Cum afli norma de poluare a mașinii-second hand pe care vrei s-o cumperi. Locul unde se găsește în cărțile de identitate de tip vechi

Sambata, 29 Ianuarie 2022, ora 22:31
11457 citiri
Cum afli norma de poluare a mașinii-second hand pe care vrei s-o cumperi. Locul unde se găsește în cărțile de identitate de tip vechi
Propunerile finale pentru implementarea Euro 7 vor intra în vigoare, cel mai probabil, în jurul anului 2025 FOTO Pixabay.com

Normele de poluare Euro sunt principala modalitate de clasificare a emisiilor vehiculelor, iar acestea reprezintă un criteriu foarte important de luat în considerare, dacă intenționezi să achiziționezi o mașină second-hand.

Și asta deoarece, în cazul în care vehiculul respectiv nu are standardul corespunzător de emisii, nu vei putea intra cu el în peste 200 de orașe din 12 țări europene, potrivit celei mai noi analize ale experţilor auto de la carVertical.

În anul 1992, reglementările Uniunii Europene (UE) au fost impuse mașinilor noi cu scopul de a îmbunătăți calitatea aerului, în sensul că o mașină nou fabricată trebuie să respecte un anumit standard Euro pentru a putea fi ulterior comercializată.

Indiferent dacă mașina-second hand pe care urmează să o cumperi este un diesel Euro 6 sau o benzină Euro 1, cunoașterea normei de poluare în care se încadrează vehiculul tău este acum mai importantă ca oricând, având în vedere numărul tot mai mare de taxe și amenzi introduse pentru mașinile mai vechi, în special cele care funcționează cu motorină.

Ce sunt normele de poluare Euro și care sunt acestea

Deși reglementările privind emisiile datează încă din 1970, prima normă de poluare la nivel european, cunoscută sub numele de Euro 1, a fost introdusă abia în anul 1992, fapt care a determinat obligativitatea prezenței convertoarelor catalitice pe mașinile noi, standardizând astfel injecția de combustibil.

De atunci, au apărut o serie de alte norme de poluare, care au condus la actualul Euro 6, introdus în septembrie 2014 și implementat pentru majoritatea vânzărilor și înmatriculărilor de mașini în septembrie 2015, mai detaliază analiza.

Reglementările Euro, care sunt concepute pentru a deveni mai stricte în timp, definesc limite acceptabile pentru emisiile de eșapament ale autoturismelor noi vândute în statele membre UE și SEE (Spațiul Economic European).

Euro 1

Se aplică tuturor mașinilor noi înmatriculate de la 1 ianuarie 1993. Standardul Euro 1 a anunțat introducerea convertoarelor catalitice și a benzinei fără plumb pentru toate mașinile.

- limite de emisii Euro 1 (benzină) CO: 2,72 g/km HC + NOx: 0,97 g/km;

- limite de emisii Euro 1 (diesel) CO: 2,72 g/km HC + NOx: 0,97 g/km PM: 0,14 g/km.

Euro 2

Se aplică tuturor mașinilor noi înmatriculate de la 1 ianuarie 1997. Standardele Euro 2 au introdus diferite limite de emisii pentru motoarele pe benzină și diesel și au redus nivelurile acceptabile ale tuturor celor patru emisii majore.

  • limite de emisii Euro 2 (benzină) CO: 2. 20 g/km HC + NOx: 0,50 g/km;
  • limite de emisii Euro 2 (diesel) CO: 1,00 g/km HC + NOx: 0,70 g/km PM: 0,08 g/km.

Euro 3

Se aplică tuturor mașinilor noi înmatriculate de la 1 ianuarie 2001. S-au introdus limite separate pentru hidrocarburile și emisiile de oxid de azot pentru motoarele pe benzină și o limită separată de oxid de azot pentru motoarele diesel.

  • limite de emisii Euro 3 (benzină) CO: 2,30 g/km HC: 0,20 g/km NOx: 0,15 g/km;
  • limite de emisii Euro 3 (diesel) CO: 0,64 g/km HC: 0,56 g/km NOx: 0,50 g/km PM: 0,05 g/km.

Euro 4

Se aplică tuturor mașinilor noi înmatriculate de la 1 ianuarie 2006. Acest standard a redus semnificativ limitele admisibile pentru particule și oxidul de azot în motoarele diesel.

Unele mașini noi cu motor diesel au dobândit filtre de particule diesel (DPF), care captează 99% din particule.

  • limite de emisii Euro 4 (benzină) CO: 1,00 g/km HC: 0,10 g/km NOx: 0,08 g/km;
  • limite de emisii Euro 4 (diesel) CO: 0,50 g/km HC + NOx: 0,30 g/km NOx: 0,25 g/km PM: 0,025 g/km.

Euro 5

Se aplică tuturor mașinilor noi înmatriculate începând cu 1 ianuarie 2011. Odată cu introducerea acestui standard a fost anunțată introducerea filtrelor de particule diesel (DPF) pentru toate mașinile diesel.

A fost introdusă și o limită de particule pentru motoarele pe benzină cu injecție directă. O limită suplimentară a numărului de particule emise de motoarele diesel a fost introdusă și pentru mașinile înmatriculate începând cu 1 ianuarie 2013.

  • limite de emisii Euro 5 (benzină) CO: 1,00 g/km HC: 0,10 g/km NOx: 0,06 g/km PM: 0,005 g/km;
  • limite de emisii Euro 5 (diesel) CO: 0,50 g/km HC + NOx: 0,23 g/km NOx: 0,18 g/km PM: 0,005 g/km PM: 6,0×10 ^11/km.

Euro 6

Se aplică tuturor mașinilor noi înmatriculate începând cu 1 septembrie 2015. Beneficiile acestui standard presupun o reducere cu 67% a nivelurilor admisibile de oxizi de azot la motorine și introducerea unei limite de particule pentru benzină.

Producătorii de mașini folosesc două metode pentru a îndeplini aceste limite stricte de motorină. Prima este reducerea catalitică selectivă, care implică un lichid ce transformă oxidul de azot în apă, iar azotul este aruncat în evacuarea mașinii.

Alternativ, este prevăzut un sistem de recirculare a gazelor de eșapament, care înlocuiește o parte din gazele de evacuare cu aer de admisie pentru a reduce cantitatea de azot ce poate fi transformată în NOx.

  • limite de emisii Euro 6 (benzină) CO: 1,00 g/km HC: 0,10 g/km NOx: 0,06 g/km PM: 0,005 g/km PM: 6,0×10 ^11/km;
  • limite de emisii Euro 6 (diesel) CO: 0,50 g/km HC + NOx: 0,17 g/km NOx: 0,08 g/km PM: 0,005 g/km PM: 6,0×10 ^11/km.

Cum descoperi norma de poluare

Pentru a verifica norma de poluare a mașinii second-hand pe care inteționezi să o achiziționezi, solicită vânzătorului să-ți prezinte cartea de identitate a vehiculului (CIV).

În România încă există tipuri diferite de cărți de identitate (CIV) pentru autovehicule. Pe CIV-urile de tip nou, norma de poluare se regăsește în două locuri:

  • la punctul 6 (Număr național de registru), în șirul de caractere, ultimele două reprezintă norma Euro;
  • la punctul 17 (Cod național de emisii) se regăsesc doar caracterele care indică norma Euro.

Pe CIV-urile de tip vechi, norma de poluare a vehiculului se regăsește la punctul 5 (Număr de omologare), ultimele două caractere din șir reprezentând norma Euro. Interpretarea acestora se face după cum urmează:

  • Euro 6 – E6, R6, T6;
  • Euro 5 – E5, R5, RE, T5, H5;
  • Euro 4 – E4, R4, K4, T4, H4;
  • Euro 3 – E3, R3, K2, T3, H3;
  • Euro 2 – E2, R2, K1, T2, H2, X1, X2, X3, X4, X5, X6, Y1, Y2, Y3, D3;
  • Euro 1 – E1, R1, T1, H1;
  • Non-euro – orice alte combinații de două caractere alfanumerice reprezintă norma non-euro.

Pentru o mașină second-hand achiziționată din străinătate, un raport VIN cu istoricul vehiculului te va ajuta să afli simplu și rapid clasa de poluare în care se încadrează mașina pe care îți dorești să o cumperi.

Ce urmează în materie de norme de poluare europene

Standardele de emisii Euro 6 au fost introduse abia în anul 2015, dar autoritățile de reglementare din UE lucrează deja la regulile pentru Euro 7.

UE evaluează trei variante în ceea ce privește Euro. Prima variantă ar presupune o revizuire mai simplă a actualelor reglementări Euro 6, iar a doua o revizuire mai amplă, dar cu limite mai stricte de CO2 și NOx, precum și noi testări și limite pentru emisiile de gaze cu efect de seră non-CO2.

Varianta 3 merge mai departe și propune ca, pe lângă primele două variante, mașinile să poată efectua automat monitorizarea emisiilor în timp real și pe toată durata de viață a vehiculului, ceea ce, spun oficialii europeni, ar asigura conformitatea și ar împiedica emiterea de rapoarte de noxe false, pe tot parcursul existenței vehiculului.

Euro 7 urmează a fi standardul final de emisii auto, înainte ca toate mașinile să devină zero-emisii pe viitor, potrivit carVertical.

Propunerile finale pentru implementarea Euro 7 urmează să fie prezentate parlamentului european la sfârșitul acestui an și vor intra în vigoare, cel mai probabil, în jurul anului 2025.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#masina second hand, #poluare, #autovehicul, #diesel, #masina, #carvertical, #euro 6, #euro 7, #cum afli euro masina , #masini