Golăneală maximă pe piața auto

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Luni, 26 Iunie 2023, ora 10:29
9789 citiri

În luna mai, înmatriculările de mașini noi au crescut cu 18% în Europa. Cele electrice au luat avânt, plus 66%. "O ce veste minunată"... Așa este, pentru dealerii și importatorii auto aceste cifre le umplu conturile, mai ales că mașinile electrice sunt subvenționate masiv. Asta înseamnă că economia se mișcă, chiar dacă unele țări au intrat în recesiune.

Există însă câteva "detalii" pe care cei mai mulți specialiști auto nu le iau în considerare sau, că să mă exprim elegant, le ascund cu bună știință. Iată 3 aspecte de care majoritatea producătorilor beneficiază:

1. Mașinile electrice par a fi mai puțin poluante... Adevăr sau provocare? Ceea ce cumpărătorii nu știu este gradul de poluare pe care îl declanșează producerea acestor mașini. Bateriile electrice au în componența lor materiale rare (litiu, nichel, cobalt, grafit) a căror exploatare produce o poluare masivă. Este adevărat că acest fenomen se întâmplă în câteva țări din Africa, dar curenții de aer circulă pe tot globul. Am avut ocazia să văd personal efectul minelor de exploatare, în țări diferite. Nu vreți să știți cum arată, pe zeci/ sute de kmp, zonele limitrofe. Cele mai poluate orașe din lume au aer de munte, comparativ cu carierele de extracție a minereurilor din care se realizează cele mai multe componente auto "ecologice".

2. Dealerii auto și importatorii de mașini, mai ales cele electrice, livrează pe piață reclame înșelătoare în privința procentului consumului de carburanți sau a distantei de deplasare cu o încărcare electrică. La orice show-room vă duceți, orice vânzător serios vă vă spune clar că acești doi indicatori sunt orientativi, în niciun caz preciși. Nu știu ce teste se fac pe pistele de probă, dar, probabil, condițiile sunt ideale: un singur șofer - care să cântărească cât mai puțin, fără roata de rezervă și alte ''accesorii'' inutile, să nu bată vântul deloc, să nu stai la semafoare sau să prinzi toate stopurile pe verde și trafic urban zero. Să fie temperatura perfectă cât să nu ai nevoie de aer condiționat, să nu deschizi geamurile că pierzi din viteza de deplasare, să nu ai curbe că ar trebui să și frânezi, fără gropi, să nu plouă sau să fie prea frig, să nu deschizi niciun consumator intern care ar putea să reducă viteza sau să consume combustibil/ curent etc. 3. Ca și cum primele două repere nu sunt suficiente, iată că ''specialiștii'' în softuri auto au ridicat excrocheriile la loc de cinste, modificând din tastatură nivelul emisiilor de gaze.... Astfel, campionii absoluți ai escrocheriilor din domeniu sunt nemții. Știți voi, aia cinstiți și corecți, care ne dau lecții anti-corupție. După ce au căpătat experiență în lagărele de gazare folosite în timpul războiului, au reușit să gazeze tot globul, modificând softurile pe mașinile produse, păcălind astfel testele de emisii. Scandalul Dieselgate a arătat încă o dată, dacă mai era cazul!, că cinstea și precizia germană pălesc în fața golăniei producătorilor auto. Numai în SUA au fost ''piratate'' 600.000 de mașini, iar în UE de vreo zece ori mai puține. Toate aceste informații sunt publice, oficiale, cercetate și dovedite. Orice replică acidă la adresa mea sau a celor care au scris pe acest subiect este o glumă.

Decalajul dintre nivelurile de emisii de CO2 măsurate în laborator și cele măsurate în condiții reale este de necontestat. Faptul că această golăneală pe piața auto, deși dovedită, nu a diminuat apetitul consumatorilor arată clar că omenirea nu este preocupată de mediu, ci de confortul și profitul imediat. Acest fenomen are o amploare internațională și lobby-ul făcut de fabricanții de mașini este foarte eficient.

În concluzie, mai toți românii au o mașină. Este un bun necesar, foarte util și la moda. Problemele semnalate de mine, că șofer și beneficiar, nu vin să restrângă cursul tehnologiei moderne. Ceea ce merită cunoscut este că realitatea este (ușor) diferită. Prin acest articol, nimeni nu este îndrumat să renunțe la mașină proprie sau de serviciu, dar adevărul poate fi menționat. Măcar din când în când.

Dragos Dragoteanu

Certified International Property Specialist

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#masini electrice, #poluare masini electrice, #piata auto , #stiri auto