană matinală nu necesită gene de Neanderthal. Sute de gene diferite afectează atunci când oamenii dorm și se trezesc și există și o mulțime de influențe de mediu și culturale. În general, genele Neanderthal au doar un impact mic.

Capra bănuiește că mulți oameni moderni poartă genele Neanderthal, deoarece i-au ajutat pe strămoșii lor să se adapteze la viața la altitudini mai înalte. „Mai degrabă, credem că este un semnal al unui ceas care rulează mai rapid, care este mai capabil să se adapteze la variațiile sezoniere ale nivelurilor de lumină”, a spus Capra. „La altitudini mai mari este benefic să existe un ceas care este mai flexibil și mai capabil să se schimbe pentru a se potrivi cu nivelurile variabile de lumină sezonieră”.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#matinali, #trezit devreme beneficii, #Neanderthal, #ADN , #stiri magazin