Care sunt țările unde nu există încredere în maşinile second-hand. Locul României în clasament SONDAJ

Sambata, 06 August 2022, ora 22:10
6293 citiri
Care sunt țările unde nu există încredere în maşinile second-hand. Locul României în clasament SONDAJ
"Vânzătorii de vehicule frauduloase fac oferte competitive, însă adesea cu prețul unui istoric fals al vehiculului" FOTO Pixabay.com

Când cumperi o mașină la mâna a doua, încrederea înseamnă totul. Cu toate acestea, încrederea în piața auto locală poate varia foarte mult de la o țară la alta.

Experții de la carVertical au efectuat cercetări în 17 țări și un sondaj la care au participat 4.500 de persoane pentru a afla ce cred oamenii despre vânzătorii de mașini second-hand.

Respondenții au fost întrebați dacă au încredere în vânzătorii de autoturisme second-hand, dacă ei cred că este sigur să cumpere un vehicul second-hand și dacă se așteaptă ca vânzătorii să își respecte promisiunile.

Britanicii au cel mai ridicat nivel de încredere în vânzători

Cumpărătorii din Europa Centrală și de Vest au mai multă încredere în vânzători decât în Europa de Est, unde diversele escrocherii sunt mai frecvente.

Țările în care oamenii au cea mai mare încredere în vânzători sunt Regatul Unit (un scor de încredere de 122,2), Finlanda (120,4), Slovenia (109,7), Germania (109,4), Slovacia (107,5) și Republica Cehă (106,4).

Cu toate acestea, încrederea ridicată în vânzători nu înseamnă că aceștia o și merită. În Regatul Unit, 14,5% dintre autoturisme au kilometrajul dat înapoi, ceea ce sugerează o lipsă de transparență pe piața autoturismelor second-hand. Deoarece britanicii vând mai mult decât oamenii din alte țări, aceștia pot fi mai vulnerabili la înșelătorii.

După cum explică expertul auto și director de comunicare carVertical, Matas Buzelis, Regatul Unit diferă foarte mult de restul Europei, deoarece ponderea automobilelor second-hand importate este semnificativ mai mică.

„Cu o cotă de piață a importurilor mai mică, Regatul Unit efectuează mai puține tranzacții transfrontaliere cu autoturisme second-hand. Aceasta înseamnă că riscul de a cumpăra o mașină cu fraudă de kilometraj poate fi mai scăzut, dar există alte probleme pe piața din Marea Britanie.

Deduceri nedeclarate, probleme cu finanțarea restantă pot afecta experiența de cumpărare a unei mașini”, a explicat Matas Buzelis.

Cel mai scăzut nivel de încredere este în Europa de Est

Franța (102), Serbia (100,2), Letonia (94,5), Polonia (94,2), Italia (93,7), Croația (93,3) și România (92,8) se numără printre țările cu un nivel mediu de încredere. Cumpărătorii din aceste țări par să fie mai conștienți de vânzătorii necinstiți și tind să fie mai atenți atunci când cumpără o mașină second-hand.

Cel mai scăzut nivel de încredere în vânzători se înregistrează în Estonia (88), Lituania (81,6), Ungaria (80,5) și Bulgaria (79,5).

Aceste țări au o istorie îndelungată în ceea ce privește escrocheriile cu mașini. Multe vehicule au kilometrajul dat înapoi sau au suferit accidente grave în trecut. Deoarece mulți șoferi din aceste țări au căzut pradă vânzătorilor necinstiți, nivelul mediu de încredere este scăzut.

Buzelis a remarcat faptul că fluxul de mașini second-hand se produce în general de la vest la est. De obicei, kilometrajul vehiculelor se decalează în țările în care sunt exportate și apoi listate pe piața automobilelor second-hand.

Vânzătorii de vehicule frauduloase fac oferte competitive, însă adesea cu prețul unui istoric fals al vehiculului.

Milenialii nu au încredere în vânzătorii de mașini second-hand

Potrivit sondajului, 55% dintre șoferii care știu mai mult despre aspectele tehnice ale unei mașini, au încredere în vânzători. Cu toate acestea, persoanele cu mai puține cunoștințe de specialitate au, de obicei, un nivel de încredere mai redus (17,5%).

În cazul în care cumpărătorul este mecanic calificat, acesta poate evita mașinile în stare proastă fără a-și risca banii. O persoană cu cunoștințe limitate despre mașini poate avea dificultăți în a avea încredere în vânzători, deoarece nu poate inspecta ea însăși un vehicul pentru a evita o achiziție nefericită.

Generația mai tânără are mai puțină încredere în vânzători. Doar 17,9% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au încredere în vânzătorii de vehicule second-hand, în comparație cu 30,3% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani.

Acest lucru poate sugera că milenialii sunt mai informați cu privire la escrocheriile auto și la potențialele daunele pe care le poate cauza un vehicul în stare proastă.

„Generația tânără este și mai obișnuită cu experiența modernă de a cumpăra lucruri online. Cumpărătorii pot returna, de obicei, o achiziție utilizată dacă aceasta nu îndeplinește așteptările sau are defecte.

Cu toate acestea, lucrurile nu stau la fel cu mașinile second-hand în unele țări, iar întreaga procedură este mult mai complicată. Poate că acest lucru contribuie la lipsa de încredere”, a conchis Matas Buzelis.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#masini second hand, #piata auto, #autoturisme, #vanzator, #sondaj, #carvertical, #Matas Buzelis , #masini