Marea provocare pe care o aduce lansarea în masă a mașinilor electrice: Lipsa celor calificați să le repare și să le întrețină corect

Duminica, 05 Martie 2023, ora 03:15
5144 citiri
Marea provocare pe care o aduce lansarea în masă a mașinilor electrice: Lipsa celor calificați să le repare și să le întrețină corect
Mecanic auto care repară o mașină FOTO Pixabay

Mai multe economii mari se pregătesc pentru lansarea în masă a vehiculelor electrice.

Pe măsură ce numărul de vehicule electrice de pe drumuri crește, va fi nevoie de o forță de muncă ce deține cunoștințele necesare pentru a le repara și întreține corect.

Există, totuși, îngrijorarea că în viitorul apropiat ar putea apărea un deficit de competențe, creând o mare bătaie de cap atât pentru sectorul auto, cât și pentru șoferi.

De la centuri de siguranță la airbag-uri și radiouri la senzori de parcare, mașinile de astăzi sunt pline de inovații care au transformat vehiculele pe care le conducem.

Datorită preocupărilor tot mai mari cu privire la emisiile din transportul rutier, mai multe economii mari se pregătesc pentru o altă schimbare uriașă: lansarea în masă a vehiculelor electrice.

Regatul Unit, de exemplu, dorește să oprească vânzarea de mașini și camionete noi diesel și pe benzină până în 2030 și va cere, din 2035, ca toate mașinile și camionetele noi să aibă emisii zero la țeava de eșapament, scrie cnbc.com.

Uniunea Europeană, pe care Marea Britanie a părăsit-o la 31 ianuarie 2020, urmărește obiective similare. Și în SUA, California – cel mai populat stat al Americii – interzice vânzarea de vehicule noi pe benzină până în 2035.

Obiectivele de mai sus sunt la câțiva ani distanță, dar, puțin câte puțin, se văd deja schimbări pe teren.

Potrivit Societății Producătorilor și Comercianților de Autovehicule, în 2022, fabricile din Marea Britanie au produs 234.066 de vehicule electrice, hibride și hibride cu baterie, un număr record care a reprezentat 30,2% din producția totală de mașini.

„Producția totală de BEV a crescut cu 4,8%, cu volumele hibride cu 4,3%, iar creșterea producției acestor vehicule va fi esențială pentru atingerea zero net, atât pentru Marea Britanie, cât și pentru piețele majore de peste mări”, a spus organismul din industrie.

Pe măsură ce numărul de vehicule electrice pe drumurile noastre crește, va fi nevoie de o forță de muncă ce deține cunoștințele necesare pentru a le repara și întreține corect.

Există, totuși, îngrijorarea că în viitorul apropiat ar putea apărea un deficit de competențe, creând o mare bătaie de cap atât pentru sectorul auto, cât și pentru șoferi.

În ianuarie, Institutul Industriei Auto – o asociație profesională pentru cei angajați în sector – a declarat că aproximativ 16% dintre tehnicienii din Regatul Unit aveau calificările relevante pentru a lucra pe vehicule electrificate.

„IMI prezice că numărul de tehnicieni calificați IMI TechSafe necesari pentru a lucra cu vehicule electrice până în 2030 este de 77.000, crescând la 89.000 până în 2032”, se arată în comunicat.

„Aliniat la predicțiile Auto Trader Insight, acest lucru sugerează că decalajul de competențe – când nu vor fi suficienți tehnicieni pentru a întreține parcul de vehicule electrificate – va apărea în 2029”, a adăugat acesta.

„Parc” este un termen despre care SMMT spune că reprezintă „stocul total de mașini de pe drumuri”.

Dimensiunea acestui decalaj de competențe, conform previziunilor IMI din ianuarie 2023, va crește de la 700 în 2029 la 13.100 în 2032.

Dar cum ar arăta de fapt un astfel de scenariu? Steve Nash, CEO-ul IMI, a declarat pentru CNBC că există „câteva probleme potențiale”.

Ar putea afecta și costul întreținerii

„Una este doar problema de comoditate a oamenilor care trebuie să meargă mult mai departe decât ar dori să meargă pentru a găsi pe cineva care este calificat corespunzător pentru a face munca”, a spus el.

„Celălalt este potențial costul, deoarece, desigur, cu cât cererea este mai mare și cu atât sunt mai puțini oameni în jur [pentru a lucra la vehicule]... asta ar putea afecta și costul întreținerii.”

Siguranța este o altă îngrijorare. „Aceasta este întotdeauna preocuparea... că, dacă munca este acolo și nu există oameni care să o facă, atunci anumiți oameni își vor asuma un risc – și este cu adevărat un risc”, a spus Nash.

„Unele dintre aceste vehicule funcționează cu ceva de până la 800 de volți de curent continuu... Adică, nu aveți nevoie de așa ceva pentru a fi letal, desigur”, a adăugat el.

Nash a recunoscut importanța de a vedea noua generație de vehicule ca fiind „electrificate” și formate din electrice pure, hibrizi și hibrizi plug-in.

„Dar, în principiu, vehiculele electrice sunt total diferite de vehiculele cu motor cu ardere internă”, a spus el.

Vehiculele electrificate funcționează la tensiuni foarte înalte

„Așadar, cineva care și-a petrecut viața lucrând la motoare cu ardere internă nu poate trece pur și simplu de la unul la altul.”

„Și există riscuri inerente implicate în asta, deoarece... vehiculele electrificate funcționează la tensiuni foarte înalte.”

În timpul interviului său, Nash a subliniat importanța de a avea o forță de muncă calificată. El a susținut că, deși cei care lucrează la mașini se confruntă cu cel mai mare risc, „nu este un risc dacă știi ce faci, nu este deloc un risc”.

„Există riscuri asociate cu lucrul la motoarele cu ardere internă, dar... avem 100 de ani să ne obișnuim cu asta.”

IMI nu este singurul care urmărește cu atenție modul în care se va desfășura numărul tot mai mare de vehicule electrice pe drumurile noastre.

Într-o declarație transmisă CNBC, AVERE, Asociația Europeană pentru Electromobilitate, a abordat schimbările care au loc în forța de muncă din automobile.

„Există o schimbare pe piață, cu locurile de muncă care trec de la producția de vehicule, deoarece vehiculele electrice necesită o muncă mai puțin intensă decât vehiculele pe combustibili fosili, la producția de baterii”, se spune. „Vedem mai multe vehicule electrice pe drumuri și mai multă infrastructură de încărcare instalată.”

Această tranziție, a adăugat acesta, creează „o cerere semnificativă de muncitori calificați pentru a ocupa numeroasele posturi deschise viitoare”.

„Pe măsură ce creșterea mobilității electrice devine din ce în ce mai importantă de la un an la altul, există o nevoie stringentă de a umple acest gol”, se spune.

„Reducerea decalajului de competențe”

În ianuarie, IMI și-a exprimat îngrijorarea că „ritmul de formare” „scădea”, în ciuda faptului că peste 11.500 de tehnicieni efectuează formarea și calificările necesare pentru a obține recunoașterea profesională IMI TechSafe în primele nouă luni ale anului 2022.

La acea vreme, Nash a spus că era „esențial ca sectorul să continue să își formeze și să-și califice forța de muncă la rate semnificative”.

„Dar cu presiunile economice actuale există îngrijorarea că bugetele de formare vor fi primele care vor fi reduse”, a adăugat el.

Nash a continuat descriind sprijinul guvernului pentru formare ca fiind „vital”, un mesaj pe care l-a întărit în timpul interviului său cu CNBC.

„În ceea ce privește populația de tehnicieni... oamenii care lucrează la mașini, cred că trebuie doar să vedem continuarea eforturilor care sunt în desfășurare... în acest moment.”

„Reducem decalajul de competențe, dar asta... trebuie doar susținut.”

Într-o declarație trimisă la CNBC, un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că „numărul de mecanici calificați pentru vehicule electrice din Marea Britanie este în prezent cu mult peste cerere”.

Guvernul lucrează îndeaproape cu industria pentru a menține impulsul Regatului Unit și suntem încrezători că producătorii vor ajuta să se asigure că au personalul instruit de care au nevoie pentru a ține pasul cu cererea în creștere”, au adăugat ei.

„Ne asigurăm că Regatul Unit are abilitățile necesare pentru a rămâne în fruntea industriei EV cu Skills Bootcamps, precum și prin Electrification Skills Boost și investiții în ucenicii, care vor crește la 2,7 miliarde de lire sterline până în 2024-2025.”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla Inc. solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru CEO-ul Elon Musk, evaluat la 56 de miliarde de dolari. De asemenea, compania a propus relocarea sediului...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#masini electrice, #probleme, #personal calificat, #reparatii, #intretinere , #masini electrice