Cât timp mai este obligatorie masca în spațiile publice deschise după decizia CCR. Anunțul lui Raed Arafat

Marti, 15 Februarie 2022, ora 21:13 8157 citiri
Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că masca rămâne obligatorie în spațiile închise FOTO Guvernul României

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a făcut precizări marți, 15 februarie, privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, în contextul în care CCR a declarat OUG neconstituțională.

Medicul a explicat că decizia vizează procedura și că măsura rămâne valabilă până la publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial, subliniind că masca a avut rol de prevenire în locurile aglomerate.

Ulterior, guvernul va avea la dispoziție 45 de zile în care va putea corecta legea.

”Este o decizie asupra procedurii (...) lipseşte avizul Consiliului Legislativ care este aviz consultativ, dar obligatoriu să fie luat (...) Până se publică, măsurile rămân valabile, cât va trebui să rămână. După ce se publică, există 45 de zile perioadă de corectare, timp în care se suspendă, asta dacă nu se corectează înainte. La acest moment, până la publicare, măsurile rămân valabile. După publicare, 45 de zile este timpul în care trebuie corectat ce spune CCR şi trebuie adus în legalitate şi apoi măsurile”, a declarat, marţi seară, la Antena 3, Raed Arafat.

Potrivit acestuia, în momentul în care se publică în Monitorul Oficial decizia CCR nu mai purtăm masca în spaţii deschise, dar în spaţii închise rămâne valabilă măsura.

Întrebat despre renunţarea la masca de protecţie în spaţii închise, Arafat a afirmat: ”Riscăm să ajungem din nou la anumite creşteri în cifre. Suntem pe trend de scădere şi ultimul lucru pe care-l vrem, fiind pe trend de scădere, să ne trezim că stricăm momentul acesta şi începem iar să creştem”.

Șeful DSU a mai precizat, răspunzând unei întrebări, că masca purtată la exterior ”cu siguranţă a avut un rol de prevenire în locurile aglomerate”.

Întrebat când vor putea fi reluate petrecerile în localuri, Arafat a explicat: ”Când o să ajungem la cifrele scăzute. Noi sperăm că anul acesta vom vedea aceste lucruri. Anul acesta poate să fie şi martie şi aprilie. Totul este optimist acum. Mi-e teamă ca lumea să nu spună că s-a rezolvat, când noi vedem că totuşi mai este un pic (...) să vedem că într-adevăr scad cifrele respective”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com