A fost creat ceva nemaivăzut pe Pământ: Materialul minune al generației viitoare

Vineri, 27 Mai 2022, ora 01:18 6693 citiri
Grafin, un nou material minune a fost creat FOTO: Phys

Timp de peste un deceniu, oamenii de știință au încercat să sintetizeze ceva nemaivăzut pe planeta noastră, dar nu au reușit. Dar acum, cercetătorii de la Universitatea Colorado din Boulder, Statele Unite, au creat în premieră ”materialul minune al generației viitoare”, o nouă formă de carbon numită grafin.

El a fost descris doar teoretic multă vreme, însă doar în prezent efortul experților s-a concretizat cu succes. Astfel, grafinul, care este asemănător cu grafenul, umple un gol de lungă durată în stiința materialelor din carbon, deschizând noi posibilități pentru cercetarea în domeniul electronicii, opticii și a semiconductorilor, potrivit Cheme Europe.

Cercetarea echipei de la Universitatea Colorado din Boulder a fost publicată pe 9 mai 2022 în revista Nature Synthesis. ”Întregul public, întregul domeniu, este cu adevărat încântat că această problemă de lungă durată sau acest material imaginar, este în sfârșit realizată”, a spus Yimimg Hu, autorul studiului.

Descoperire neobișnuită în adâncurile Pământului: Ceva uriaș nemaivăzut se mișcă acolo VIDEO

Crearea grafinului este o ”întrebare veche, dar din moment ce instrumentele sintetice erau limitate, interesul a scăzut”, a comentat Zhang. ”Am scos din nou problema și am folosit un nou instrument pentru a rezolva problema, care este cu adevărat importantă”.

Folosind un proces numit metateză alchinică, care este o reacție organică care implică redistribuirea sau tăierea și reformarea legăturilor chimice, grupul de cercetători a reușit să creeze cu succes ceea ce nu a mai realizat până acum: un material care ar putea rivaliza cu conductibilitatea grafenului, dar cu control.

Ușă extraterestră descoperită pe Marte printre stânci: NASA a anunțat totul despre intrarea misterioasă VIDEO

”Există o diferență destul de mare între grafen și grafin, dar într-un sens bun. Acesta ar putea fi materialul minune al generației următoare. De aceea oamenii sunt foarte entuziasmanți”, a spus Zhang, profesor la Universitatea Colorado.

Îîncercăm cu adevărat să explorăm acest material nou din mai multe dimensiuni, atât experimental, cât și teoretic, de la nivel atomic și până la dispozitive reale”, a explicat chimistul.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News