Ce se va întâmpla cu măștile FFP2 în România. ”Dispozitivele de înaltă protecție nu sunt recomandate populației generale”

Marti, 04 Ianuarie 2022, ora 22:06
6786 citiri
Ce se va întâmpla cu măștile FFP2 în România. ”Dispozitivele de înaltă protecție nu sunt recomandate populației generale”
Măștile FFP2 ar putea deveni obligatorii în România FOTO Hepta

Tulpina Omicron, descoperită în noiembrie 2021 în Africa de Sud, s-a răspândit deja masiv pe tot globul, tot mai multe țări raportând cifre record în privința îmbolnăvirilor noi.

În acest context, autoritățile din mai multe state au impus deja măsuri mai dure în speranța de a diminua pe cât posibil răspândirea, lucru destul de dificil ținând cont că Omicron, o tulpină cu zeci de mutații, este mult mai contagioasă.

În România restricțiile aproape că nu mai există. Masca de protecție este obligatorie în spațiile interioare, este necesar certificatul digital pentru anumite activități și pentru accesul în anumite instituții și centre comerciale, la care se adaugă necesitatea completării formularului digital de intrare în țară (PLF).

Introducerea certificatului digital la locul de muncă a rămas la nivel de intenție și se discută despre posibilitatea ca măștile de protecție de tip FFP2 să devină obligatorii.

Radu Țincu, medic ATI la spitalul Floreasca din București, a explicat pentru Ziare.com că esențiale rămân distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție dat fiind faptul că tulpina Omicron este considerabil mai contagioasă.

”În primul rând știm că este o variantă virală mult mai transmisibilă. De aceea, tot ce înseamnă distanțare și purtarea măștii trebuie să fie cât mai riguros reglementat.

Pe de altă parte, varianta Omicron determină forme mai blânde de boală, până la acest moment toate datele din Europa de Vest ne spun că în ciuda creșterii numărului de cazuri diagnosticate, numărul de spitalizări cauzate de COVID-19 a scăzut, ceea ce reprezintă un element îmbucurător, înseamnă că nu determină forme severe de boală.

Însă pentru a limita răspândirea virusului este clar că distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție reprezintă elemente care pot să încetinească ritmul de propagare a virusului în comunitate”, a explicat Radu Țincu.

Pe de altă parte, consideră că există o posibilitate destul de mare să nu mai fie necesare măsuri foarte severe dacă tulpina nu determină forme grave de boală.

”Dacă varianta aceasta virală determină afectarea cu precădere a arborelui respirator superior și nu determină forme severe de boală, în contextul acesta e posibil să nu mai fie nevoie de măsuri atât de stricte”, adaugă Radu Țincu.

Referitor la măștile FFP2, care ar putea să devină obligatorii în România, medicul spune că, momentan, recomandările nu vizează utilizarea lor de către populația generală.

”La acest moment recomandarea Centrului de Supraveghere a Bolilor Transmisibile din Statele Unite ale Americii, ultima recomandare din 25 octombrie, prevede că măștile de înaltă protecție nu sunt recomandate populației generale, acestea fiind destinate doar lucrătorilor medicali.

Sigur, se poate lua în discuție recomandarea de a purta aceste măști în spațiile închise, aglomerate, sau de către persoanele vulnerabile de a dezvolta o formă severă de COVID-19”, spune medicul.

Referitor la creșterea numărului cazurilor de COVID-19 înregistrată de România în ultima perioadă, Radu Țincu consideră că trendul se va menține: ”În mod firesc va fi o creștere în continuare a numărului de cazuri pentru că transmiterea este una accelerată, cu o variantă virală extrem de contagioasă, însă cred că va fi doar o creștere a numărului de cazuri și să sperăm că nu va fi și o creștere a numărului de spitalizări”.

Situația pandemică în România

Numărul infectărilor a crescut în ultima perioadă în țara noastră. Marți, 4 ianuarie, au fost raportate 3.900 de cazuri și 47 de decese în decurs de 24 de ore, iar la ATI sunt internați 390 de pacienți.

În urmă cu o săptămână, în 28 decembrie, se înregistrau 1.144 de infectări noi.

De asemenea, Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis marţi, 4 ianuarie, că până la data de 2 ianuarie au fost confirmate 92 de cazuri cu varianta Omicron în România.

Dintre cele 92 de cazuri confirmate cu varianta Omicron, 63 (68%) de persoane erau vaccinate, toate cu schema completă.

Situația pandemică în alte state

Tot mai multe țări au înregistrat recorduri privind cazurile noi. De exemplu Statele Unite ale Americii au raportat în 4 ianuarie peste un milion de infectări noi, Italia anunța în 31 decembrie un record de 144.000 de cazuri într-o singură zi, iar Franța depășea în 29 decembrie pentru prima dată pragul de 200.000 de îmbolnăviri în decurs de 24 de ore.

Ca urmare guvernele au instituit diverse măsuri. De exemplu masca a redevenit obligatorie pe stradă în Paris, Finlanda a anunțat că nu mai primește călători nevaccinați, iar Italia a anunțat de asemenea introducerea obligativității măștii pe stradă și a închis cluburile.

În plus, Comisia Europeană a decis în 21 decembrie 2021 că valabilitatea certificatului digital va fi redusă la nouă luni pentru persoanele care nu au doza booster, măsură ce va intra în vigoare de la 1 februarie 2022.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Masca FFP2, #cazuri COVID 19 Romania, #restrictii COVID, #tulpina omicron , #Tulpina Omicron