Activitatea Institutului ”Marius Nasta” ar putea fi afectată de valul cinci al pandemiei: ”Atunci când nu ai cu cine lucra se blochează tot”

Luni, 10 Ianuarie 2022, ora 11:38
1524 citiri
Activitatea Institutului ”Marius Nasta” ar putea fi afectată de valul cinci al pandemiei: ”Atunci când nu ai cu cine lucra se blochează tot”
Risc mare de infectare în rândul cadrelor medicale FOTO Unsplash

Managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler, a declarat luni, 10 ianuarie, că una dintre temerile legate de valul 5 al pandemiei cu noul coronavirus este aceea că, din cauza posibilităţii de infectare a unui număr mare de cadre medicale, ar putea să existe probleme în asigurarea continuităţii activităţii medicale.

Potrivit lui Mahler, institutul dispune de aceeaşi schemă de personal ca la începutul pandemiei de COVID-19, aceasta nefiind modificată şi adaptată noilor nevoi.

"Din perspectiva numărului de pacienţi care se vor interna, riscul cel mai mare sau ce am văzut în acest weekend la 'Marius Nasta' este să se interneze pacienţi cu comorbidităţi multiple, pacienţi nevaccinaţi, pacienţi neprotejaţi care au riscul de decompensare a bolii de bază atunci când se infectează cu SARS-CoV-2 şi aş spune că mai există o provocare importantă, care nu vine doar din numărul mare de pacienţi şi dificultatea cazurilor, ci şi din asigurarea cu personal a secţiilor, pentru că avem, pe de o parte, aceeaşi schemă de personal care nu a fost modificată şi adaptată nevoilor unei secţii de COVID în aceşti doi ani, iar, pe de altă parte, riscul de infecţii importante la personalul care lucrează în spitale, care vor pune reale probleme de a asigura continuitatea activităţii în multe locuri", a explicat managerul unităţii medicale.

Beatrice Mahler a subliniat că în acest val al pandemiei se teme cel mai mult de incapacitatea de a se asigura activitatea în spital.

"Atunci când nu ai cu cine lucra, practic, totul se opreşte şi se blochează tot. Până la urmă, în toate cele patru valuri, dar, mai ales, în valul trei şi valul patru am direcţionat personalul către zona COVID din alte secţii, pentru că am avut de unde, pentru că au fost foarte puţine infecţii la personal şi acest lucru a permis să manageriem oarecum activitatea. În acest moment, dacă lucrurile continuă cu un număr mare de infectări zilnice şi previziunile care sunt în acest moment publice se adeveresc, vom avea reale probleme în a asigura activitatea în Institutul 'Marius Nasta', cel puţin", a menţionat ea.

Potrivit medicului, capacitatea secţiilor ATI ar putea să fie depăşită. "Noi nu avem foarte multe paturi la ATI în România", a indicat managerul Institutului "Marius Nasta".

În opinia sa, finalul pandemiei de COVID-19 depinde foarte mult de asigurarea vaccinului împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 la nivelul întregii planete.

"Cred că nu trebuie să gândim doar din perspectiva impactului pe care îl are pandemia în Europa, unde accesul la vaccinuri este semnificativ crescut. Cred că este important să vedem ce se întâmplă şi în alte state, unde mutaţiile pot să apară mult mai frecvent, pentru că au o imunitate diferită persoanele din diverse părţi ale globului, iar accesul la vaccin este limitat încă în multe ţări şi, ce am văzut, atât Delta, cât şi Omicron sunt tulpini care au suferit modificări în zone ale globului care nu aveau acoperire vaccinală importantă", a indicat Mahler.

Ea a adăugat că medicamentele de ultimă generaţie pentru tratarea COVID-19 sunt eficiente în actualul val al pandemiei, dar acestea reprezintă una dintre soluţii alături de vaccinare.

"Trebuie folosite toate instrumentele puse la dispoziţie. Din datele pe care le avem până acum, (noile medicamente pentru tratarea COVID-19) sunt eficiente, însă nu cred că ar fi soluţia pe care să ne bazăm sau singura soluţie pe care să ne bazăm. Este foarte important să folosim toate instrumentele pe care medicina le pune la dispoziţie atât vaccinarea, pentru că oferă o protecţie suplimentară, şi sigur că da tratamentul, dar făcut cât mai rapid", a mai explicat Beatrice Mahler.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#marius nasta covid, #valul cinci, #beatrice mahler covid, #cadre medicale infectate coronavirus , #Valul 5 Omicron