Dilema momentului - mașină electrică vs. clasică – tranșată de Mr Bean: iubesc mașinile electrice, dar mă simt din ce în ce mai înșelat

Marti, 13 Iunie 2023, ora 04:26
24136 citiri
Dilema momentului - mașină electrică vs. clasică – tranșată de Mr Bean: iubesc mașinile electrice, dar mă simt din ce în ce mai înșelat
Mr Bean este absolvent de inginerie electrică și electronică

Puțini știu că celebrul comediant britanic Rowan Atkinson, pe nume de scenă Mr Bean, este absolvent al unei facultăți de inginerie electrică și electronică și un fan înrăit al automobilelor, scrie The Guardian. Într-un articol de opinie, îndrăgitul artist vorbește despre acest subiect care l-a pasionat de-a lungul vremii, apreciind că, „din păcate, mașinile clasice cu motoare pe benzină/motorină s-ar putea să fie soluții mai bune chiar și din punct de vedere al mediului decât cele electrice. Cel puțin în clipa de față“.

“Mi-am cumpărat prima mașină cu motor electric, un hybrid, cu 18 ani în urmă și prima mașină pur electrică cu 9 ani în urmă și le-am iubit pe ambele. Vehiculele electrice, chiar dacă par mai lipsite de suflet, sunt niște mecansime minunate: rapide, silențioase și, până recent, ieftin de utilizat. Dar mă simt din ce în ce mai înșelat, cu trecerea timpului. Când începi să cauți dincolo de aparențe, faptele arată că motorizarea electrică nu e deloc panaceul de ecologic pretins”, scrie Atkinson.

Presupusul argument ecologic ia în calcul un singur aspect, respectiv emisiile de la gura țevii de eșapament. Mașinile electrice au zero emisii, ceea ce este un avantaj incontestabil, mai ales pentru zonele centrale urbane. Dar dacă te uiți la tot ce înseamnă poluarea produsă de o mașină, situația se schimbă complet. Spre exemplu, potrivit datelor oficiale furnizate de Volvo în avanpremiera conferinței de mediu de la Glasgow, emisiile de gaze necesare fabricării unui automobil electric sunt cu 70% mai mari decât cele corespunzătoare unuia clasic, notează Rowan Atkinson. Problema este generată de bateriile de litiu-ion, foarte grele, care necesită un consum uriaș de energie pentru a fi fabricate și a căror durată de viață este estimată la circa 10 ani. Dacă privim în viitorul apropiat, la întregul ciclu de folosință a unui automobil, paradoxal, este mai ecologic să utilizăm un automobil cu motor clasic, pe combustie internă, cu o durată de viață de până la 30 de ani, decât o mașină electrică cu durata de viață optimistă de 10 ani.

Nu întâmplător, constructorii de mașini caută și alte soluții care să fie ecologice într-adevăr și eficiente. Motorul pe hidrogen, dezvoltat de Toyota, de două ori mai ușor decât cel electric și cu un timp de încărcare similar cu cel al automobilelor clasice, amintește Atkinson, ca și opțiunea perfecționării unui combustibil sintetic care să ardă fără să mai elimine gaze, unul dintre pariurile grupului Volkswagen.

Britanicul apreciază că, din perspectiva protejării reale a mediului, cea mai mare problemă o ridică caracteristicile “societății de consum”, care presupun schimbarea automobilului la câțiva ani, în contrast cu opțiunea utilizării îndelungate de pe vremea părinților/bunicilor. Rowan Atkinson atrage atenția asupra studiilor de specialitate care arată că și doar schimbarea automobilului la 5 ani de la achiziție, față de media de trei ani cât se înregistrează acum, ar duce la reducerea drastică de emisii provenite fie din construcția propriu-zisă, fie din utilizare.

„Deseori, prietenii cu conștiință ecologică m-au întrebat, ca iubitor și cunoscător auto, dacă ar trebui să-și cumpere o mașină electrică. Tind să consider că dacă mașina ta este un diesel vechi și circuli mai mult prin centrul orașului, atunci poate ar trebui să te gândești la o schimbare. Altminteri, nu te pripi. Poate că va veni și ziua în care propulsia electrică să fie o soluție ecologică reală, dar nu deocamdată”, și-a încheiat pledoaria Rowan Atkinson.

Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#masini electrice, #masina noua, #mr bean, #masina clasica , #stiri auto