Legăturile unui oraș din Ardeal cu mamutul lânos. Măseaua descoperită în Cetate și legenda dealului care îl străjuiește

Autor: N.G.
Duminica, 31 Iulie 2022, ora 22:32
4305 citiri
Legăturile unui oraș din Ardeal cu mamutul lânos. Măseaua descoperită în Cetate și legenda dealului care îl străjuiește
Măseaua de mamut lânos descoperită la Alba Iulia

Muncitori care lucrau la amenajarea zidurilor Cetăţii Alba Iulia au scos la lumină o fosilă misterioasă. Obiectul a fost identificat ca fiind un fragment dintr-o măsea de mamut lânos.

Este vorba despre cea mai importantă şi comună specie de elefanţi preistorici, care au trăit şi pe teritoriul României. Fosila a fost scoasă la lumină de cupa unui excavator, în urmă cu aproape 13 ani, în timpul unor lucrări de restaurare a șanțurilor Cetății Alba Carolina.

Obiectul a fost găsit la o adâncime de circa opt metri faţă de nivelul superior al zidurilor Cetăţii, într-un strat de pietriş. Fragmentul de măsea de mamut are o lungime de 20 de centimetri, a fost restaurat și se află în colecția Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. A fost datat ca având o vechime de peste 20.000 de ani, respectiv din perioada paleoliticului superior.

Măseaua de mamut, expusă la Muzeul Unirii

Legătura orașului Alba Iulia cu animalul preistoric este prezentă și acum, prin dealul Mamut care îl străjuiește. Primele menţiuni ale dealului Mamut apar la începutul secolului XIX în hărţile şi însemnările călătorilor străini, odată cu descoperirea unor fosile de animale preistorice.

Dealul este menţionat pentru prima dată în hărțile vechi ale împrejurimilor orașului Alba Iulia în prima jumătate a secolul al XVIII-lea, cu denumirea de origine tracă sau iliră, de Măgura sau Măgurile. Un secol mai tâziu, apare cu numele actual, de dealul Mamut. Zona apare menţionată în timpul Revoluţiei de la 1848 și 1849, când legiunile conduse de Axente Sever au trecut peste dealul Mamut, ca să asedieze fortificația bastionară de la Alba Iulia.

Muncitorii care au descoperit obiectul, în 2009

În documentele Episcopiei romano-catolice din secolul al XVI-lea apare ca Muntele Sfântului Mihail după hramul catedralei din Alba Iulia, nume pe care, însă, populația locală nu l-a preluat. Istoricii susţin că un toponimul este unul neobișnuit pentru dealurile din această parte a țării.

Asocierea zonei cu strămoşii elefantului, care după 1828 sunt cunoscuţi sub denumirea de mamuţi, a fost şi mai intensă după ce Adalbert Cserni, primul director al actualului Muzeu Naţional al Unirii, a îmbogăţit colecţiile Muzeului cu resturile unor colţi și o măsea de mamut ieşite la iveală pe raza oraşului Alba Iulia. Demersul cercetătorului a avut suportul Societăţii de istorie, arheologie și științele naturii, în care erau membrii cercetători maghiari.

Dealul Mamut străjuiește orașul Alba Iulia

„Cel mai probabil, numele dealului Mamut îşi are originea în cadrul comunității naturaliștilor maghiari care au activat în această zonă la începutul sec al XIX-lea. Cercetătorii au fost inspirați fie de forma dealului care seamănă cu o spinare de mamut, fie de unele descoperiri similare realizate în acea perioadă. Şi atunci, ca şi acum care subiectul era unul de senzație“, a precizat istoricul Dan Anghel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schimbare istorică în regulamentul fotbalului englez
Schimbare istorică în regulamentul fotbalului englez
Federaţia Engleză de Fotbal a anunţat că din sezonul viitor se renunţă la reluarea meciurilor în caz de egalitate la finalul timpului regulamentar, începând din primul tur al Cupei...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#masea, #mamut, #descoperire, #alba iulia, #istorie , #descoperire