Masacru la o academie militară. Peste 100 de morți au fost uciși într-un atac cu drone înarmate VIDEO

Joi, 05 Octombrie 2023, ora 22:39
12066 citiri
Masacru la o academie militară. Peste 100 de morți au fost uciși într-un atac cu drone înarmate VIDEO
Peste 120 de oameni au fost răniți FOTO X

Cel puţin 100 de persoane au fost ucise joi, 5 octombrie, într-un atac asupra unei academii militare din Siria, dronele înarmate bombardând locul la câteva minute după ce ministrul sirian al Apărării a plecat de la o ceremonie de absolvire, relatează Reuters.

A fost unul dintre cele mai sângeroase atacuri comise vreodată împotriva unei instalaţii a armatei siriene şi este fără precedent să fie folosite drone înarmate într-o ţară care se confruntă cu 12 ani de război civil.

În atacul asupra academiei militare din provincia Homs, din centrul ţării, au fost ucişi civili şi personal militar, a anunţat Ministerul sirian al Apărării, care spune că dronele au fost folosite de grupuri ”teroriste”. Comunicatul nu specifică vreo organizaţie şi niciun grup nu a revendicat deocamdată responsabilitatea pentru atac.

Ministerele siriene ale Apărării şi Afacerilor Externe au promis că vor răspunde ”cu toată forţa” la atac.

Forţele guvernamentale siriene au efectuat bombardamente asupra zonei Idlib, aflată sub controlul opoziţiei, pe tot parcursul zilei.

Ministrul sirian al Apărării participase la ceremonia de absolvire de la academia militară, dar plecase cu câteva minute înainte de atac, potrivit unei surse de securitate siriene şi a unei surse de securitate din cadrul alianţei regionale care sprijină guvernul de la Damasc împotriva grupurilor de opoziţie.

”După ceremonie, oamenii au coborât în curte şi atunci a lovit drona. Nu ştim de unde a venit, iar cadavrele erau împrăştiate pe jos”, a povestit un bărbat sirian care ajutase la montarea decoraţiunilor la academie pentru această ocazie.

Imagini transmise Reuters prin WhatsApp arată oameni - unii în uniforme şi alţii în haine civile - zăcând în bălţi de sânge într-o curte mare. Unele dintre cadavre erau carbonizate, iar altele erau încă în flăcări. În mijlocul ţipetelor, cineva poate fi auzit strigând ”Stingeţi-l!”. Pe fundal se aude un tir cu focuri de armă.

ONG-ul din exil Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că peste 100 de persoane au fost ucise şi 125 rănite. Sursa din cadrul alianţei care susţine guvernul sirian a declarat că bilanţul este de aproximativ 100 de victime.

Conflictul din Siria a început cu proteste împotriva preşedintelui Bashar al-Assad în 2011, dar s-a transformat într-un război total care s-a soldat cu sute de mii de morţi şi milioane de persoane strămutate. Armata siriană a fost şubrezită de lupte şi s-a bazat în mare măsură pe sprijinul militar din partea Rusiei şi a Iranului, precum şi pe luptătorii susţinuţi de Teheran din Liban, Irak şi alte ţări. Assad a recucerit cea mai mare parte a ţării, dar o porţiune din nordul ţării, la graniţa cu Turcia, este încă deţinută de grupuri armate de opoziţie, inclusiv de luptători jihadişti extremişti.

Drone explozive şi rachete ghidate lansate de Hezbollah în nordul Israelului. „Un atac complex”
Drone explozive şi rachete ghidate lansate de Hezbollah în nordul Israelului. „Un atac complex”
Mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah a anunţat că a vizat sâmbătă, 27 aprilie, două poziţii militare în nordul Israelului, "în ripostă la atacurile inamicului" împotriva...
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
#masacru, #academie militara, #Siria, #atac, #drone inarmate , #Siria