Premierul Olandei Mark Rutte, declarații în România: ”Despre aderarea la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite”

Miercuri, 12 Octombrie 2022, ora 17:35
10838 citiri
Premierul Olandei Mark Rutte, declarații în România: ”Despre aderarea la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite”
Mark Rutte, premierul Olandei FOTO Captură Video YouTube/ Administrația Prezidențială

Premierul Olandei, Mark Rutte, a vizitat România miercuri, 12 octombrie, fiind însoțit de președintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciucă la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, cunoscută drept Unitatea Militară 01495 Cincu, județul Brașov.

Cei trei au susținut declarații comune în urma vizitei și discuțiilor purtate în spatele ușilor deschise. Reamintim că ambasadorul Olandei la București a precizat pentru Europa Liberă că în acest moment țara pe care o reprezintă nu are informații din care să reiasă un răspuns de acceptare a cererii României de aderare la spațiul Schengen.

Principalele declarații ale lui Mark Rutte:

” - România, Belgia, Franța lucrează împreună sub steagul unei singure alianțe și deși suntem aliați NATO de 18 ani deja, astăzi parteneriatul nostru e mai apropiat decât oricând. Împreună suntem uniți în războiul din Ucraina, care deși încearcă să ne divizeze, ne aduce mai aproape.

- Voi sunteți un liant important pentru flancul estic de la Marea Neagră.

- Viteza cu care a fost format acest grup de luptă ma încântă. Domnule președinte, domnule prim-ministru, mulțumesc! Vreau să le mulțumesc colegilor noștri pentru ospitalitate și colegialitate. Mulțumesc și mult noroc!.

- Olanda nu este în principiu împotriva aderării [României la Schengen]. Noi spunem că toate ţările care îndeplinesc condiţiile trebuie să adere la spaţiul Schengen. România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani”;

- În acelaşi timp, zicem noi că despre aderarea la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi un mecanism de colaborare şi verificare, paşii următori vor veni. Trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

” - Domnule Mark Rutte, domnule Nicolae Ciucă, dragi militari, sunt bucuros că îl avem astăzi ca invitat pe premierul Olandei într-un moment important și dificil pentru securitatea europeană. România și Țările de Jos sunt aliate și împărășesc aceleași valori democratice și au interese comune de securitate.

- România resimte din plin aceste amenințări de securitate fără precedent, generate de războiul din Ucraina. Dragi militari olandezi, vă mulțumesc pentru eforturile pe care le depuneți pentru apărarea noastră, a Europei.

- Prezența dvs. aici demonstrează unitatea și coerența care definesc NATO. (...) Vă doresc succes în activitățile de pregătire și în misiunile pe care le veți desfășura alături de militarii români”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a declarat că va continua să facă toate eforturile necesare pentru ca România să devină stat membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen....
#Mark Rutte vizita Romania, #Spatiul Schengen, #Klaus Iohannis, #nicolae ciuca , #stiri politice
Comentarii
Poza CodrinV
CodrinV
rank 2
Poza florincimpean
florincimpean
rank 1
Daca asa-si trateaza Olanda aliatii importanti...