Sindicalismul a murit (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 25 Martie 2011, ora 18:39
6534 citiri
Sindicalismul a murit (Opinii)
Foto: www1.romanialibera.ro

Romanii nu au fost niciodata mari iubitori ai protestelor, nici pasionati de cultivarea miscarii sindicale si, cu atat mai putin, cine stie ce educati in cultura civica si posesori de intinse cunostinte despre drepturile omului.

Romania fiind tara unde aproape jumatate din populatie inca mai crede ca Soarele se invarte in jurul Pamantului si unde cealalalta jumatate nu detine un veceu in case, ci isi face nevoile in spatele bordeiului, nu ar trebui sa fie socant pentru nimeni ca miscarea sindicalista a murit la noi inainte de a se naste.

Din cauza unor lideri ai unor grupari sindicale mult prea patati si intersectati pana in cele mai intime nervuri cu afaceri mai mult dubioase, miscarile de protest organizate de diferitele sindicate au fost in ultimii ani tot mai subtiri, spre inexistente, in ciuda inrautatirii nivelului de trai, scaderii veniturilor si a conditiilor de munca. Daca sindicatele au avut succes in strada in anii '90, cand si angajatii la stat erau in numar considerabil mai mare decat in prezent, in ultimii ani, liberalizarea pietii muncii si inmultimirea posibilitatilor de a avea doua trei job-uri au slabit si mai mult forta pe care sindicatele o aveau in trecut.

Sindicatele nu s-au compromis doar prin calitatea morala indoielnica a unor lideri, mai afaceristi decat patronii si mai imorali decat mogulii, ci si prin revendicarile lor, de cele mai multe rupte de orice realitate, pur si simplu sfidatoare pentru toate celelalte categorii bugetare. Aceste anomalii au produs un clivaj intre diferitele organizatii, intre liderii aceluiasi sindicat si, uneori, chiar intre membrii unei structuri.

Cand nu au fost atrasi de afaceri dubioase, la limita dintre penal si onorabil, alti lideri ai miscarii sindicale au fost fascinati de politica, unde au fugit cu prima ocazie (oferta) sau de unde au rasarit relatii bolnavicioase care au condus mai apoi la actiuni sub comanda unor politicieni. Astfel, am ajuns sa recunoastem marile confederatii sindicale dupa partidul fata de care au fost sau mai sunt inca subordonate. Aceste permanente pendulari intre politica, interese personale si afaceri private, uitand in tot acest timp cu totul de singurele interese pe care ar fi trebuit sa le reprezinte - ale membrilor sindicatului - liderii marilor confederatii au ajuns astazi sa nu mai aiba aproape nicio credibilitate in fata nimanui.

Deconspirarea averilor celor mai importanti lideri de sindicate, a afacerilor lor sau ale familiilor lor si legaturile perverse cu diversi afaceristi sau medii de infractionalitate, nu tradeaza altceva decat trecutul lor putred. Ca greselile lor sunt speculate in prezent de catre actuala Putere si de catre partidul aflat la guvernare, pentru a incerca sa inchida definitiv gura oricaror miscari de protest din strada, este o cu totul si cu totul alta problema.

Consecintele tuturor acestor greseli si tradari ale unei miscari fara nicio ideologie, fara onoare si fara lideri adevarati se vad in prezent de peste Ocean. De greselile liderilor profita tot clasa politica pentru a decredibiliza miscarea, in vremea cand ar fi fost cea mai mare nevoie de forta ei si de actiunile ei hotarate. In schimb, am vazut cu totii ce inseamna un strigat de chemare sindicala astazi - din 50.000 - 60.000 de oameni anuntati sa ia cu asalt centrul Capitalei s-au adunat cel mult 7.000 de protestatari.

Aceasta este realitatea cheala, oricat am vrea sa mai dezbatem pe marginea motivelor mortii miscarii sindicale. Oricat de multi vinovati am gasi, oriunde s-ar ascunde ei (in politica sau afaceri), adevarul poate fi constatat cu usurinta - liderii lor nu mai reprezinta pe nimeni si nimeni nu-i mai sustine pe acestia. Cu atat mai mult, cu cat un Marius Petcu sau Vasile Marica le-au furnizat pe tava motive si pretexte actualilor guvernanti ca sa compromita intreaga miscare sindicala. Pana la urma e o lupta intre stat si angajat.

Cum coruptia a cuprins intregul aparat, statul a fost mai istet, a avut mai multe mijloace si a castigat deocamdata lupta. Prostia, lacomia si arivismul liderilor au doborat sindicalismul exact in momentul in care ar fi fost cea mai mare nevoie de el. E, pana la urma, specific romanesc.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Marius Petcu, #Vasile Marica, #miscarea sindicala, #confederatii sindicale, #Guvernul Romaniei , #arestat
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Cand televiziunile dezbat, cazul de mita atribuita fratelui Mircea Basescu Mondial, pac ! O stire zdrobitoare :))) breaking news