Strategii de Marketing Digital cu care îți vei maximiza conversiile și returul asupra investiției

Advertorial
Marti, 23 Mai 2023, ora 17:09
4062 citiri
Strategii de Marketing Digital cu care îți vei maximiza conversiile și returul asupra investiției
FOTO: shutterstock.com

Pe ce strategii și canale de Marketing Digital să pui accentul în 2023-2024? Care sunt cele mai eficiente și accesibile strategii, tehnici și canale de Digital Marketing? Cum poți maximiza conversiile și returul asupra investiției?

Pentru a găsi răspunsuri la aceste întrebări, e chiar util să cunoști tendințele și, mai ales, să îți cunoști foarte bine publicul țintă. De exemplu, știai că milenialii preferă să comunice prin SMS sau Chat în locul unei conversații telefonice sau e-mail? Sau că Generația Z apreciază brandurile care comunică într-un mod autentic, natural?

Marketingul Digital, spre deosebire de cel tradițional, vine cu avantajul accesului la o cantitatea mult mai mare de informații despre consumatori. Folosește-te de aceste date pentru a-ți adapta comunicarea și a alege canalele și tehnicile de marketing potrivite.

1. Videoclipuri scurte – Instagram, Tik Tok, Youtube

A rămâne relevant în Social Media înseamnă a acorda o atenție specială conținutului video. Cum atenția publicului este din ce în ce mai limitată, conținutul video de scurtă durată nu ar trebui să lipsească din strategia ta de marketing.

YouTube Shorts, Instagram/Facebook Stories/Reels, Tik Tok au devenit o investiție utilă pentru majoritatea afacerilor. Dacă nu ești pregătit încă să creezi un departament in-house dedicat conținutului video, o soluție bună ar fi să lansezi campanii cu influenceri relevanți pentru domeniul tău de activitate și publicul tău țintă.

2. Comunități online și grupuri private de mesagerie

Cheia succesului unei strategii de marketing, atât în 2023, cât și în anii ce vin, pare a fi construirea de comunități în jurul brandului. De exemplu, să identifici o problemă stringentă a consumatorilor/ clienților și să creezi o platformă educațională în jurul rezolvării acesteia.

Whatsapp Business ar putea fi soluția prin care îți ții la curent comunitatea cu noutăți, evenimente, webinarii. În România, WhatsApp are peste 7 milioane de utilizatori, astfel că e cazul, dacă n-ai făcut-o deja, să te gândești la modalități prin care poți profita de popularitatea aceste platforme de messagerie.

Prin intermediul contului de întreprindere Whatsapp: ajuți clienții noi să ia mai ușor legătura cu afacerea ta; te conectezi cu clienții la scară largă, trimițându-le actualizări și oferte; atragi clienți potențiali, oferind asistență și informații de actualitate; accelerezi vânzările, oferind experiențe de cumpărare personalizate.

3. Chatbots în Marketing

Prin implementarea SMS Api (e mai simplu decât sună), prin instalarea unui plugin de chat pe site-ul web sau setarea mesageriilor sociale - cum ar fi Facebook Messenger, Whatsapp, Instagram Direct - interacționezi mai ușor și mai repede cu clienții.

Chatboții sunt extrem de utili în marketingul digital, ajutând afacerile să interacționeze mai ușor și mai repede cu clienții. Majoritatea afacerilor folosesc setări simple, precum răspunsurile-tip livrate prin Facebook Messenger sau Whatsapp Business, dar chatboții sau ferestrele conversaționale automatizate pot fi setate să înlocuiască mare parte din personalul departamentelor Suport Tehnic și Marketing. Chatboții pot fi “învățați” să ofere răspunsuri cât mai personalizate și corecte. Chatboții îți permit să răspunzi clienților la orice oră, non-stop.

Lăsând roboții să se ocupe de taskurile repetitive, îți poți concentra atenția pe ceea ce contează cel mai mult pentru business-ul tău.

4. SMS Marketing

Ori de câte ori primești un SMS, care este reacția ta? Cel mai probabil, verifici imediat să vezi cine ți-a scris, nu? Și atunci, de ce nu face parte SMS-ul din strategia ta de marketing?

Faptul că utilizatorii sunt în mod constant conectați la telefoanele lor mobile face că Marketingul prin SMS să fie o modalitate excelentă de a crește vânzările. SMS-ul este unul dintre cele mai accesibile mijloace de marketing disponibile, cu costuri foarte reduse și o rată de recuperare a investiției impresionantă.

SMS-urile au o rată de deschidere de 99%, în timp e-mailul are o rată de deschidere de doar 20%. Peste 90% din SMS-uri sunt citite în cel mult 3 minute de la primire. În medie, SMS-urile comerciale au o rată de conversie cu 200% mai mare decât alte strategii de marketing digital.

Prin utilizarea unei platforme SMS gateway, trimiți mesaje online, de pe calculator sau smartphone, simplu și rapid, către mii, sute de mii sau chiar milioane de clienți, din doar câteva clickuri. Prețurile pentru expedierea de mesaje în masă sunt mici; de exemplu, 20 euro pentru 500 SMS-uri, 190 euro pentru 5000 de SMS-uri clasice (prețuri fără TVA, practicate de sendSMS).

5. Automatizarea marketingului

Pe scurt, automatizarea implică implementarea unor fluxuri de lucru optimizate și a unui sistem de notificări. Utilizând o platformă intuitivă pentru a automatiza anumite sarcini repetitive, oferi marketerilor timp și energie pentru activitățile creative care vor crește profitul afacerii tale.

Poți automatiza activitățile de marketing și nu numai, cu ajutorul unui integrator, precum Integromat sau Integrately, a căror utilizare nu necesita cunoștințe de programare, totul funcționând pe bază de drag&drop sau setarea unor reguli de tipul “dacă-atunci”.

Câteva exemple:

  • De câte ori traficul înregistrat în Google Analytics scade sub un anumit număr de vizitatori, platforma trimite automat o alertă prin SMS către programator și către responsabilul digital marketing.
  • De câte ori adaugi un video într-un folder în Google Drive, platforma de automatizări și integrări îl postează automat pe canalul Youtube.
  • Când o comandă e aprobată în site, clientul primește un SMS de confirmare.
  • Un utilizator îți vizitează site-ul și descarcă o broșură pentru un anumit produs sau serviciu. Datele lui de contact sunt trimise către CRM-ul tău. Primește apoi un e-mail prin care i se mulțumește pentru descărcarea broșurii. Ulterior, acesta primește e-mailuri de vânzare.

6. SEO

SEO nu a murit. S-a transformat și a evoluat odată cu motorul de căutare Google. Principiile de bază SEO sunt, în mare, cam aceleași, dar comportamentul utilizatorilor s-a schimbat. Utilizatorii caută conținut care să răspundă la întrebările și nevoilor lor. Și, inclusiv prin SEO, trebuie să te asiguri că răspunzi la intenția din spatele cuvintelor cheie căutate pe Google.

Publicul fiecărui brand are un set unic de micro-momente, de pași pe care îi urmează în călătoria spre achiziție, precum și după; iar înțelegerea acestora te va ajuta să vizezi mai bine clienții potențiali. De exemplu, știai că în unele domenii, interesul de căutare în Google pentru „cel mai bun” depășește cu mult interesul de căutare pentru „ieftin”? Sau că, în anumite domenii de activitate, înainte de a efectua o achiziție, utilizatorii caută tendințele pentru acel an sau sezon?

De asemenea, este important de menționat că mare parte din traficul organic (obținut prin SEO) provine de pe mobile. Prin urmare este important să ai un site adaptat dispozitivelor mobile și care se încarcă rapid.

7. Influenceri

Generația Z, în general, are încredere și se bazează pe creatorii de conținut pentru a-și informa deciziile de cumpărare. Creatorii de conținut online au o influență dincolo de o singură achiziție: au puterea de a dezvolta comunități, de a crește gradul de conștientizare pentru o marcă sau un produs și de a construi încredere.

Campaniile cu influenceri, desfășurate pe Tiktok, Instagram, YouTube, pot genera un ROI excelent, dacă se bifează anumite aspecte: să legi parteneriate cu influenceri eficienți, care se adresează publicului tău țintă și cu care ai valori comune; să stabilești planuri tarifare în funcție de rezultate, pentru a-i motiva pe influenceri; să verifici conținutul existent, pentru a te asigura că este în aliniere cu abordarea și conținutul dorite pentru produsul sau serviciul tău; să mizezi pe autenticitate, transparență.

Alege înțelept canalele de marketing digital!

De regulă, cea mai bună strategie de marketing digital implică prezența simultană pe multiple canale de digital marketing. Totuși, timpul și bugetul fiind limitate, este necesară identificarea canalelor de marketing digital performanțe și a combinațiilor câștigătoare.

Unele canale de digital marketing sunt mult mai promovate decât altele. Toată lumea a auzit de Google Ads, Facebook Ads, E-mail Marketing, SEO….Sunt aceste canale eficiente? Cu siguranță! Dar concurența online este foarte mare pe Google și pe Rețelele Sociale. Iar căsuțele de e-mail sunt atât de pline, încât s-ar putea să-ți pierzi vocea în mulțime. SMS-ul este unul dintre cele mai accesibile mijloace de marketing disponibile, cu costuri foarte reduse și o rată de recuperare a investiției impresionantă. Niciun alt canal de marketing digital nu poate garanta că mesajul tău va fi citit de potențialii clienți așa cum o poate face SMS-ul! Asta nu înseamnă că este singurul canal de marketing digital pe care să mizezi, dar se poate combina eficient cu alte strategii pentru a face marketing de performanță.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#marketing, #strategii de marketing , #marketing