Top 5 modele de maşini rulate care au kilometrajul cel mai des modificat. Ce trebuie să ştim despre automobilele folosite în activităţi de taximetrie

Duminica, 08 Ianuarie 2023, ora 21:30
7026 citiri
Top 5 modele de maşini rulate care au kilometrajul cel mai des modificat. Ce trebuie să ştim despre automobilele folosite în activităţi de taximetrie
"Cel mai des fraudate sunt vehiculele care folosesc combustibil diesel" FOTO Pixabay.com

Nevoia unei maşini noi într-o perioadă economică atât de incertă, îţi poate da palpitaţii la vederea preţurilor. Aşa că, primul tău gând, ca să poţi ieşi cumva mai ieftin, este sa te îndrepti către achiziţionarea unui automobil second-hand.

"De foarte multe ori, însă, în lipsa unei verificări riguroase și din cauza viciilor ascunse ale autovehiculului, bucuria nu durează prea mult, căci mașina cedează sau nu mai funcționează în parametri iar despre economisire nici nu mai poate fi vorba, din moment ce va trebui să cheltuiești sume consistente pentru repararea ei.

Practica de a modifica în minus datele afișate de acesta este, din păcate, destul de des întâlnită, dat fiind faptul că numărul real al kilometrilor parcurși spune multe despre uzură, starea tehnică a mașinii și, implicit, despre valoarea ei", potrivit celei mai recente analize autovit.ro. 

Astfel, anumite mărci de automobile second-hand, din diverse motive, sunt în mod frecvent ținta modificărilor frauduloase de kilometraj. Poţi vedea mai jos care sunt rezultatele conform studiului.

BMW Seria 7

 

 

Mărcile auto germane sunt în topul mașinilor care au cel mai des kilometrajul modificat. Pe primul loc se situează automobilele BMW Seria 7, care posedă unele dintre cele mai bune motoare pe benzina și care, prin confort și dotări, aparțin clasei premium.

Este și motivul pentru care sunt ținta vânzătorilor fără scrupule care, fraudând kilometrajul, pot obține un preț cu până la 25% mai mare. 

De altfel, același lucru se petrece și cu alte modele ale producătorului german, în special cu luxoasele BMW X5, BMW Seria 5 și Seria 3 sau BMW X3.

Audi A6

Mașinile cu motoare diesel sunt folosite, în general, pentru a parcurge distanțe mari, de aceea reprezintă o categorie de vehicule care este vizată de cei ce modifică odometrul.

Potrivit unui studiu realizat de carVertical, variantele pe motorină ale producătorului Audi sunt mult mai susceptibile să aibă kilometrajul modificat, față de cele pe benzină.

Un exemplu în acest sens este modelul Audi A6, unde fraudele aduse odometrului sunt mult mai mari la varianta diesel, decât la cea pe benzină. La fel se petrec lucrurile și în cazul modelelor Audi A5 și A4.

Volkswagen Passat

Vechimea unei mașini se reflectă în starea sa tehnică și în gradul de uzură. De aceea, vehiculele mai vechi sunt cele care au odometrul modificat mai des. Și aici, însă, există diferențe. 

Mașinile din clasa economică sau medie, cum este cazul modelului Volkswagen Passat, sunt predispuse să aibă kilometrajul fraudat în timpul primului deceniu de funcționare, spre deosebire de cele din clasa premium care, în mod obișnuit, au odometrul modificat după 10-15 ani de funcționare. 

Mercedes-Benz E-Class

Deși mașinile care au kilometrajul manipulat cel mai des sunt cele care au o vechime între 5 și 15 ani, afectate de schimbarea kilometrajului sunt și vehiculele mai vechi din clasa premium, cum ar fi mașinile Mercedes-Benz din clasa E, fabricate în jurul anilor 2002-2004.

Și în acest caz, cel mai des fraudate sunt vehiculele care folosesc combustibil diesel.

Skoda Superb

Așa cum am văzut, mașinile din clasa economică având kilometrajul modificat cel mai des se situează în categoria de vechime de 10 ani.

Este cazul modelelor Skoda Superb și Skoda Octavia, cu o pondere covârșitoare a variantelor care folosesc propulsoare diesel (96%).

Verifică istoricul mașinii

 

Este cel mai important lucru care trebuie făcut, atunci când vrei să cumperi un vehicul second-hand. Fiecare mașină poate fi identificată prin așa-numita serie de șasiu sau VIN (Vehicle Identification Number).

Controlul acestui cod unic se poate realiza prin folosirea unui decodor VIN, care se găsește pe diferite site-uri, și îți poate da informații despre: 

  • rulajul autoturismului;
  • kilometrajul înregistrat de bazele de date;
  • echipamentele și datele tehnice;
  • statutul actual din baza de mașini furate;
  • imagini ale mașinii;
  • locul unde poate fi găsit codul VIN pe caroserie;
  • rechemările în service și lista principalelor probleme.

Cere proprietarului toate documentele vehiculului; i verifică istoricul din Registrul Auto Român 

Examinează cu atenție cartea de service și orice facturi care poartă o ștampilă. În cazul în care vânzătorul declară că a făcut reparații în plus față de cele care erau obligatorii, este indicat să-i ceri facturile cu care poate justifica lucrările.

Dacă automobilul pe care dorești să-l achiziționezi a circulat în țara noastră, îi poți verifica gratuit istoricul, la RAR.

Controlează cu atenție cartea de service

Trebuie să controlezi nu doar autenticitatea acesteia – există cărți de service contrafăcute – ci mai ales datele conținute. Numărul kilometrilor înregistrat de odometru nu trebuie să fie mai mic decât cel înregistrat la ultima revizie. 

Este bine să apelezi la reprezentanța mărcii autovehiculului, unde poți afla dacă certificatul de service este original, când s-au făcut reviziile și ce kilometraj avea în acel moment.

"Un automobil care a fost folosit într-o activitate de taximetrie va avea un număr de kilometri cel puțin dublu față de un altul cu un rulaj normal. Mașinile care au aparținut unei companii sau cele în leasing sunt mai simplu de verificat, fiind vândute prin intermediul unor dealeri care nu au niciun interes să ascundă istoricul vehiculului. 

În acest caz, însă, atenția ta va trebui să se concentreze pe situația tehnică a mașinii, care poate lăsa de dorit", se mai explică in analiză.

Controlează cu atenție starea mașinii

O verificare vizuală detaliată a elementelor vehiculului îți poate da indicii, în cazul în care kilometrajul a fost manipulat sau nu. Dacă are urme consistente de uzură, dar odometrul arată doar 40.000-50.000 de kilometri, este aproape sigur că acesta a fost dat înapoi.

"Controlează pedalele de ambreiaj, frână și accelerație, butoanele din habitaclu, maneta de la frâna de mână – uzura lor îți va da indicii despre vechimea mașinii. Dacă are altă baterie decât cea originală, înseamnă că mașina a rulat peste 80.000-100.000 de kilometri – acumulatorul original nu funcționează mai mult.

În cazul în care cotierele sunt roase, vehiculul depășește 130.000 de kilometri, iar dacă amortizoarele de la hayon sau capotă sunt slăbite, mașina are peste 100.000 km.

Un vehicul cu aproximativ 80.000 de kilometri la bord ar trebui să aibă evacuarea, discurile de frână, ambreiajul și suspensiile originale", potrivit analizei.

Specialiştii de la autovit.ro recomandă ca în cazul în care verificările ți se par prea complicate, poți apela la o firmă care oferă servicii de consultanță auto pentru achiziționare de vehicule sau la un specialist independent, care îți poate oferi ajutor în evaluarea mașinii, consiliere tehnică și juridică și asistență în procesul de cumpărare.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#masini second hand, #autovit ro, #carvertical, #kilometraj, #Registrul Auto Roman , #top masini