Ce trebuie verificat înainte să cumperi o maşină electrică second-hand. Top 3 piese vulnerabile care necesită atenţie sporită

Duminica, 19 Iunie 2022, ora 22:05
6345 citiri
Ce trebuie verificat înainte să cumperi o maşină electrică second-hand. Top 3 piese vulnerabile care necesită atenţie sporită
"Sursa de energie a mașinii electrice poate fi, totodată, și punctul vulnerabil al achiziției unui asemenea autoturism" FOTO / Pixabay

Oferta maşinilor cu zero emisii de carbon a devenit din ce în ce mai vastă peste tot în lume. De la producători de volum, precum Renault sau Volkswagen, până la segmentul premium, ca Mercedes-Benz, BMW sau chiar Rolls-Royce, aceștia au în ofertă mașini electrice sau pregătesc astfel de modele.

Astfel, cum era de aşteptat, piaţa maşinilor electrice rulate s-a conturat şi în România. "Chiar dacă au un preț deloc neglijabil, acestea prezintă un avantaj financiar important față de suratele lor din showroom-urile producătorilor, în condițiile în care noutatea tuturor le predispune la un rulaj relativ decent, raportat la perioada medie de utilizare.

Cum problemele din industria electronică și în special din cea a semiconductorilor au încetinit ritmul în care se produc și se livrează mașinile noi, mulți clienți români, amatori de electrice, se uită către parcurile de vehicule rulate", potrivit unei analize realizată de autovit.ro.

De ce este important să stii care este istoricul de service al mașinii electrice

La prima impresie, avem de-a face cu o recomandare banală.În același timp, mentenanța unei mașini electrice este mai facilă, datorită numărului mic de piese în mișcare.

Totuşi, indiferent de lejeritatea pe care ai putea-o manifesta, este important să știi câte intrări a avut în service viitoarea ta mașină electrică și care au fost motivele acestora.

Unele dintre modele sunt construite într-o manieră complexă, cu o structură modulară în componența căreia poate intra fibra de carbon. Mai mult, caroseria unora dintre exemplare poate fi prevăzută cu zone deformabile, cu panouri fabricate nu doar din oțel, ci și din aluminiu, respectiv din plastic ranforsat cu fibră de carbon.

Atelierele în care se realizează operațiunile de reparație pe care le necesită o electrică nu se găsesc pe toate drumurile și necesită certificări speciale și personal instruit.

Cum verifici bateria mașinii electrice, componenta cea mai costisitoare

Sursa de energie a mașinii electrice poate fi, totodată, și punctul vulnerabil al achiziției unui asemenea autoturism. Aceasta, pentru că vorbim despre componenta cea mai costisitoare din ansamblu.

În cazul în care ai descoperi prea târziu că ai nimerit un exemplar a cărui baterie nu mai are capacitatea de încărcare din cartea tehnică, înlocuirea elementului te-ar putea costa mai mult decât întreaga achiziție inițială.

În mod normal, bateria unei mașini electrice are o garanție separată de cea a vehiculului care o găzduiește. În cele mai multe din cazuri, aceasta acoperă echivalentul a 160.000 de kilometri, un rulaj pe care cei mai mulți dintre producători îl estimează la opt ani.

În tot acest timp, capacitatea bateriei poate scădea chiar și cu 40%, deci este foarte important ca încărcarea să se realizeze de fiecare dată corect, la stații compatibile și perfect funcționale, potrivit experiţilor de la autovit.ro.

Piesele mașinii electrice care necesită atenție

Este posibil ca mașina să fi avut nevoie de schimbarea unor rulmenți sau chiar a plăcuțelor de frână. Acestea, în mod special, se uzează mult mai repede decât în cazul unei mașini obișnuite, din cauza intervenției sistemelor de recuperare a energiei de frânare.

Mai este important să verifici starea suspensiei, un element vulnerabil în cazul mașinilor cu zero emisii. Masa unui vehicul, care poartă permanent pachetul de baterii tipic electricelor, este mai mare decât cea a unui vehicul similar, dar alimentat de combustibili fosili.

Astfel, suspensia trebuie să reziste unor solicitări aparte, ce o pot predispune pericolului de a ceda prematur. Nu în ultimul rând, cablul de încărcare oferit de vânzător trebuie să se prezinte intact și să nu aibă nicio fisură, pentru a nu periclita procesul de încărcare, conform analizei.

Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#masina electrica, #second hand, #electric, #baterie, #combustibili fosili, #autovit ro, #service , #masina electrica