Cum poţi trăi fără maşină. Top 7 alternative viabile când nu ai un vehicul în faţa casei

Sambata, 10 Septembrie 2022, ora 08:30
28909 citiri
Cum poţi trăi fără maşină. Top 7 alternative viabile când nu ai un vehicul în faţa casei
Unele orașe sunt considerabil mai ușor de navigat pe 2 picioare decât altele FOTO Pixabay.com

Pentru mulți oameni, o mașină reprezintă o necesitate de zi cu zi. Dar cu noile tehnologii și opțiuni alternative de transport, oamenii descoperă că este posibil să trăiești chiar mai linistit fără mașină.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi ce poţi face când nu iţi permiţi să cumperi o maşină sau nu ai una la îndemână.

În acest caz nu vorbim doar despre persoanele care locuiesc în afara metropolei sau doar despre cei care trăiesc într-un oraș precum Bucureşti sau New York. Viața fără mașini devine din ce în ce mai accesibilă în mai multe locuri dintr-o ţară civilizată.

Există suficiente motive pentru care cineva ar dori să-și trăiască viața fără mașină. Fie că sunteți conștienţi de mediu sau că încercați să economisiți costurile cu mașina, este, de fapt, mai ușor ca niciodată să învățați cum să vă deplasați fără mașină.

După ce ați analizat care sunt plățile lunare, precum: asigurări, benzină, întreținere, parcare, taxe de trecere, taxe de înregistrare și costuri neașteptate, cum ar fi accidente, anvelope desumflate sau spargeri, costul mediu anual al unei mașini se ridica la câteva mii de lei bune.

Gândiți-vă doar că aceste economii ar putea merge către o vacanță exotică, un nou decor pentru casă sau aceşti bani pot fi plasaţi într-un cont de economii pentru vremuri mai complicate.

În mod clar, "aruncarea" cheilor de maşină are câteva beneficii financiare. Dar care sunt mai exact alternativele tale la deținerea unei mașini?

Ridesharing

În România există deja companii din străinătate care au dezvoltat aplicații pentru tablete și smartphone-uri care le pemite clienților să comande limuzine cu șofer sau taxiuri.

Nu ar trebui să plătiți pentru asigurare și benzină, deoarece șoferul dumneavoastră este responsabil pentru asta, iar aceste companii oferă în mod regulat cupoane și permise pentru a face serviciile mai ieftine.

Cursele pot varia în funcție de destinație iar prețurile pot crește în anumite momente ale zilei, dar, în general, tarifele sunt rezonabile. De asemenea, vă puteți face o idee generală despre cât poate costa o călătorie din timp cu ajutorul estimatorilor de călătorie.

Transport public

Până şi in România transportul public de călători, ne referim la cel de autobuze şi tranvaie, a evoluat si s-a mai modernizat. Greu, dar sigur! Nu acelaşi lucru putem spune despre cursele cu trenul, dar sperăm ca in viitor să fie bine.

Închirieri maşină

Dacă doriți să faceți o excursie în afara orașului pentru un week-end lung sau orice motiv, puteți oricând închiria o mașină. Nu va trebui să vă faceți griji cu privire la schimbarea uleiului, rotirea anvelopelor sau orice întreținere a uzurii.

Există şi în România companii care vă permit să închiriați mașini pe oră. Există locuri de parcare desemnate pentru aceste mașini de unde le puteți ridica când sunteți gata și le puteți lăsa când ați terminat. Există şi varianta de abonamente lunare.

Ciclism

Dacă vremea o permite, mersul pe bicicletă este o modalitate excelentă de a ajunge acolo unde trebuie. În plus, există o mulțime de atașamente pe care le puteți conecta la bicicleta pentru a vă ajuta să transportați mai mult decât propria persoană.

Remorca de scaun pentru copii este perfectă (dacă stăpâniţi foarte bine mersul pe bicicletă) pentru a vă duce copilul în parc sau pentru a vă duce alimentele înapoi de la magazin.

Bike sharing

Similar cu varianta de carsharing, bicicletele apar disponibile pentru închiriere pe oră. Dacă nu dețineți o bicicletă, puteți pur și simplu să împrumutați una dintre acestea pentru a ajunge la destinație.

Mersul pe jos

Unele orașe sunt considerabil mai ușor de navigat pe 2 picioare decât altele. Acest lucru este util deoarece acele orașe au și cele mai mari costuri de parcare. Dacă te poți deplasa cu ușurință prin oraș fără mașină, poți economisi bani serioşi, în timp ce adaugi tot mai multe cifre la numărul zilnic de pași.

Livrările

În zilele noastre, tot ce aveți nevoie este la doar câteva atingeri distanță pe telefon. Mesele zilei și chiar ținutele personalizate pot fi livrate acasă în câteva zile (dacă nu în ore).

Nu este nevoie ca o mașină să facă comisioane când altcineva poate face un magazin să alerge pentru tine.

Carpool

O întrebare pe care o puteți avea este „cum voi ajunge la muncă fără mașină?” Simplu: carpool. Discutați cu colegii de muncă care locuiesc în apropiere şi vă pot "pescui" ei de pe drum.

În schimb, puteți împărți costurile pentru benzină, taxe, parcare și alte cheltuieli, precum și să vă oferiți "abilitățile" de DJ, găsind cea mai bună muzică pentru fiecare cursă.

Telemunca

O altă opțiune pe care o au unii oameni este să lucreze de acasă. Internetul a făcut mai ușor ca niciodată să fiți disponibil de oriunde, așa că angajatorul vă poate permite să lucrați de acasă câteva zile pe săptămână. Dacă aveți norocul să aveți această opțiune, naveta poate fi doar din dormitor la masa din bucătărie.

CEC Bank te învaţă să fii responsabil cu bani tăi!

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#masina, #asigurare, #transport, #ciclism, #ridesharing, #benzina, #taxe, #cheltuieli, #parcare, #economii , #Banca